Yποδοχή των 173 θησαυρών από το Μόναχο την Τρίτη

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 11.11.2013

Σεμνή τελετή υποδοχής των 173 εκκλησιαστικών θησαυρών οι οποίοι επαναπατρίστηκαν πρόσφατα από το Μόναχο της Γερμανίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 11:30 π.μ., στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου, στη Λευκωσία.


Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό επαναπατριζόμενων κειμηλίων, προερχόμενων από 50 ναούς της κατεχόμενης Κύπρου οι οποίοι λεηλατήθηκαν μετά την εισβολή του 1974.


Οι εικόνες, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες βρέθηκαν σε διαμερίσματα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 1997.


Η επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας σε συνεργασία με την Ιντερπόλ το 1997 έγινε μετά από πρωτοβουλία του τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ και της Τασούλας Χατζητοφή, σε συνεργασία με την κυπριακή αστυνομία και τον έμπορο έργων τέχνης Michel van Rijn.


Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους επαναπατρισθέντες θησαυρούς, υπάρχουν τρεις εικόνες που ανήκουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή των Μαρωνιτών.


Στα σημαντικότερα αντικείμενα που επιστρέφουν στην Κύπρο περιλαμβάνεται το ψηφιδωτό του Αποστόλου Θωμά από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη [φωτογραφία πάνω].


Επιστρέφουν, επίσης, τοιχογραφίες από την Παναγία την Αψινθιώτισσα και την Παναγία Περγαμιώτισσα, σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό της Αγίας Σολομονής του 9ου αιώνα και τα σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό του Αντιφωνητή.


Μεγάλος αριθμός εικόνων και παλαιών χειρογράφων επαναπατρίζονται, επίσης.


icons_munich2
icons_munich

Η τελετή υποδοχής των εκκλησιαστικών θησαυρών, την οποία διοργανώνουν από κοινού η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.


Θα παραστούν η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Έντιμος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος, η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Δέσπω Πηλείδου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Εισαγγελίας, καθώς και Πρέσβεις διαφόρων χωρών.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ας δει κάποιος προηγουμένως την ομιλία του υπουργού. Να μην επαναληφθεί το φιάσκο της «ευλογημένης ώρας» και του «ευλογημένου σκοπού» που ανέφερε στην ομιλία του, κατά τον επαναπατρισμό των τεσσάρων εικόνων του Αντιφωνητή...


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: facebook


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ