Παράθυρο logo
O θεατρικός κόσμος αποχαιρετά την Αντιγόνη Βαλάκου
Δημοσιεύθηκε 12.11.2013
O θεατρικός κόσμος αποχαιρετά την Αντιγόνη Βαλάκου

Η ηθοποιός Αντιγόνη Βαλάκου έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου σε ηλικία 83 ετών, μετά από σύντομη νοσηλεία στον Ευαγγελισμό, στην Αθήνα.


Μια από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου, η Αντιγόνη Βαλάκου υπήρξε μια σπουδαία θεατρίνα που υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το σανίδι, διαγράφοντας μια καλλιτεχνική πορεία γεμάτη επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις.


Η Αντιγόνη Βαλάκου συνεργάστηκε και με τον ΘΟΚ τα έτη 1973-1974.


Η κηδεία της θα γίνει πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Νοεμρίου 2013 στις 15:30 από το κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.


Σεμνή, αξιοπρεπής, με τεράστιο ρεπερτόριο, που καλύπτει 60 χρόνια πορείας στο ελληνικό θέατρο, η Αντιγόνη Βαλάκου άφησε την τελευταία της πνοή στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλευόταν εδώ και μια εβδομάδα.


Από τις δεκάδες ερμηνείες της, ξεχωρίζει αυτή της Οφηλίας στον Άμλετ το 1955, της Άννας Φρανκ που έγραψε ιστορία και της χάρισε το 1957 το θεατρικό έπαθλο 'Μαρίκα Κοτοπούλη', της Ηλέκτρας σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου που ανέβηκε το 1972 και έκλεψε τις εντυπώσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με πιο πρόσφατες την Ρόουζ στο ομώνυμο έργο του Μάρτιν Σέρμαν (2000) και τη θρυλική Μαντάμ Φλο που υποδύθηκε στο Αγγέλων Βήμα (2011) υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Καραμίχου. Ο ρόλος της Μαντάμ Φλο ήταν και το κύκνειο άσμα της.


Γεννημένη στην Καβάλα το 1930, η Αντιγόνη Βαλάκου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα σε ηλικία 16 ετών.


Το πάθος της για την υποκριτική ήταν τόσο μεγάλο που κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων τάξεων του εξατάξιου Γυμνασίου, φοίτησε παράλληλα και στο 'Θεατρικό Σπουδαστήριο' του Βασίλη Ρώτα.


Ταυτόχρονα εμφανίζεται στη σκηνή με τον θίασο του 'Ρεαλιστικού Θεάτρου' του Αιμίλιου Βεάκη (1946) στο έργο 'Νυφιάτικο τραγούδι' του Νότη Περγιάλη ως Τριανταφυλλιά.


Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το θίασο της Κατερίνας και αργότερα με το θίασο Μανωλίδου - Αρώνη - Χατζίσκου (1951 - 1952).


Τα επόμενα χρόνια προσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο στο οποίο υποδύθηκε πρωτεύοντες ρόλους στο «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ (ως Περντίτα), στο «Δρόμο του ποταμού» του Μόργκαν (ως Βαλερί Μπάρτον), στο «Άνθρωπος του διαβόλου» του Μπέρναρντ Σο (ως Έσση) και στην «Κολόμπ» του Ανούιγ (ως Κολόμπ).


Το 1955, συνεργαζόμενη με το Θέατρο Εθνικού Κήπου, υποδύθηκε την Οφηλία στον «Άμλετ» του Σαίξπηρ. Επανεμφανιζόμενη στο Εθνικό Θέατρο συνέχισε τις θεατρικές της επιτυχίες ως Μαίρη Ουόρεν στη «Δοκιμασία» του Άρθουρ Μίλερ, ως Ντορίντα στα «Στρατηγήματα εραστών» και ως Ισμήνη στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (1956).


Από το φθινόπωρο του ίδιου έτους υπήρξε πρωταγωνίστρια στο θίασο του Κώστα Μουσούρη, διακρινόμενη ως «Άννα Φρανκ» στο ομώνυμο έργο. Συνεργάστηκε ακόμη με το Κ.Θ.Β.Ε. και με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους.


Το 1958, συγκρότησε και δικό της θίασο. Έπαιξε σε περισσότερο από 120 έργα και έδωσε αξέχαστες ερμηνείες ως Μαρία Στούαρτ, Ιουλιέττα, Κυρά της Θάλασσας, Μπερνάντα Άλμπα, Βεατρίκη, Αρετούσα κ.ά.


Ο ΘΟΚ για την Αντιγόνη Βαλάκου


Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΘΟΚ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο της Αντιγόνης Βαλάκου, «μιας από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς της γενιάς της, μιας από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της δραματικής σκηνής του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου».


Η Αντιγόνη Βαλάκου συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ τη δεκαετία του '70 στις παραγωγές «Η θαυμαστή μπαλωματού», «Μια πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή ή κλειστή» (1973) και «Το σπίτι της κούκλας (Νόρα)» (1974). Και τις τρεις παραγωγές σκηνοθέτησε ο Σωκράτης Καραντινός.


H Αντιγόνη Βαλάκου ως Νόρα στην θεατρική παράσταση του ΘΟΚ «Το σπίτι της κούκλας» [ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΚ]


Η οικογένεια του θεάτρου της Κύπρου εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στους οικείους της και στον θεατρικό κόσμο της Ελλάδας.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ