Παράθυρο logo
Στη Βουλή οι επιχορηγήσεις των θεάτρων
Δημοσιεύθηκε 28.11.2013 14:16
Στη Βουλή οι επιχορηγήσεις των θεάτρων

Έξι χρόνια μετά (!) την τελευταία φορά που το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, τα μεγάλα θεατρικά σχήματα της Κύπρου κλήθηκαν ξανά στα έδρανα σχετικά με τον τρόπο και τα κριτήρια της κρατικής επιχορήγησής τους.


Το θέμα εξετάστηκε στη Βουλή την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013, με απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας και εισηγητή τον Γιώργο Περδίκη, ωστόσο η συζήτηση δεν οδήγησε σε οτιδήποτε ουσιαστικό.


 

Θεατρικό αλαλούμ


Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε η αδυναμία των βουλευτών να έχουν μια σαφή και πλήρη εικόνα των πολιτιστικών ζητημάτων της χώρας: το θέμα της επιχορήγησης των θεατρικών σχημάτων μέσα από τρία σχέδια (Α, Β, Γ), οδήγησε σε ένα -σουρεαλιστικό- φαύλο κύκλο.


Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το ποσό του 1,35 εκατ. ευρώ το οποίο παραχωρείται από το τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης του ΘΟΚ για την επιχορήγηση των θεατρικών σχημάτων.


Απ’ αυτό το ποσό, το ένα εκατ. ευρώ παραχωρείται στα θέατρα του Σχεδίου Γ (Σατιρικό, ΕΘΑΛ, Θέατρο Ένα, Θέατρο Σκάλα) και το εναπομείναν ποσό των 350 χιλιάδων μοιράζεται στα υπόλοιπα θεατρικά σχήματα για μεμονωμένες παραγωγές.


Το θέμα έφτασε στη Βουλή όταν το Θέατρο Ανεμώνα έστειλε επιστολή στην επίτροπο Διοικήσεως διαμαρτυρόμενο γιατί ο ΘΟΚ ενέκρινε το ποσό των 13 χιλιάδων ευρώ για μια παραγωγή του Ανεμώνα ενώ αιτήθηκε χορηγία για δύο παραγωγές. Η δεύτερη απορρίφθηκε χωρίς επαρκή δικαιολογία.


Τα Θέατρα της Περιφέρειας


Η ΕΘΑΛ, το Θέατρο Σκάλα και το Θέατρο Versus ανέφεραν διά των εκπροσώπων τους στη Βουλή ότι ως περιφερειακά θεατρικά σχήματα δεν απολαμβάνουν τη θεατρική προσέλευση που έχουν τα θέατρα της Λευκωσίας και πως η κρατική επιχορήγηση για αυτά τα σχήματα είναι θέμα επιβίωσης.


Αναστέλλει τη λειτουργία του το Διόνυσος;


Το πρόβλημα της επιβίωσης των σχημάτων τους τόνισαν επίσης το Θέατρο Ένα, το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Ανεμώνα και το Διόνυσος. Μάλιστα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διόνυσος ανέφερε ότι σκέφτεται σοβαρά την αναστολή της λειτουργίας του θεάτρου μέχρι να βελτιωθεί η οικονομία της χώρας.


ΘΟΚ: «Στηρίζουμε τα ελεύθερα θέατρα»


Ο ΘΟΚ με τη σειρά του ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια με τις περικοπές σε δικές του παραγωγές να μην μειωθούν τα ποσά που λαμβάνουν τα επιχορηγούμενα θέατρα, θέτοντας στη διάθεσή τους και το βεστιάριό του ή άλλα μέσα που θα βοηθήσουν στη μείωση και των δικών τους εξόδων.


Ως προς τη συνθήκη που διατηρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την ίδια την πολιτεία, δηλαδή για το ότι ο (ανταγωνιστικός) ΘΟΚ αποφασίζει ποιες θεατρικές ομάδες θα επιχορηγούνται κάθε φορά, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Φώτος Φωτιάδης έκανε έναν χαρακτηριστικό παραλληλισμό: φανταστείτε, λέει, η Ομόνοια και ο ΑΠΟΕΛ να γίνουν ΚΟΠ και να αποφασίζουν σε ποιες ομάδες θα δίνονται τα χρήματα για το κυπριακό ποδόσφαιρο!


Πάντως, τόσο ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ Γιάννης Ιωάννου, όσο και ο διευθυντής του Γιώργος Παπαγεωργίου τόνισαν ότι δεν θέλουν να έχουν την ευθύνη γι’ αυτό το κονδύλι και είναι μόνιμο αίτημα του οργανισμού η μεταφορά του στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.


 

Θυμήθηκαν την ΕΑΠ


Σε αυτό το σημείο έγινε αναφορά στην... περίφημη Ενιαία Αρχή Πολιτισμού, η οποία όταν και εάν εδημιουργείτο, θα αναλάμβανε την ευθύνη των επιχορηγήσεων.


Σε κάποια στιγμή στη συζήτηση οι κύριοι βουλευτές έδειξαν να θεωρούν πως η ΕΑΠ είναι θέμα του υπουργείου και πως αυτό δεν προχωρά στην υλοποίησή της, όταν γνωρίζουν πως είναι θέμα πολιτικής απόφασης και κονδυλίων για τα οποία αποφασίζει η ίδια η Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών!


Η συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, αν και μακρά, έληξε χωρίς αποφάσεις, παρά μόνο με ερωτήματα προς τον ΘΟΚ και τα θεατρικά σχήματα, οι απαντήσεις στα οποία θα δοθούν εντός της επόμενης τριμηνίας, οπότε θα ξανασυζητηθεί το θέμα.
Και επειδή ακριβώς αδυνατούν όλοι να αντιληφθούν ότι οι επιχορηγήσεις είναι ένα μεγάλο και πολύπλοκο θέμα, ίσως συναντηθούν ξανά σε έξι χρόνια. Προς συζήτηση.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Διαφέρουν τα οικονομικά βάρη των θεατρικών σχημάτων: οι επιχορηγήσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης αποδείχθηκαν μεγάλο ζήτημα για να εξαντληθεί σε μια συνεδρία της Βουλής (Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από το έργο Fragments σε σκηνοθεσία Πίτερ Μπρουκ).


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ