O Βέλγος σκηνοθέτης Φελίξ βαν Γκροένινγκεν παρέλαβε από τον πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, το έβδομο βραβείο LUX που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωκοινοβούλιο.
Αντέχει η αγάπη σε σκληρές δοκιμασίες; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει η ταινία The Broken Circle Breakdown (Ραγισμένα Όνειρα), η οποία αναδείχθηκε χθες η νικήτρια του κινηματογραφικού βραβείου LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ).
Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Φελίξ βαν Γκροένινγκεν από τον πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο της χθεσινής Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Συνάδελφοι, παρακαλώ πάρτε τις θέσεις σας για αυτή την ‘ασυνήθη δραστηριότητα’ του Ευρωκοινοβουλίου», κάλεσε τους Ευρωβουλευτές ο πρόεδρος Σουλτς, λίγο πριν την έναρξη της τελετής απονομής του βραβείου.
Και εξήγησε κάποια πράγματα για αυτή την… έξω απ’ τα νερά του ΕΚ κινηματογραφική δράση: «Συχνά στις συζητήσεις μας ανάγουμε την Ευρώπη σε αριθμούς, αλλά πολλές φορές μιλάμε και για την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βλέπει τη διαφορετικότητά της ως δύναμη. […] Η Ευρώπη αποτελείται από αφηγήσεις και οι τρεις ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX αφηγούνται με συγκινητικό τρόπο ιστορίες της καθημερινής ζωής της ΕΕ», είπε ο πρόεδρος Σουλτς και επισήμανε, απευθυνόμενος στους τρεις φιναλίστ του βραβείου: «Εσείς οι δημιουργοί δεν μας έχετε ανάγκη για να κάνετε τις ταινίες σας», σημείωσε «αλλά εμείς οι πολιτικοί σας χρειαζόμαστε για να γνωρίζουμε για ποιους νομοθετούμε».
Το φετινό βραβείο LUX διεκδικούσαν επίσης η ταινία «The Selfish Giant» της Clio Barnard και «Μiele» της Valeria Golino.
O νικητής του έβδομου Βραβείου LUX, o Βέλγος σκηνοθέτης Φελίξ βαν Γκροένινγκεν ανέφερε ότι «είναι απίστευτη τιμή ότι οι ευρωβουλευτές διάλεξαν τη δική μου ταινία, την είδαν και την ψήφισαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό το LUX: σε κάνει να δεις ταινίες που διαφορετικά δεν θα έβλεπες ποτέ. Βοηθά ταινίες να φτάσουν σε πολλές χώρες και να τις δουν πολλοί. Άλλωστε κι εμείς γι’ αυτό τις φτιάχνουμε».
Μια ιστορία αγάπης και θρήνου
Έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις δραματικές ταινίες, οι οποίες μιλούν η πρώτη για τον θάνατο και τη θρησκεία, η δεύτερη για την ευθανασία και η τρίτη για την περιθωριοποίηση, οι Ευρωβουλευτές και η κριτική επιτροπή που αποφασίζει για το LUX, απένειμε το φετινό βραβείο στην ταινία The Broken Circle Breakdown.
Η ταινία προβλήθηκε και στη Λευκωσία την περασμένη βδομάδα από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και αφηγείται την ιστορία αγάπης ανάμεσα σε ένα Βέλγο μουσικό και μια καλλιτέχνη τατουάζ. Μαζί αποκτούν ένα παιδί αλλά όταν η μικρή διαγιγνώσκεται με καρκίνο, η αγάπη τους περνά από δοκιμασία. Ο ορθολογισμός και η πίστη στη θρησκεία είναι οι δύο αντίρροπες δυνάμεις στη σχέση τους και αυτές μετατρέπουν την ταινία από μια έντονη ιστορία αγάπης σε ένα απόλυτο κοινωνικό δράμα.
Γεμάτη αγάπη, μουσική bluegrass και ρεαλισμό, η ταινία The Broken Circle Breakdown είναι μια από τις πιο επιτυχημένες της φετινής ευρωπαϊκής παραγωγής: τα «Ραγισμένα Όνειρα» ράγισαν τις καρδιές χιλιάδων θεατών σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Ήταν επίσης υποψήφια στις πέντε βασικές κατηγορίες των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (τα ευρωπαϊκά Όσκαρ) και η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Veerle Baetens αναδείχθηκε η καλύτερη ηθοποιός της Ευρώπης.
Οι τρεις φιναλίστ υποτιτλίζονται στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, με σκοπό να προβάλλονται στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο υποτιτλισμός αποτελεί, πράγματι, ένα σημαντικό βραβείο για τις ευρωπαϊκές ταινίες, οι οποίες έχουν έτσι τη δυνατότητα να ταξιδεύουν και να ενισχύουν το «συν-ανήκειν», όπως παρατήρησε ο πρόεδρος Σουλτς. «Έτσι ξεπερνάμε τα σύνορα και γλώσσες», κατέληξε.
Ο νικητής του LUX μίλησε στο «Π»:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα τρελό πρότζεκτ»
Μιλώντας στο «Π» αμέσως μετά την ‘ευρωπαϊκή’ βράβευσή του, ο Φελίξ βαν Γκροένινγκεν σχολίασε πως θεωρεί την ΕΕ ένα «τρελό πρότζεκτ».
«Αγαπώ την ενέργεια που έχουν κάποιοι άνθρωποι για αυτή την ένωση. Είναι μια σχεδόν αφελής ενέργεια: αφού δεν μπορούμε να πάμε πίσω, πρέπει να πάμε μπροστά και δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Από την άλλη, οι κάτοικοι στις χώρες της Ευρώπης είναι τρομαγμένοι, τα εθνικιστικά κινήματα ολοένα μεγαλώνουν και ενώ δεν είμαι υποστηρικτής τους, μπορώ να αντιληφθώ γιατί υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Ζούμε μέρες τρομακτικές. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πού θα οδηγήσουν και αντί να φοβόμαστε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα».