Κορυφαίες ταινίες από τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 2.1.2014

Ταινίες πρώτης διαλογής επιφυλάσσει για τους σινεφίλ, ήδη από τον Ιανουάριο, ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου.


Έχοντας ως μόνιμη αίθουσα προβολών το Σινέ Στούντιο στη Λευκωσία, ο όμιλος θα προβάλλει από την πρώτη βδομάδα του νέου χρόνου ταινίες από τον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως «ταινίες της χρονιάς» που φεύγει.


Κάλλιο αργά παρά ποτέ για τους σινεφίλ στην Κύπρο, αφού η εμπειρία της θέασης αυτών των ταινιών στη μεγάλη οθόνη δεν συγκρίνεται με το παράνομο αλλά συχνά αναγκαστικό «κατέβασμα» από το διαδίκτυο.


Κορυφαίος Φαραντί


Η πιο πρόσφατη ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, «Το Παρελθόν» (Le passe) είναι η πιο σημαντική ταινία στη σειρά προβολών του Γενάρη.


Πρόκειται για την πρώτη ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη των ταινιών «Τι Απέγινε η Έλι;» και «Ένας Χωρισμός», γυρισμένη σε γαλλικό έδαφος.


Η ταινία τοποθετείται στον μικρόκοσμο ενός σπιτιού στα προάστια του Παρισιού, όπου παρακολουθούμε την επιρροή που ασκεί η παρουσία του πρώην συντρόφου μιας γυναίκας από τη στιγμή που την επισκέπτεται και πάλι για να τη βοηθήσει.



Ο Φαραντί επισημαίνει ότι όσο προσπαθείς να ξεδιαλύνεις το κουβάρι του παρελθόντος, τόσο περισσότερο μπερδεύεις το παρόν σου. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Μπερενίς Μπεζό, η οποία ξεχώρισε με την ερμηνεία της στην οσκαρική ταινία «The Artist».


Η ταινία θα προβληθεί στις 24, 26, 28 και 30 Ιανουαρίου.


Τον Γενάρη θα προβληθούν, επίσης, η πολύ σκληρή αφγανική ταινία «Η Πέτρα της Υπομονής» (στις 7 και 9 Ιανουαρίου), η δραματική αιγυπτιακή ταινία «Οι γυναίκες του λεωφορείου 678» για τρεις γυναίκες που καθημερινά βιώνουν την σεξουαλική παρενόχληση με την ανοχή της κοινωνίας (στις 14 και 16 Ιανουαρίου), η ταινία «Ανοιχτή Καρδιά» της ανερχόμενης Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Μαριόν Λεν με τη Ζιλιέτ Μπινός και τον Έντγκαρ Ραμίρεζ (στις 17, 19, 21 και 23 Ιανουαρίου) και η επίσης βραβευμένη, ευαίσθητη ταινία του Φιλίπ Λιορέ με τίτλο Welcome, για τον Μπιλάλ που έχει θέσει ως στόχο να διασχίσει κολυμπώντας τη θάλασσα από τη Γαλλία στη Βρετανία (στις 10 και 12 Ιανουαρίου).






Γερμανικός Φλεβάρης


Ο Φεβρουάριος είναι αφιερωμένος στον γερμανικό κινηματογράφο: στο πλαίσιο των Ημερών Γερμανικού Κινηματογράφου, από τις 7 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς που φεύγει, τη βιογραφική «Χάνα Άρεντ» για τη διάσημη ακαδημαϊκό και φιλόσοφο που μίλησε για την «κοινοτοπία του κακού» διερευνώντας το Ολοκαύτωμα. Η Μπάρμπαρα Σούκοβα κρατά τον ρόλο της Χάνα Άρεντ σε αυτή την ταινία για την πολιτική σκέψη μιας σπουδαίας γυναίκας, που αμφισβητήθηκε και δέχτηκε δριμεία κριτική ακόμη και από τον πιο στενό φιλικό της κύκλο.



Κατά τις Μέρες Γερμανικού Κινηματογράφου θα δούμε και την ταινία «Oh Βoy» του Γιαν Όλε, ο οποίος κατάφερε με αυτή την ντεπούτο ταινία του να στρέψει τα κινηματογραφικά βλέμματα πάνω του.

Θα προβληθούν, επίσης, οι ταινίες «Lore» (Τα παιδιά του πολέμου), «Was Bleibt» (Τι Απομένει), «Η Κόρη του Πολέμου» και «Schuld sind immer die Anderen» (Πάντα Φταίει ο Άλλος).



Στις 23, 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου θα προβληθεί μια ταινία που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο απολαυστικές ταινίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου, η «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ.



Γαλλικός Μάρτης


Kάθε χρόνο τον Μάρτιο γιορτάζεται ο Μήνας Γαλλοφωνίας και σε αυτό το πλαίσιο ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου εντάσσει στο πρόγραμμά του ένα αφιέρωμα στο γαλλικό σινεμά.


Φέτος θα δούμε μεταξύ άλλων τη νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι με τίτλο «La Venus a La Fourrure» (Η Αφροδίτη με τη γούνα). Για μία ακόμη φορά ο Πολάνσκι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα θεατρικό έργο για δύο μόλις ηθοποιούς, τη σύζυγό του Εμανουέλ Σενιέ και τον Ματιέ Αμαλρίκ.



Στο ίδιο πλαίσιο θα δούμε, επίσης, τη βραβευμένη ταινία «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» και «Ο υπουργός», «Les Gamins», «Ο Άνθρωπος που Γελά» και «Η Αγάπη Δεν Έρχεται Μόνη».




Η επόμενη μεγάλη ταινία από τον όμιλο αναμένεται τον Μάη και δεν είναι άλλη από την «Τέλεια Ομορφιά» (La Grande Belezza) του Πάολο Σορεντίνο, στις 2, 4, 6 και 8 του μήνα.



+ Για τακτική ενημέρωση σχετικά με τις προβολές του Ομίλου Φίλων Κινηματογράφου, www.ofk.org.cy


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ