Παράθυρο logo
Ιδρύεται Πολιτιστικό Ίδρυμα «Σόλων Μιχαηλίδης»
Δημοσιεύθηκε 03.02.2015
Ιδρύεται Πολιτιστικό Ίδρυμα «Σόλων Μιχαηλίδης»

Τη δημιουργία του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης» αποφάσισαν τα ανίψια του Σόλωνα Μιχαηλίδη, αδέλφια Γεωργία και Μίκης Μιχαηλίδης.


Καταξιωμένοι μουσικοί οι ίδιοι, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη Βιέννη και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, η Γεωργία και ο Μίκης Μιχαηλίδης υλοποιούν σήμερα μια ιδέα που γεννήθηκε πριν από 10 χρόνια.


Ωστόσο, «μόλις πέρυσι, μετά από πολλές και χρήσιμες συναντήσεις με ανθρώπους «κλειδιά» στη διοίκηση και τον πολιτισμό,  καταφέραμε να προχωρήσουμε στην πραγματοποίησή του, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική και κυρίως ανθρωπιστική κρίση», αναφέρει η ιδρύτρια και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, Γεωργία Μιχαηλίδου, σε σχετική ανακοίνωση.


Η επίσημη παρουσίαση του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σόλων Μιχαηλίδης» θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου στις 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών [Ιφιγενείας 27, Στρόβολος].


Σκοπός του Ιδρύματος είναι η αναβίωση της μνήμης και η διάδοση του έργου του σημαντικού συνθέτη, στο χώρο της εκπαίδευσης και στην κοινωνία γενικότερα, που δυστυχώς 35 χρόνια μετά τον θάνατό του, πάει να ξεχαστεί.


Στο πρόγραμμα του Ιδρύματος περιλαμβάνονται συναυλίες, διαλέξεις και συνέδρια από καταξιωμένους καλλιτέχνες στο μουσικόφιλο και ευρύ κοινό. Επίσης, στους σπουδαστές της μουσικής [των Ωδείων, Πανεπιστημίων και Μουσικών Λυκείων κλπ.] θα δοθεί η ευκαιρία να ακούσουν, μελετήσουν και εκτελέσουν τα έργα του.


«Εδώ και χρόνια έχουμε ήδη ετοιμάσει αρκετά έργα σε ηλεκτρονική μορφή και αναμένουμε να εκδοθούν. Είναι μεγάλη παράληψη που δεν υπάρχουν έργα του Σόλωνα Μιχαηλίδη σε ψηφιακούς δίσκους. Υπάρχει μόνο ένα αρχειακό CD, με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου υπό την διεύθυνση του Μίκη Μιχαηλίδη, από την συναυλία-αφιέρωμα που διοργάνωσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη, το 2005.


Επιδίωξη μας είναι να ηχογραφηθούν έργα του από την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου ή την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ή σε συνεργασία και των δύο.


Έχουμε επίσης υποχρέωση να επανεκδώσουμε συγγράμματά του που έχουν εξαντληθεί, όπως η Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής.


Άλλη επιδίωξη είναι να γίνονται μουσικοί διαγωνισμοί για νέους. Το Ίδρυμα θέλει να βρίσκεται πλάι στους νέους, να τους στηρίζει, να τους συμβουλεύει και να τους προωθεί.


Εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλα είδη καλών τεχνών, λογοτεχνίας ή θεάτρου θα εμπλουτίζουν το πρόγραμμα μας.


Τα έργα, και όχι μόνο,  του Σόλωνα Μιχαηλίδη βρίσκονται στο ‘Μουσείο-Αρχείο Σόλωνα Μιχαηλίδη’ στη Λεμεσό και ανήκει στον Δήμο Λεμεσού. Πριν δέκα χρόνια έγιναν τα εγκαίνιά του σε ένα ωραίο εκθεσιακό χώρο.


Το υλικό μπορεί να  χρησιμοποιηθεί από φοιτητές της μουσικής για τις διπλωματικές τους εργασίες και από μουσικολόγους για έρευνα.


Βασιζόμαστε στη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, των Πανεπιστημίων, των Δήμων Λευκωσίας και Λεμεσού όπως και άλλων Ιδρυμάτων. 


Το Ίδρυμα προσκαλεί όλους όσους  εκτιμούν την παγκόσμια προσφορά του Σόλωνα Μιχαηλίδη να γίνουν μέλη και να συμβάλουν ενεργά στην αξιοποίηση του έργου του.  Είμαστε ανοικτοί σε ιδέες, εισηγήσεις και προτάσεις».


Το διοικητικό συμβούλιο του νεοσύστατου Ιδρύματος είναι:


Γεωργία Μιχαηλίδου: Ιδρύτρια και Πρόεδρος


Μίκης Μιχαηλίδης: Αντιπρόεδρος


Χριστάκης Παρτασίδης: Γραμματέας


Μάριος Μιχαηλίδης: Α' Ταμίας, Μιχάλης Μιχαηλίδης: Β' Ταμίας


Σύμβουλοι: Άντρη Χατζηγεωργίου-Λυμπουρή, Ζανίν Μπαγιάντα, και Αντριάνα Σεργίδου.


Νομικός σύμβουλος: Ξένιος Ξενόπουλος


 

Σόλων Μιχαηλίδης, ο μουσουργός


Ο Σόλωνας Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 12 Νοεμβρίου 1905 και πέθανε στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου 1979.


Ανθρωπιστής, οραματιστής, πατριώτης, μεγάλος καλλιτέχνης. Αυτός ήταν ο Σόλων Μιχαηλίδης. Όσοι τον γνώρισαν τον θυμούνται με αγάπη και εκτίμηση. Ήταν ο μεγάλος δάσκαλος, ο συνθέτης, ο μαέστρος και ο μουσικολόγος. Ένας ακούραστος μελετητής που υπηρέτησε την τέχνη μέχρι την τελευταία του πνοή.


Στα 25 του χρόνια πήγε στο Παρίσι για σπουδές, αφού είχε περατώσει τις σπουδές του στο Trinity College of Music  του Λονδίνου. Σπούδασε διεύθυνση, σύνθεση, πιάνο και βιολί με τους μεγάλους δασκάλους της εποχής μεταξύ άλλων την Nadia Boulanger και τον Alfred Cortot. Το 1934 επέστρεψε στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό.


Το πέρασμα του από την Λεμεσό άφησε εποχή για τα κυπριακά δεδομένα. Με τη διδασκαλία του στο Ωδείο Λεμεσού, τις συναυλίες με την ορχήστρα του, την χορωδία του Άρη και την εκπαιδευτική του καριέρα στο Λανίτιο Γυμνάσιο, μετέδωσε την αγάπη για την μουσική σε χιλιάδες ανθρώπους, που μέχρι σήμερα τον ευγνωμονούν.


Στη Θεσσαλονίκη όπου πήγε το 1956, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, άλλαξε τα δεδομένα της μουσικής ζωής της πόλης. Ανέβασε το επίπεδο σπουδών του Κρατικού Ωδείου, ίδρυσε την Κρατική Ορχήστρα και δημιούργησε μουσική κουλτούρα. Οι συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας ήταν το μεγάλο μουσικό και κοσμικό γεγονός της εβδομάδας.


Στο Κρατικό Ωδείο ήταν πολύ αγαπητός τόσο από τους μαθητές όσο και τους καθηγητές. Δίδασκε όχι από καθήκον αλλά από αγάπη και έγνοια για τους νέους. Πολλοί μαθητές του έχουν διαπρέψει στην Ελλάδα, Κύπρο και στο εξωτερικό.


Ο Σόλων Μιχαηλίδης υπήρξε μία διεθνής φυσιογνωμία. Διετέλεσε μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς, στην Ευρώπη και Αμερική.


Ως συνθέτης άφησε ένα πλούσιο έργο συμφωνικής μουσικής, μία όπερα, οργανική μουσική, χορωδιακή, μουσική δωματίου και τραγούδια. Πολλά έργα του, κυρίως συμφωνικά, έχουν εκτελεστεί στην Ευρώπη [Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Ρουμανία], την Αμερική και την Ασία.


Το 1965 τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος.


Το 1974 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, για τη γενική μουσική του δραστηριότητα στην Ελλάδα και για τη συγγραφή του βιβλίου The Music of Ancient Greece: an Encyclopaedia, το 1977.


Ο Σόλωνας Μιχαηλίδης κατά τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών.


Ο Σόλωνας Μιχαηλίδης σε νεαρή ηλικία.


Με τη χορωδία Άρης Λεμεσού.





Προγραμματισμένες εκδηλώσεις


Φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από την γέννηση του Σόλωνα Μιχαηλίδη και το Ίδρυμα προγραμματίζει κάποιες εκδηλώσεις ως εξής:




  • Τον Μάρτιο η ορχήστρα «Ορφέας» θα παρουσιάσει έργα του Σόλωνα Μιχαηλίδη στη Βιέννη, με μαέστρο τον κ. Κωνσταντίνο Δημινάκη. Η συναυλία θα είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα και οι εισπράξεις θα δοθούν σε ένα Ίδρυμα για παιδιά στην Κύπρο.






  • Τον Μάιο το κουαρτέτο X-Pause, με μουσικούς από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, θα παίξει στο Εθνογραφικό Μουσείο της Πάφου υπό την αιγίδα του «Πάφος 2017». Ενδεχομένως να ακολουθήσει μία συναυλία στην Λευκωσία. Στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν και έργα του Σόλωνα Μιχαηλίδη.




  • Τον Ιούλιο θα διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός «Σόλωνα Μιχαηλίδη» για κλαρινέτο, στα πλαίσια των «Δουμπείων Διεθνών Σεμιναρίων», στην Ελλάδα, διευθυντής των οποίων είναι ο Μίκης Μιχαηλίδης.




  • Στη Θεσσαλονίκη, τρία Ωδεία [το Κρατικό, το Σύγχρονο και το Β. Ελλάδος] προγραμματίζουν να κάνουν συναυλίες για να τιμήσουν τον Σόλωνα Μιχαηλίδη. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.




  • Αρχές Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο 1ος Παγκύπριος Διαγωνισμός «Σόλωνα Μιχαηλίδη» για Νεαρούς Μουσικούς σε όλα τα όργανα στην Λεμεσό.




  • Στις 12 Νοεμβρίου 2015, γενέθλια ημέρα του Σόλωνα Μιχαηλίδη, οι βραβευθέντες όλων των οργάνων θα συμμετάσχουν σε κοινή συναυλία στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο στη Λεμεσό όπου θα γίνει και η απονομή των βραβείων.




  • Στις 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη συναυλία στη Λευκωσία. Ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί δεν έχει ακόμα ορισθεί. Στο τέλος της συναυλίας θα απονεμηθεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου ένα επιπρόσθετο βραβείο. Ο καλύτερος νεαρός καλλιτέχνης θα έχει την ευκαιρία να εμφανιστεί σαν σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου μέσα στο 2016.




 + Πληροφορίες  σχετικά με τους διαγωνισμούς, τις εκδηλώσεις και για εγγραφή μέλους του Ιδρύματος,  επικοινωνήστε στα εξής τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις:


Γεωργία Μιχαηλίδου 00357/999 123 50 και 0043/664 7349 7194, michaelides@mdw.ac.at / Μίκης Μιχαηλίδης 0030/69 4240 7075  mikismichaelides@yahoo.gr / Χριστάκης Παρτασίδης 00357/22662360 partasid@spidernet.com.cy  και στο facebook/Solon Michaelides Cultural Foundation