Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Πανίκκος Χρυσάνθου
Η ταινία που σήκωσε την αυλαία του Φεστιβάλ του Βερολίνου κάνει μια αναφορά στη διασταύρωση δυο κόσμων, της «δυτικής» και «πολιτισμένης» γυναίκας και της «ιθαγενούς» και πρωτόγονης Ινουίτ.
Με τη Ζιλιέτ Μπινός [Juliette Binoche] έκαμε την έναρξή του το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Ένα φεστιβάλ που, όπως μαρτυρά ο τίτλος του φέτος, ξεκίνησε το 1950, πέντε δηλαδή χρόνια μετά τον πιο μεγάλο πόλεμο που έκαμε ο άνθρωπος και μάλιστα στην ίδια την πόλη, που ήταν το επίκεντρο του πολέμου, την πρωτεύουσα του Χίτλερ.
Το ’50 η πόλη ήταν μοιρασμένη στα τέσσερα, σε αμερικανικό, ρωσικό, αγγλικό και γαλλικό τομέα. Τότε ξεκινούσε κι η περίοδος που ακολούθησε και έγινε γνωστή ως «ο ψυχρός πόλεμος». Η πόλη έγινε το πιο θερμό σημείο του ψυχρού πολέμου, μοιράστηκε με το πιο περίφημο διαχωριστικό τείχος της ανθρωπότητας, και αν ο ψυχρός πόλεμος μετατρέπονταν σε θερμό, σκόπιμα ή από ατυχία, η πόλη θα εξατμιζόταν στον ουρανό με τον πιο θεαματικό τρόπο.
Στο δυτικό, λοιπόν, τμήμα της πόλης, γνωστό ως Δυτικό Βερολίνο, που ήταν μια νησίδα εγκλωβισμένη στο κέντρο της Ανατολικής Γερμανίας, άνθισε αυτό το κινηματογραφικό φεστιβάλ, που εξελίχτηκε στο δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.
Σ’ αυτή τη μοιρασμένη πόλη προβάλλονταν ταινίες από τη Δύση και την Ανατολή, από τον Βορρά και τον Νότο. Το διχασμένο Βερολίνο ένωνε με το φεστιβάλ του τον βαθιά διχασμένο κόσμο της εποχής του και γινόταν το πιο πολιτικοποιημένο και αντιπολιτευόμενο φεστιβάλ της εποχής μας. Λέει αυτό κάτι στους ιθαγενείς της Κύπρου, που έχουν μια μοιρασμένη πόλη; Τα τελευταία που ακούμε για ανταγωνιστικά φεστιβάλ βορρά και νότου δείχνουν ότι «ζουν στον κόσμο τους», μακριά από τα διδάγματα του σύγχρονου κόσμου.

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός στο κόκκινο χαλί πριν από την πρεμιέρα της ταινίας Nobody Wants The Night, σε σκηνοθεσία της Ιζαμπέλ Κουασέ. ©EPA/BRITTA PEDERSEN
Το κοινό μπροστά από το Berlinale Palast στην έναρξη του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Πρόκειται για το πιο «φιλικό προς το κοινό» φεστιβάλ από τα μεγάλα της Ευρώπης [στον αντίποδα Κάννες και Βενετία] καθώς τα εισιτήρια διατίθενται στο κοινό χωρίς περιορισμούς και αποκλειστικές προβολές για τους σταρ ©EPA/KAY NIETFELD
