Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Για ένα μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: από την ιδέα στη δημιουργία» πραγματοποιείται την Τετάρτη 9 Απριλίου στις 18:45 στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, στη Λευκωσία.
Την συζήτηση διοργανώνει το Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«H απουσία ενός Μουσείου Σύχγρονης Τέχνης, αφήνει ένα τεράστιο κενό για την ανάπτυξη του πολιτισμού στον τόπο μας. Απομονώνει την καλλιτεχνική δημιουργία ως προσωπική αγωνία των δημιουργών, αναιρεί τον καλλιτεχνικό διάλογο με τον έξω κόσμο, αποστασιοποιεί τον πολίτη απο το δημιουργικό παλμό της εποχής του, και του στερεί το δικαίωμα ελεύθερης ενημέρωσης και πρόσβασης στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Πρώτιστα καθήκον της πολιτείας ειναι να ανατρέψει αυτή την κατάσταση»
Στην προσπάθειά του για την προώθηση της ιδέας ενός Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου διοργανώνει αυτή την συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης η οποία γίνεται εφικτή χάρη στη συμβολή του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Ελληνικής Πρεσβείας και την πάγια στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Η συζήτηση έχει σκοπό την ενεργοποίηση του κοινωνικού συνόλου στις διαδικασίες συγκρότησης αιτήματος προς την πολιτεία για δημιουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ώστε με την ενεργό εμπλοκή του πολίτη, ο στόχος αυτός να γίνει πιο ορατός...
Στο πλαίσιο της συζήτησης θα επιχειρηθεί ο προσδιορισμός των παραμέτρων που πρέπει να διέπουν ένα τέτοιο μηχανισμό αλλά και να ξυπνήσει το κοινό αίσθημα, για διεκδίκηση από τους πολίτες του δικαιώματος πρόσβασής τους στον πολιτισμό.
«Θέτουμε ως αρχή ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση στον πολιτισμό είναι θεμελειώδες ανθρώπινο δικαίωμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Θα τεθούν τα ερωτήματα:
Ποια είναι η αποστολή, ποιες οι απαιτήσεις, ποιο το ζητούμενο, ποιο το πνεύμα και ποιες οι διαδικασίες που απαιτούνται βήμα με βήμα για να οδηγήσουν σε ένα μουσείο Σύγχρονης Τέχνης;
Η εκδήλωση θα έχει μορφή Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με κύριους ομιλητές τον Δρα Alain Μousseιgne, πρώην Διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Les Abattoirs, της Τουλούζης, την Δρα Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και Ιστορικό Τέχνης, την Δρα Ελένη Νικήτα, Κοινωνιολόγο - Ιστορικό Τέχνης και τον Θεόδουλο Γρηγορίου, Εικαστικό.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και δεξίωση στον κήπο του «Φυτωρίου»
Ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά / ελληνικά.
Παράλληλα, στον χώρο του «Φυτωρίου» θα λειτουργεί μια εγκατάσταση προβολών με θέμα διάφορα μουσεία Σύγχρονης Τέχνης ανά τον κόσμο, ώστε να δοθεί μια συμβολική εικόνα της αντιμετώπισης του θέματος από άλλες χώρες.
Στόχος είναι η δημιουργία από τους πολίτες ενός Συνδέσμου Πρωτοβουλίας για την Προώθηση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Κύπρο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σύντομος χαιρετισμός από τον Θεόδουλο Γρηγορίου, εικαστικό και πρόεδρο του Σωματείου Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου, με επικέντρωση στο ρόλο ενός Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Φάρο για τον Μεσογειακό προσανατολισμό.
Ομιλίες
Δρ Ελένη Νικήτα - Κοινωνιολόγος - Ιστορικός Τέχνης
Θέμα: «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Μια αναγκαιότητα με μακρά ιστορία»
Η Ελένη Νικήτα θα αναφερθεί στο ιστορικό των προσπαθειών για ίδρυση στην Κύπρο, Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην αναγκαιότητα δημιουργίας του θεσμού αυτού για τη διαμόρφωση και εφαρμογή εικαστικής πολιτιστικής πολιτικής, καθώς επίσης και στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας του Μουσείου ώστε να είναι σε θέση
να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, πέρα από τα στενά σύνορα της Κύπρου, ως ένας σημαντικός ευρωπαϊκός θεσμός.
Δρ Alain Μousseigne - πρώην Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Les Abattoirs της Τουλούζης
Θέμα: «Les Abattoirs: Σύλληψη - Περιπέτεια - Δημιουργία»
Ως εμπνευστής και βασικός συντελεστής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «les Abattoirs», ο Mousseigne θα αναλύσει τις διαδικασίες και την πορεία διεκδίκησης από τους πολίτες ενός Μ.Σ.Τ. (1982). Θα αναφερθεί στην προώθηση της ιδέας, εξασφάλισης του χώρου (παλαιά σφαγεία της πόλης - βιομηχανικό κτήριο 19ου), στη μουσειολογική συγκρότηση των όρων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (1995) μέχρι την ολοκλήρωση του (2000) και τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας του μουσείου, ως πολύτιμες εμπειρίες για την διαδικασία στην Κύπρο.
Δρ Κατερίνα Κοσκινά - πρόεδρος του Κ. Μ. Σ. Τ. Θεσσαλονίκης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Ίδρυμα Ι.Φ.Κωστόπουλου, Ιστορικός Τέχνης
Θα αναλύσει τις συνθήκες συμβίωσης και το ρόλο μιας ιδιωτικής συλλογής στη σύσταση ενός Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και δεξίωση στον κήπο του «Φυτωρίου»