Αν το κράτος διέθετε το 2010 το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ, θα είχαμε σήμερα μια «κλασική εθνική βιβλιοθήκη». Αυτό διαφαίνεται μέσα από το «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης 2010-2014», το οποίο αναρτήθηκε στις 26 Μαρτίου στο διαδίκτυο, τεσσεράμισι χρόνια μετά τη σύνταξή του και αφού αλλάξαμε δύο κυβερνήσεις και τέσσερις υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού.
Την εκπόνηση του Σχεδίου ανέθεσε τον Δεκέμβριο 2008 ο πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου στον δρα Φίλιππο Τσιμπόγλου, τότε διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την ενεργό συμβολή του Ανδρέα Κ. Ανδρέου, λειτουργού - βιβλιοθηκονόμου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη συνεργασία του δρος Αντώνη Μαραθεύτη, διευθυντή της Κυπριακής Βιβλιοθήκης (ΚΒ). Η μελέτη εκπονήθηκε αφιλοκερδώς από τους Τσιμπόγλου - Ανδρέου, στο πλαίσιο της προσφοράς των ιδίων αλλά και της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου προς την κυπριακή κοινωνία.
Τα χρόνια πέρασαν, το Στρατηγικό Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ ενώ ο κ. Τσιμπόγλου, επί δεκαεννέα χρόνια διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, διορίστηκε πριν από μόλις ενάμιση μήνα ως διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, με πρώτιστο καθήκον να... τη στήσει στα πόδια της.
Δεν υπάρχει βούληση
Το εν λόγω Στρατηγικό Σχέδιο βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το πρώτο στάδιό του θα ολοκληρωνόταν, αν ξεκινούσε η εφαρμογή του. Χρειαζόταν μόνο το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ για έξι χρόνια και η πολιτική βούληση, η οποία προφανώς δεν υπήρξε ποτέ.
Η πρόταση
Το Στρατηγικό Σχέδιο παραδόθηκε τον Φεβρουάριο 2010 στον τότε ΥΠΠΟ Ανδρέα Δημητρίου.
Προτείνει τη θεσμική αυτονόμηση της ΚΒ από τις Πολιτιστικές υπηρεσίες όπου υπάγεται σήμερα και προβλέπει πρόσληψη 20 περίπου επιστημόνων. Καταγράφονται, δε, όλα τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για την άμεση αναβάθμιση του ρόλου της ΚΒ, όπως ο σχεδιασμός συνεργατικών δράσεων και η κατανομή ρόλων μεταξύ των κυπριακών βιβλιοθηκών για την επίτευξη κοινών στόχων.
Από το πρώτο έτος εφαρμογής του σχεδίου (2010) και μέχρι το τέλος της πενταετίας (2014), η ΚΒ θα είχε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις σε πόρους, θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων και δραστηριότητες ώστε να καταστεί αντάξια της Κύπρου και ισάξια των Ευρωπαϊκών Εθνικών Βιβλιοθηκών (αξιοσημείωτη η σύγκριση με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ισλανδίας, μιας χώρας 307 χιλιάδων κατοίκων, με ετήσιο προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ και 83 άτομα προσωπικό σε σχέση με την Κύπρο των 797 χιλιάδων κατοίκων, με 13 άτομα προσωπικό). Στο Σχέδιο τεκμηριώνεται η ανάγκη ενίσχυσης της ΚΒ σε στελέχωση, εξοπλισμό, υποδομές, προσβάσεις, προϋπολογισμό, νομικό καθεστώς, κτηριακό, τεχνογνωσία, συνεργασίες, δικαιολογείται η κρατική χρηματοδότηση και δίνεται αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης με βάση τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες που θα αναλαμβάνει κάθε χρόνο.
Η στέγαση
«Οι υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς και ακατάλληλες για την ορθολογική λειτουργία της ΚΒ, πολύ περισσότερο για την ανάπτυξή της», αναφέρεται στο Σχέδιο, όπου σημειώνεται ως κομβικό σημείο στην αναβάθμιση της ΚΒ η επίλυση του στεγαστικού.
Προτείνεται η άμεση ενοικίαση χώρων ως προσωρινή λύση και η έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών για την εξασφάλιση νεόδμητου κατάλληλου κτηρίου εθνικής βιβλιοθήκης. «Οι πόροι για την ανέγερση του κτηρίου θα πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα πρέπει, ωστόσο, να εξετασθεί και το ενδεχόμενο κάλυψης μέρους του κόστους από ευρωπαϊκά προγράμματα υποδομής».
+ Διαβάστε ολόκληρο το Σχέδιο στον σύνδεσμο bit.ly/cyprus_library.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Λεπτομέρεια από τον ζωγραφικό πίνακα The Bookworm, του Carl Spitzweg, 1850 περίπου.
