Παράθυρο logo
Η ιταλική αστυνομία εντόπισε κλεμμένους «Γκογκέν» και «Μπονάρ»
Δημοσιεύθηκε 03.04.2014
Η ιταλική αστυνομία εντόπισε κλεμμένους «Γκογκέν» και «Μπονάρ»

Δύο πίνακες αξίας εκατομμυρίων ευρώ, το έργο «Φρούτο στο τραπέζι ή μικρός σκύλος» του Πολ Γκογκέν και το «Γυναίκα με δύο καρέκλες» του Πιερ Μπονάρ, οι οποίοι είχαν κλαπεί στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1970, βρέθηκαν στην Ιταλία από τις αστυνομικές αρχές, ανακοίνωσε χθες το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.


Tην ανακοίνωση ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, στην οποία παρουσιάστηκαν οι... μυθιστορηματικές συνθήκες του εντοπισμού των δύο έργων ζωγραφικής των διάσημων Γάλλων ιμπρεσιονιστών. Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι και του στρατηγού Μαριάνο Μόσα, αρχηγού των καραμπινιέρι και εμπειρογνώμονα διεθνούς εμβέλειας στον εντοπισμό κλεμμένων έργων τέχνης.



Το ιστορικό


Τα δύο έργα κλάπηκαν από ένα σπίτι στη βρετανική πρωτεύουσα το 1970, εγκαταλείφθηκαν σε ένα τρένο και βρέθηκαν από έναν Ιταλό εργάτη, ο οποίος είχε κρεμασμένα τα πολύτιμα έργα στην κουζίνα του, για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.


Σύμφωνα με το τμήμα πολιτιστικής κληρονομιάς της ιταλικής αστυνομίας, η αξία του πίνακα του Γκογκέν εκτιμάται μεταξύ των 10 και 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ του Μπονάρ εκτιμάται περί τις 600 χιλιάδες ευρώ.


Μετά την κλοπή τους, οι πίνακες έκαναν την «εμφάνισή» τους στο τμήμα απολεσθέντων ενός σιδηροδρομικού σταθμού  και αγοράστηκαν το 1975 σε δημοπρασία, από έναν εργαζόμενο στο εργοστάσιο της FIAT, έναντι του ποσού των 45 χιλιάδων ιταλικών λιρών. Δηλαδή, περί τα 23 ευρώ. Ο εν λόγω αγοραστής με το επιλεκτικό μάτι, κρέμασε τα έργα στον τοίχο της κουζίνας του.


Αφημένα στο τρένο


«Είναι μια απίστευτη ιστορία, μια καταπληκτική ανακάλυψη, η οποία συμβολίζει τον κόπο με τον οποίο εργάζεται στο παρασκήνιο, για χρόνια ολόκληρα, η ιταλική 'αστυνομία τέχνης’», ανέφερε ο υπουργός Φραντσεσκίνι.


Τα έργα εντοπίστηκαν τον περασμένο μήνα έπειτα από μακρά έρευνα, η οποία ξεκίνησε όταν η αστυνομία δέχτηκε την πληροφορία της πιθανής κλοπής τους.


Οι ερευνητές έψαξαν μέσα σε φακέλους εκθέσεων από τον καιρό της κλοπής, οπότε ο «Γκογκέν», ο οποίος χρονολογείται στα 1889, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.


«Οι πίνακες εικάζεται πως εγκαταλείφθηκαν στο τρένο σε μια διαδρομή από το Παρίσι στο Τορίνο», σημείωσε ο Μαριάνο Μόσα. «Αγοράστηκαν από ένα λάτρη των τεχνών και εργάτη σε εργοστάσιο, ο οποίος τα είχε στην κουζίνα του στο Τορίνο για 40 χρόνια και έπειτα στη Σικελία, μετά τη συνταξιοδότησή του».


Διεθνής καταξίωση


Η εμπειρία των Ιταλών καραμπινιέρι, οι οποίοι διαχειρίζονται τη μεγαλύτερη παγκοσμίως βάση δεδομένων κλεμμένων έργων τέχνης (περί τα 5,7 εκατομμύρια αντικείμενα) είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο εδώ και 45 χρόνια. Πολλοί μεταξύ αυτών ταξιδεύουν τακτικά για να εκπαιδεύουν αστυνόμους συναδέλφους τους στον εντοπισμό αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας τους που έχουν κλαπεί ή εξαχθεί παράνομα.


Το ειδικό τμήμα πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν το πρώτο που άνοιξε παγκοσμίως, το 1969.


Τον περασμένο Ιανουάριο, εγκαινιάζοντας μια έκθεση με εκατό έργα τέχνης τα οποία εντοπίστηκαν από την υπηρεσία του, ο στρατηγός Μόσα επισήμανε πως «ο τζίρος από το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης καταλαμβάνει την τέταρτη θέση παγκοσμίως, μετά το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και χρηματοοικονομικών προϊόντων».