Παράθυρο logo
Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Μουσουλιώτης
Δημοσιεύθηκε 10.04.2014
Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Μουσουλιώτης

Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης, 10 Απριλίου 2014, ο γνωστός ηθοποιός Ανδρέας Μουσουλιώτης, σε ηλικία 75 ετών.


Ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό τόσο από τη συμμετοχή του στο θέατρο αλλά κυρίως μέσα από τους ρόλους του σε τηλεοπτικές παραγωγές, ο Ανδρέας Μουσουλιώτης υπήρξε ένας από τους πιο δραστήριους ηθοποιούς της γενιάς του τις δεκαετίες 1970-90, με έντονη συμμετοχή σε επιθεωρήσεις και θεατρικές παραγωγές του Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασης.


Η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο 12 Απριλίου από τον ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί, στις 14:30.


Ο «Λαλάκης», όπως τον φώναζαν οι φίλοι του, γεννήθηκε στο Καϊμακλί της Λευκωσίας, σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κύπρου και Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν στην Αθήνα.


«To 'Λαλάκης' μου το έβγαλε η Πόπη Δανιήλ [...]. Ήταν τότε που έπαιξα σ' ένα μονόπρακτο του Ψαθά 'Τα Κόλπα του Λαλάκη' και η Πόπη με φώναξε με το χαϊδευτικό 'Λαλάκη'. Από τότε μου κόλλησε και μου έμεινε», ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Μαίρη Πιερίδου*.


Από μικρός αγαπούσε το θέατρο. Έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα το 1962 στο περίφημο Θέατρο Τέχνης, το οποίο δημιούργησε στην Κύπρο ο Ελλαδίτης σκηνοθέτης και δάσκαλος του θεάτρου, Θάνος Σακέττας.


Εργάστηκε σε πολλά θεατρικά σχήματα, μεταξύ των οποίων το Θέατρο Τέχνης, ο ΟΘΑΚ και ο ΘΟΚ, όπου παρέμεινε στο καλλιτεχνικό προσωπικό του οργανισμού για 15 χρόνια [1973-1988].


Υποδύθηκε αξιόλογους ρόλους σε πολλές θεατρικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων η «Δωδεκάτη Νύχτα» στο ρόλο του Σερ Τόμπι που ήταν και ο πρώτος του επαγγελματικός ρόλος, οι περίφημες «Ικέτιδες» σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους και η ιστορική παραγωγή του ΘΟΚ «Λυσιστράτη» [1981-82], σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Καυκαρίδη και μετάφραση - διασκευή Κώστα Μόντη.


Τη δεκαετία του '60 συνεργάστηκε με τον ΑΤΤΙΚ, δίνοντας παραστάσεις στο Antonakis Bar [Κοσμικό Κέντρο Αντωνάκης]. Με άλλους ηθοποιούς παρουσίαζαν οοπερέτες, κωμωδίες, ηθογραφίες κ.ά.


Τα έτη 1969-1970 συνεργάστηκε με τον Θίασο Παπαδημήτρη, το 1971 με το θέατρο Ορφέας, επέστρεψε στον Θίασο Παπαδημήτρη το 1972 μέχρι που μπήκε στον ΘΟΚ το 1973.


Το 1975 έκανε την εμφάνισή του στην κινηματογραφική ταινία «Δολοφονήστε τον Μακάριο», του Κώστα Δημητρίου.


Το 1991 συνεργάστηκε με το Θέατρο Ένα στην παραγωγή «Ο Πατέρας», του Στρίντμπεργκ, ενώ ακολούθησαν συνεργασίες με το Σατιρικό Θέατρο και πιο πρόσφατα με το Αμφίκτιο Θέατρο του Νίκου Χαραλάμπους.


Η τελευταία του παρουσία στον ΘΟΚ καταγράφηκε το 2005, όταν συμμετείχε στην παραγωγή «Η αγάπη της Μαρικκούς», σε σκηνοθεσία Ευτύχιου Πουλλαΐδη.


Συλλυπητήρια μηνύματα




  • Το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει «μεγάλη θλίψη για τον θάνατο του διακεκριμένου ηθοποιού του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, Αντρέα Μουσουλιώτη».




«Ο Αντρέας Μουσουλιώτης έγραψε τη δική του σημαντική παρουσία στο χώρο της θεατρικής τέχνης προσφέροντας με την υποκριτική του δεινότητα αισθητική καλλιέργεια στον κυπριακό λαό.


Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένειά του και ιδιαίτερα στη σύζυγο και σύντροφο της ζωής του Λουκία Μιχαήλ. Εκφράζει επίσης τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια του στη μεγάλη οικογένεια των ηθοποιών».




  • Ο ΘΟΚ χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του τον Ανδρέα Μουσουλιώτη «ένα από τους πιο αγαπητούς και χαρισματικούς Κύπριους ηθοποιούς της γενιάς του».




Στο συλλυπητήριο μήνυμά του αναφέρεται ότι με την ίδρυση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου το 1971, ο Ανδρέας Μουσουλιώτης προσελήφθη ως μέλος του καλλιτεχνικού δυναμικού του ΘΟΚ μέχρι και το 1988, παίρνοντας μέρος σε πολλές παραγωγές της Κεντρικής και Παιδικής Σκηνής, όπως: «Ο Καπετάν Γιακουμής», «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», «Ο Βυσσινόκηπος», «Ο Γλάρος», «Ο Εβραίος της Μάλτας», «Στα Χώματα της Μεσαρκάς», «Το Νερόν του Δρόπη», «Ο Μορμόλης», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Το Βαρελάκι με το Μέλι» κ.ά.


Από το 1993 μέχρι το 2005 ο Μουσουλιώτης συμμετείχε ως έκτακτος ηθοποιός σε 13 παραγωγές ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται «Η Χαρτοπαίκτρα», «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», «Ο Κορυδαλλός» και «Σχολείο για Κλόουν».


Τελευταία του συνεργασία στο ΘΟΚ ήταν τη θεατρική περίοδο 2004-2005 στο έργο «Η Αγάπη της Μαρικκούς».


«Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».




  • Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Ανδρέα Μουσουλιώτη, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και ηθοποιού, ο οποίος υπηρέτησε το Κυπριακό θέατρο για 50 περίπου χρόνια.




Στην ανακοίνωση του ΚΚΔΙΘ παρατίθενται τα εξής: «Ο Ανδρέας Μουσουλιώτης γεννήθηκε το 1939 στο Καϊμακλί. Αποφοιτώντας από το Κολέγιο Λευκωσίας σπούδασε Δραματική Τέχνη στην Ελληνική Μουσική Ακαδημία Λευκωσίας και στο Θέατρο Τέχνης Λευκωσίας, και στη συνέχεια στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν στην Αθήνα.


Υπήρξε εκ των ιδρυτών του Θεάτρου Τέχνης στη Λευκωσία το 1961. Συνεργάστηκε με πάρα πολλά θέατρα, μεταξύ των οποίων τον ΕΘΟΣ και τον ΟΘΑΚ, το Θέατρο του ΡΙΚ, το θίασο Παπαδημήτρη, το θίασο Κακουράτου, το θίασο «Νέο Θέατρο» του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, τη «Μουσική σκηνή» και πολλά άλλα μουσικά και θεατρικά σχήματα. Συνεργάστηκε επίσης με το Σατιρικό Θέατρο, το Θέατρο Σκάλα και άλλα.


Το 1972 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον ΘΟΚ, στην παράσταση Καπετάν Γιακουμής του Δημήτρη Κόκκου και παρέμεινε στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Οργανισμού για δεκαέξι χρόνια ερμηνεύοντας ρόλους από το παγκόσμιο ρεπερτόριο, τόσο στην Κεντρική όσο και στην Παιδική Σκηνή.


Παράλληλα με τη θεατρική του πορεία έλαβε μέρος σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως επίσης συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο του ΡΙΚ σε πολλά θεατρικά σκετς.


Η βαθιά του αγάπη για τον πολιτισμό και κυρίως για το θέατρο, θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για τις επερχόμενες γενιές.


Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους του».




  • Τη μεγάλη του λύπη για την απώλεια ενός «πολύ σημαντικού υπηρέτη του κυπριακού θεάτρου», εκφράζει με τη σειρά του το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.




Σε συλλυπητήριο μήνυμά του, το υπουργείο αναφέρει ότι «ο Αντρέας Μουσουλιώτης υπηρέτησε το κυπριακό Θέατρο για περισσότερα από 50 χρόνια, τόσο στον τομέα του ελεύθερου θεάτρου όσο και ως στέλεχος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.  Επίσης πήρε μέρος σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Η όλη παρουσία στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου τον  καθιέρωσε ως ένα από τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς της γενιάς του.


 Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τη σύζυγό του Λουκία Μιχαήλ.




  • H Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, της οποίας ο Ανδρέας Μουσουλιώτης υπήρξε ιδρυτικό μέλος, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην αγαπημένη σύζυγο και στην οικογένεια του εκλιπόντος. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Ανδρέας Μουσουλιώτης υπήρξε εργάτης της τέχνης του θεάτρου και του πολιτισμού και συνέβαλλε στην θεατρική ανάπτυξη του τόπου μέχρι την τελευταία πνοή της ζωής του. Άνθρωπος ειρηνιστής, μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες».




 

* Πληροφορίες από το βιβλίο «Γνωρίστε τους ηθοποιούς με τα μάτια της Μαίρης Πιερίδου», εκδ. Επιφανίου, 2011


 

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ