Cyprus Film Days 2015 | Οι ταινίες του διαγωνιστικού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.4.2015

Εννέα ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2015», το οποίο σηκώνει αυλαία στις 17 Απριλίου στο Ζήνα Πάλας Λευκωσίας και στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού παράλληλα.


Οι διοργανωτές του φεστιβάλ ανακοινώνουν αποσπασματικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ και χθες ήταν η σειρά των ταινιών του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος με την ονομασία Glocal Images.


Ανάμεσα στις εννέα ταινίες που διαγωνίζονται για το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ βρίσκεται και η κυπριακής παραγωγής ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου «Εντυπώσεις ενός πνιγμένου».


Οι περισσότεροι σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες διαγωνίζονται θα βρίσκονται στην Κύπρο και θα συμμετέχουν σε ζωντανό διάλογο με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας τους.


Οι ταινίες




  • «Εντυπώσεις ενός πνιγμένου»: Eμπνευσμένη από την τελευταία μέρα της ζωής του Κώστα Καρυωτάκη, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ. Διαγωνίζεται παράλληλα στο νεοσύστατο Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα με άλλες τρεις κυπριακές ταινίες.






  • «The Goob»: Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Guy Myhill από τη Μεγάλη Βρετανία, μια δραματική ταινία ενηλικίωσης με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού ρεαλισμού και φόντο τα Φένλαντς της Ανατολικής Αγγλίας.






  • «Cruel»: Το γαλλικό φιλμ νουάρ του Eric Cherriere έχει ως ήρωα έναν κατά συρροήν δολοφόνο, κι ας μοιάζει με «παιδί της διπλανής πόρτας».




  • «The Chambermaid Lynn»: στη γερμανική ταινία του Ιngo Haeb, η καμαριέρα Λιν ψάχνει με μανία τα υπάρχοντα των πελατών του ξενοδοχείου για να ανακαλύψει τα μυστικά τους. Όταν συναντά την Κιάρα, ένα call girl, η Λιν θα τολμήσει να βγει από το καβούκι της.




  • «Diffret»: η ταινία φέρει την υπογραφή της Αντζελίνα Τζολί στην παραγωγή, έρχεται από την Αφρική και σκηνοθέτης της είναι ο Zeresenay Berhane Mehari: ηρωίδα είναι μια νεαρή δικηγόρος, η ζωή της οποίας τίθεται σε κίνδυνο όταν η υπόθεση του νεαρού κοριτσιού που βοηθά φέρνει την αλήθεια στο φως.




  • «A blast»: η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα μετά τη «Χώρα Προέλευσης» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Λοκάρνο και χαρακτηρίστηκε κυριολεκτικά «εκρηκτική».




  • «Valley»: από το Ισραήλ φτάνει η ταινία της Sophie Artus, η οποία ξεδιπλώνει την ιστορία τριών εφήβων που έρχονται αντιμέτωποι με τη βία στο σχολείο και στην οικογένειά τους: η σκληρότητα και η ομορφιά του εφηβικού κόσμου σε ένα πλάνο.




  • «Three Windows and a Hanging» είναι ο τίτλος της ταινίας του Isa Qosja, μια συμπαραγωγή Γερμανίας - Κοσόβου: μια οδυνηρή ιστορία για ένα χωριό που κλείνει τα μάτια μπροστά στον βιασμό γυναικών από σερβικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο το 1998-99.




  • «Homesick»: ο Αυστριακός σκηνοθέτης Jakob M. Erwa αφηγείται την ιστορία της μαθήτριας τσέλο Τζέσικα η οποία λαμβάνει τιμητική πρόσκληση για να εκπροσωπήσει τη Γερμανία σε διεθνή διαγωνισμό κλασικής μουσικής. Το άγχος της την επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό που μπερδεύει την πραγματικότητα με τη φαντασία.




Η κριτική επιτροπή


Καταξιωμένοι επαγγελματίες από τον διεθνή κινηματογραφικό χώρο απαρτίζουν τη φετινή κριτική επιτροπή, της οποίας θα προεδρεύει η Kristi Zea, Aμερικανίδα παραγωγός και σκηνογράφος η οποία έχει προταθεί δύο φορές για Όσκαρ και εργάστηκε σε κορυφαίες ταινίες όπως «Αs Good as it Gets», «Silence of the lambs», «Philadelphia», «Goodfellas» και άλλες.


Την επιτροπή συμπληρώνουν η Elma Tataragic, υπεύθυνη προγραμματισμού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο και βραβευμένη σεναριογράφος-παραγωγός, ο πολυβραβευμένος σεναριογράφος και ηθοποιός Βαγγέλης Μουρίκης ο οποίος απέσπασε το Bραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015 για την ερμηνεία του στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Το Μικρό Ψάρι», ο Κύπριος σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Άδωνις Φλωρίδης ο οποίος μέχρι πέρυσι διατελούσε μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής των Κινηματογραφικών Ημερών Κύπρου και η Βελγίδα συγγραφέας, σεναριογράφος και κριτικός κινηματογράφου Christie Huysmans.


+ Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ: www.cyprusfilmdays.com

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ