Παράθυρο logo
Απεβίωσε ο λογοτέχνης και κριτικός θεάτρου Χριστάκης Γεωργίου
Δημοσιεύθηκε 16.07.2014 13:09
Απεβίωσε ο λογοτέχνης και κριτικός θεάτρου Χριστάκης Γεωργίου

Σε ηλικία 85 ετών απεβίωσε σήμερα ο Χριστάκης Γεωργίου, λογοτέχνης και κριτικός θεάτρου.


Σε ανακοίνωσή του, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατό του, σημειώνοντας ότι ο Χριστάκης Γεωργίου υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος, φίλος, λογοτέχνης και κριτικός θεάτρου ο οποίος υπηρέτησε το ΚΚΔΙΘ από την ίδρυσή του, ως ιδρυτικό στέλεχος και ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1983 έως το 2011.


Η κηδεία του Χριστάκη Γεωργίου θα τελεστεί από τον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία το Σάββατο 19 Ιουλίου στις 11:00.


Ο Χριστάκης Γεωργίου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1929.


Οι πρώιμες λογοτεχνικές και ιδεολογικές του αναζητήσεις αποτυπώνονται σε κείμενα που άρχισε να δημοσιεύει σε ηλικία είκοσι χρόνων στην εφημερίδα Νέος Δημοκράτης, στην οποία εργαζόταν. Πρόκειται για διηγήματα και ποιήματα κοινωνικού προσανατολισμού, άρθρα για την τέχνη και για ξένους συγγραφείς, μεταφράσεις δειγμάτων της δημιουργίας των τελευταίων, κριτικές θεάτρου και άλλα συναφή κείμενα που προδιαγράφουν από τότε τους ορίζοντες των πνευματικών του ενδιαφερόντων.


Στη δεκαετία του 1950 ο Χριστάκης Γεωργίου μεταβαίνει στην Αγγλία, όπου σπουδάζει ιστορία και αγγλική φιλολογία στο Queen Mary College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.


Στην Κύπρο επιστρέφει το 1959 και για μικρό χρονικό διάστημα εργάζεται στο Ανώτερο Εμπορικό Λύκειο Νεοκλέους. Το 1960 διορίζεται καθηγητής στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, στην οποία διδάσκει στα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια.


Ως λογοτέχνης πρωτοστάτησε με άλλους ομότεχνούς του στην έκδοση του αξιόλογου περιοδικού Κυπριακά Χρονικά, με το οποίο συνεργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της δωδεκάχρονης (1960-1972) εκδοτικής του παρουσίας δημοσιεύοντας σ’ αυτό πολυάριθμα λογοτεχνικά, κριτικά και άλλα κείμενα.


Εξαιρετικά ενεργητική είναι η συμμετοχή του στα θεατρικά και λογοτεχνικά πράγματα του τόπου.


Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τόσο του Οργανισμού Θεατρικής Ανάπτυξης Κύπρου (ΟΘΑΚ) όσο και του διαδόχου του ΘΟΚ (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου), καθώς και ιδρυτικό στέλεχος του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του οποίου υπήρξε Πρόεδρος από το 1983 έως το 2011. Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεάτρου ΕΝΑ.


Ηγήθηκε της κυπριακής αντιπροσωπείας στα Παγκόσμια Συνέδρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου στο Μοντρεάλ, στην Αβάνα, στο Ελσίνκι, στην Κωνσταντινούπολη, στο Μόναχο, στη Σεούλ, στο Καράκας, στη Μασσαλία, στο Ταμπίκο, στη Μανίλα και στη Μαδρίτη.


Για την περίοδο 1989-1991 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής Θεατρικών Συγγραφέων του Δ.Ι.Θ., για την περίοδο 1991-1995 Πρόεδρος και μέχρι σήμερα Επίτιμος Πρόεδρος της ίδιας Επιτροπής.


Παράλληλα με την πολυετή και πολυσχιδή προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου και επιπρόσθετα με τις εκατοντάδες θεατρικές κριτικές και τα άλλα κείμενα που δημοσίευσε κατά καιρούς στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, ο Χριστάκης Γεωργίου δημιούργησε και το καθαυτό προσωπικό λογοτεχνικό του έργο που μέχρι τώρα περιλαμβάνει τρεις συλλογές διηγημάτων (Ρωγμές, 1970, Παράλληλοι, 1984 και Επιχείρηση Διάσωσης, 2006), τα θεατρικά έργα Οι καλόγεροι (1978), που ανέβασε ο ΘΟΚ και το ΡΙΚ, το Πάχναλη και το Διάβρωση (Η Ελένη της Προσφυγιάς) και τα μυθιστορήματα Ώρες 1950 (1981), το  Αρχιπέλαγος-Είκοσι χρόνια γεννητούρια (1990), το οποίο το 1992 τιμήθηκε με Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο και το 1997 εκδόθηκε και στην αγγλική γλώσσα σε μετάφραση του ιδίου του συγγραφέα. Από τον εκδοτικό οίκο ΛΙΒΑΝΗ κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος Αρχιπέλαγος με τον υπότιτλο Η παγίδα, 2002. Τιμήθηκε επίσης με τα βραβεία «Δώρος Λοΐζου» του Πολιτιστικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, «Τεύκρος Ανθίας και Θοδόσης Πιερίδης» του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και «Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης» της Εταιρείας Λογοτεχνών Κύπρου.


Όσον αφορά στη δράση του για τα θεατρικά πράγματα, ο Χριστάκης Γεωργίου αγωνίστηκε να μπει το θέατρο στα σχολεία, να δοθεί οικονομική βοήθεια από το κράτος στα θέατρα, να ιδρυθεί κρατικό θέατρο.


Με την αποχώρηση του από το Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ το 2011, το ΚΚΔΙΘ αποφάσισε να τιμήσει τον Χριστάκη Γεωργίου για την πολυσχιδή προσφορά του, προσφέροντάς του ως «δώρο» την έκδοση των θεατρικών κριτικών του, στην οποία περιλαμβάνονται κριτικές, δοκίμια, σημειώματα και επιφυλλίδες, που δημοσιεύτηκαν στον εγχώριο τύπο τα τελευταία εξήντα χρόνια. Σε μια σεμνή εκδήλωση στις 15 Οκτωβρίου 2013, το ΚΚΔΙΘ και ο ΘΟΚ παρουσίασαν το βιβλίο «Χριστάκης Γεωργίου – Εξήντα χρόνια Θεατρικού Κριτικού Λόγου».


Το 1952, ο Χριστάκης Γεωργίου στο πρώτο χρονολογικά κριτικό του σημείωμα έγραψε «Ο δρόμος της Τέχνης είναι δύσκολος και επίπονος. Και αυτός ο δρόμος είναι μονάχα ένας … Στους καιρούς που περνάμε δεν χωρούν ούτε συμβιβασμοί ούτε υποχωρήσεις.  Καθήκον των υπευθύνων να σκεφτούν σοβαρά το δρόμο, που πρέπει να πάρει το θέατρό τους. Στελέχη νεαρά και εξελίξιμα διαθέτουν. Και στον τέτοιο δρόμο θα ‘χουν αμέριστη την υποστήριξη μας.»


Η βαθειά του αγάπη για τον πολιτισμό και κυρίως για το ΚΚΔΙΘ, θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για τις επερχόμενες γενιές.


Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Χλόη και σε όλους τους οικείους του.