Παράθυρο logo
Νέα ευρήματα στην Αμφίπολη / μια ανάσα από το μνημείο
Δημοσιεύθηκε 22.08.2014
Νέα ευρήματα στην Αμφίπολη / μια ανάσα από το μνημείο

Δύο ιωνικά επίκρανα [άνω μέρος κίονα] επικαλυπτόμενα με fresco και ζωγραφισμένα με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, καθώς συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης.


Κατά τη χθεσινή μέρα αφαιρέθηκε μεγάλο μέρος των χωμάτων πίσω από τις σφίγγες προς την είσοδο του τάφου/ταφικού μνημείου σε βάθος περίπου δύο μέτρων, ενώ αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος, το οποίο καλύπτεται με fresco και φαίνεται σαν ιωνικό επιστύλιο [ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι μαρμάρου που συνδέει τους κίονες και λέγεται έτσι γιατί βρίσκεται «επί των στύλων»].


Το μαρμάρινο θύρωμα φέρει διακόσμηση στα χρώματα των επικράνων.


Κατά τη σημερινή μέρα, οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν την αποχωμάτωση πίσω από τις δύο σφίγγες και προς την είσοδο του ταφικού μνημείου και ίσως βγάλουν ακόμα μία σειρά δόμων από τον προστατευτικό τοίχο. Ετσι θα έχουν όλα τα δεδομένα ώστε να αποφασίσουν αν μπορούν να συνεχίσουν την απελευθέρωση της πρόσοψης, αν χρειάζονται κάποιες στερεώσεις ή αντιστηρίξεις και με ποιον τρόπο θα εισέλθουν στον τάφο.



Μνημείο μοναδικό στα Βαλκάνια


Μνημείο «μοναδικών διαστάσεων και καλλιτεχνικής επιμέλειας σε όλη τη Βαλκανική» χαρακτήρισε το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, μιλώντας χθες στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.  Υπογράμμισε, δε, ότι οι εργασίες στον χώρο συνεχίζονται σύμφωνα με την αρχαιολογική δεοντολογία.


«Είναι βέβαιο ότι αυτό το εύρημα θα ολοκληρωθεί σύντομα και όλοι θα το καμαρώσουμε», είπε ακόμη, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να καθορίσει το χρονικό πλαίσιο για οριστικά αποτελέσματα.


Ο υπουργός σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται συνεχώς από ευρήματα πως ο Λέων της Αμφίπολης και οι σφίγγες προέρχονται κατασκευαστικά από το ίδιο εργαστήριο και πως τα δύο γλυπτά θα αποκατασταθούν.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα Το Έθνος, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης καταγράφει αύξηση πάνω από 50% στον αριθμό των επισκεπτών τις τελευταίες μέρες.