Παράθυρο logo
Παρουσιάζεται η Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία
Δημοσιεύθηκε 18.09.2014 12:53
Παρουσιάζεται η Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία

Μια πολύτιμη ψηφιακή βιβλιοθήκη για αρχαία κείμενα που αφορούν την Κύπρο παρουσιάζεται σήμερα στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), στην παρουσία του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.


Πρόκειται για την «Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία», ένα από τα σημαντικότερα μέχρι σήμερα ερευνητικά έργα του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (ΕΚΕΤΑ) το οποίο υπάγεται στο ΙΚυ.


Μέσα από την αναζήτηση αρχαίων λέξεων και εννοιών, την ύπαρξη παράλληλης νεοελληνικής μετάφρασης, σχολίων, σύνδεσης με λεξικά και βιβλιογραφία, πλούσιο οπτικό και πληροφοριακό υλικό, χάρτες, φωτογραφίες και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις που τοποθετούν τα κείμενα στο ιστορικό και αρχαιολογικό τους πλαίσιο, η ψηφιακή αυτή βιβλιοθήκη είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που προσφέρει εναλλακτικά επίπεδα «ανάγνωσης» του αρχαίου πολιτισμού της Κύπρου.


Αρχαία με νέο φακό


«Το έργο βασίζεται και εξελίσσει την εξάτομη έκδοση της αρχαίας κυπριακής γραμματείας από το Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντης», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νικόλαος Μπακιρτζής, επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΕΤΑ.
«Ουσιαστικά», εξήγησε, «εμπλουτίζει την επεξεργασία, την πρόσβαση, τη μελέτη των αρχαίων κειμένων σε νέα επίπεδα με μια μοναδική πρόσβαση σε αρχαιολογικό και ιστορικό υλικό που πλαισιώνουν τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων και παράλληλα βοηθούν τον χρήστη ανά το παγκόσμιο να προσεγγίσει αυτό το πολύτιμο κομμάτι του αρχαίου κυπριακού πολιτισμού από διαφορετικά επίπεδα».


Εργαστηριακή επεξεργασία νομισμάτων στο Ινστιτούτο Κύπρου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ


Βοηθητική η τεχνολογία


Σημαντική συμβολή στην όλη προσπάθεια είχε ο αρχαιολόγος και πρώην διευθυντής του τμήματος Αρχαιοτήτων Βάσος Καραγιώργης, ο οποίος βοήθησε ώστε τα αρχαία κείμενα να ενταχθούν στο πλαίσιο της αρχαιολογικής έρευνας.


Σε δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Καραγιώργης είπε ότι η κυπριακή αρχαιολογία συναρπάζει και πρόσθεσε ότι έχει πλήρη επίγνωση του τι μπορεί να προσφέρουν οι θετικές επιστήμες και οι νέες τεχνολογίες στη μελέτη της ιστορίας και της αρχαιολογίας.


Πέρασε από τεστ


Το ερευνητικό αυτό έργο δοκιμάστηκε σε τάξεις σε συνεργασία με καθηγητές λυκείων, όπου αναδείχθηκε και εφαρμόστηκε η χρήση της ψηφιακής βιβλιοθήκης με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. «Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν», ανέφερε ο κ. Μπακιρτζής. «Είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι σχεδόν συμφώνησαν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να διδάσκονται τα αρχαία», σημείωσε ακόμη, επισημαίνοντας μάλιστα πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προήλθε από τους «αδύναμους» μαθητές.


Διαθέσιμο το 2015


Ερωτηθείς κατά πόσο η Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία θα διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο, ο κ.  Μπακιρτζής απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι θα επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση σε μελλοντικούς χρήστες, απλούς και εξειδικευμένους ανά το παγκόσμιο.
«Το έργο έχει ολοκληρωθεί και περνά στην πολύ σημαντική φάση της δοκιμής. Μια μεγάλη ομάδα ειδικών αλλά και απλών χρηστών θα επεξεργαστεί αυτή τη βάση τους επόμενους μήνες και ο στόχος μας είναι με το ξεκίνημα του 2015 να είναι ανοικτό σε ολόκληρο τον κόσμο».


Το έργο της Ψηφιακής Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας εκπονείται με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Στόχος του είναι η δημιουργία μιας νέας ψηφιακής βιβλιοθήκης που αναπτύσσει και εξελίσσει τη σημαντική εξάτομη έκδοση της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας του Ιδρύματος Λεβέντη, την οποία συντόνισε και επόπτευσε ο αείμνηστος Πάτροκλος Σταύρου.


Το εν λόγω έργο του ΙΚυ θα προσφέρει στο κοινό παγκοσμίως μια καινοτόμο πρόσβαση στο σύνολο των αρχαίων κειμένων για την Κύπρο καλύπτοντας περίοδο δεκατριών περίπου αιώνων (7ος αιώνας π.Χ. – 6ος αιώνας μ.Χ.).


Πρόκειται, δε, για τον «σπόνδυλο» του έργου «Διόπτρα» του ΙΚυ, που είναι μια ευρύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον κυπριακό πολιτισμό, η οποία αναπτύσσεται σταδιακά και έχει ως στόχο την καταγραφή, την έρευνα και τη διάχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.


+ H Ψηφιακή Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία παρουσιάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο Εργαστήριο Καινοτόμων Τεχνολογιών, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου (πρώην ΑΤΙ).