Παράθυρο logo
Η «Θυμέλη» συζητήθηκε στη Βουλή
Δημοσιεύθηκε 24.06.2015 18:01
Η «Θυμέλη» συζητήθηκε στη Βουλή

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Εκτάκτως στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού συζητήθηκε την Τρίτη 23 Ιουνίου το επίμαχο θέμα του σχεδίου-πρότασης «Θυμέλη» για τις επιχορηγήσεις των ελεύθερων θεάτρων.


Η δημοσιοποίηση του σχεδίου στις αρχές Ιουνίου άναψε φωτιές, καθώς μειώνονται δραστικά οι επιχορηγήσεις, ιδιαίτερα για τα μεγάλα θεατρικά σχήματα.


Στο μεταξύ, με ανοιχτή επιστολή του τοποθετήθηκε χθες σχετικά με το θέμα το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, δίνοντας συνέχεια σε μια σειρά επιστολών που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αντιδρούν κατά της «Θυμέλης».


«Θα ληφθούν υπόψη»


«Στόχος είναι να βοηθήσουμε και τα ιστορικά θέατρα και τους μικρούς», ανέφερε στο «Π» ο πρόεδρος του δ.σ. του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο-πρόταση και οι οποίες είχαν τόσο προφορική μορφή στη Βουλή όσο και γραπτή. Κι αυτό γιατί δημοσιοποιώντας το εν λόγω προσχέδιο, ο ΘΟΚ ζητούσε τις γραπτές παρατηρήσεις, διαφωνίες και εισηγήσεις των ενδιαφερομένων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αξιολόγηση των επιστολών ώστε να καταρτιστεί ένα τελικό σχέδιο μέχρι τις 30 Ιουνίου.


Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Οργανισμού στάλθηκαν συνολικά 17 επιστολές οι οποίες «θα ληφθούν όλες υπόψη, όπως και όσα λέχθηκαν στη Βουλή», διαβεβαίωσε ο κ. Τουμαζής.


«Παρουσιάσαμε ένα προσχέδιο για να δεχτούμε γραπτώς τα σχόλια των ενδιαφερομένων. Η διαβούλευση θα συνεχιστεί».


Πάντως, η ημερομηνία της 30ής Ιουνίου που δόθηκε ως καταληκτική για την παρουσίαση του τελικού σχεδίου «δεν ισχύει πια», όπως ανέφεραν στον «Π» ο πρόεδρος της επιτροπής του δ.σ. ΘΟΚ για θέματα του αναπτυξιακού τομέα Σταύρος Κυριακίδης, και η Αντιγόνη Σολομωνίδου-Δρουσιώτου, μέλος της ίδιας επιτροπής του δ.σ.


Ζητούμενο ο διάλογος


Βουλευτές και θεατρικά σχήματα τόνιζαν συνεχώς στη διάρκεια της συνεδρίας την ανάγκη διαλόγου πριν τον καταρτισμό τελικού σχεδίου.


Μάλιστα η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού έληξε με το αίτημα «να υπάρξει διάλογος και να επανέλθει το σχέδιο ανανεωμένο», ανέφερε στο «Π» ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος και ενέγραψε το θέμα εκτάκτως στη Βουλή.


«Δεν απορρίπτουμε τη δημόσια διαβούλευση», τόνισε εκ νέου ο Στ. Κυριακίδης.


«Ποτέ δεν απορρίψαμε την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τα θεατρικά σχήματα, ούτε τώρα είμαστε εναντίον. Είμαστε όμως, ακόμη, στην εξέλιξη μιας διαδικασίας» η οποία από την πλευρά του ΘΟΚ θεωρείται ούτως ή άλλως ως διαβούλευση, και δη με γραπτές και όχι προφορικές προτάσεις.


«Ταφόπλακα»


Με έντονο τρόπο τοποθετήθηκαν στη Βουλή οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων θεάτρων του Σχεδίου Γ’ (Σατιρικό, Θέατρο Ένα, ΕΘΑΛ και Θέατρο Σκάλα) χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «Θυμέλη» ως την «ταφόπλακα» του θεάτρου σε περίπτωση που εφαρμοστεί.


Θέμα διαδικασίας


Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση εννέα μικρών θεατρικών σχημάτων τα οποία συνασπίστηκαν και απέστειλαν από κοινού επιστολή στον ΘΟΚ με παρατηρήσεις και εισηγήσεις: πρόκειται για το θέατρο Persona της Λέας Μαλένη, το Φανταστικό Θέατρο της Μαγδαλένας Ζήρα, την ομάδα Σόλο για Τρεις της Μαρίας Καρσερά, το Ανοιχτό Θέατρο της Αλεξίας Παπαλαζάρου, την ομάδα Νηπενθείς του Φώτη Αποστολίδη, τη θεατρική ομάδα του Λέανδρου Ταλιώτη, την Παραπλεύρως Παραγωγές του Ευριπίδη Δίκαιου, την ομάδα Open Arts της Αθηνάς Κάσιου και την ομάδα Built-Up Area του Παναγιώτη Λάρκου.


Η ομάδα θεωρεί ως θετικό πρώτο βήμα την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του τρόπου επιχορηγήσεων, ωστόσο θέτει θέμα κριτηρίων και εφαρμογής τους, από την άποψη τού ότι χρειάζεται να υπάρξει διαφάνεια στο πώς και από ποιους θα αξιολογείται το έργο έκαστης ομάδας, ώστε η διαδικασία να είναι αξιοκρατική.


«Ναι, να αλλάξει το κατεστημένο αλλά να είναι και βιώσιμο για όλους. Δεν θέλουμε με κανένα τρόπο αυτό το σχέδιο να είναι η αιτία για να κλείσουν κάποια θέατρα», ανέφερε στον «Π» ο Ευριπίδης Δίκαιος, της Παραπλεύρως Παραγωγές.


Σχολιάζοντας, δε, τη χθεσινή συνεδρία στη Βουλή, ανέφερε ότι «πετύχαμε ώστε να ανοίξει ένας διάλογος για να δημιουργηθεί ένα σχέδιο το οποίο θα είναι πρακτικά εφαρμόσιμο».



Τριετές περιθώριο στα μεγάλα θέατρα


Σημαντική παράμετρο του προσχεδίου «Θυμέλη» αποτελεί, στο μεταξύ, η περίοδος προσαρμογής που δόθηκε στα τέσσερα μεγάλα θέατρα τα οποία επηρεάζονται άμεσα από την κατάργηση του Σχεδίου Επιχορήγησης Γ’, από το οποίο λάμβαναν μέχρι τώρα την ετήσια χορηγία τους.


Αυτή η περίοδος προσαρμογής, η οποία δεν ήταν γνωστή μέχρι σήμερα, αφορά τριετές περιθώριο το οποίο διασφαλίζει, ουσιαστικά, την επιχορήγηση που λάμβαναν μέχρι σήμερα τα τέσσερα θεατρικά σχήματα και η οποία ανέρχεται περί τις 200 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.