Εργα σύγχρονης τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.10.2014

Με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης «ζωντανεύει» το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου, από τις 10 Οκτωβρίου και μέχρι τον Φεβρουάριο 2015.


Την έκθεση με τίτλο «Τραύμα και Θεραπεία, Κυπριακή  Αρχαιότητα και Σύγχρονη Τέχνη» συνδιοργανώνουν ο οργανισμός «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017» και η Πολιτιστική Κίνηση ex-Artis.


Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014, στις 19:30, ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015.


Η έκθεση την οποία επιμελήθηκε  η Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης, Νίκη Λοϊζίδη, είναι εμπνευσμένη από τις μοναδικές στο είδος τους θεραπευτικές πήλινες θερμοφόρες, καθώς και τα χειρουργικά εργαλεία της Ρωμαϊκής εποχής που εκτίθενται τα τελευταία χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου.


ex_artis4

Σύγχρονοι καλλιτέχνες, μέσα από τις δημιουργίες τους, συνδιαλέγονται με την  κυπριακή αρχαιότητα ενώ εμπνέονται είτε από το σκεπτικό είτε από τις ίδιες τις αρχαίες θερμοφόρες, με έργα σύγχρονης γλυπτικής, εγκαταστάσεις, video art και φωτογραφία.



Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ρήνος Στεφανή, Σούζαν Βάργκας, Γιάννος Οικονόμου, Μαριάννα Κωνσταντή, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Άγγελος Μακρίδης, Αντρέας Σάββα, Κατερίνα Ατταλίδου, Ευρυπίδης Ζαντίδης, Ιωάννα Τυμπιώτου, Αντώνης Νεοφύτου, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Νίκος Χαραλαμπίδης, Λίλια Χατζηγεωργίου, Ümit Inatçi και Ditte Lyngkær Pedersen από το Aarhus της Δανίας.



Ο συνδυασμός του χώρου και του χρόνου, του αρχαίου και του σύγχρονου, της επιρροής και της έμπνευσης, της δράσης και της επίδρασης, προσδίδει ουσία και περιεχόμενο στους στόχους του Pafos2017 και αναδεικνύει τις βασικές του επιδιώξεις, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από την κεντρική ιδέα  του Ανοιχτού Εργοστασίου Πολιτισμού.


Στο πλαίσιο της γενικότερης ιδέας του καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017 «Συνδέοντας ηπείρους, γεφυρώνοντας πολιτισμούς», η έκθεση αναμένεται να μεταφερθεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Aarhus της Δανίας, Ευρωπαϊκή συμπρωτεύουσα Πολιτισμού [μαζί με την Πάφο] για το 2017.


Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικαστικής αγωγής για μαθητές Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.


Για την υλοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν, συνέβαλαν ή επιχορήγησαν το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η Σχολή Καλών και εφαρμοσμένων Τεχνών και το Εργαστήριο Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας του ΤΕ.ΠΑ.Κ, ο ΚΟΤ, η εταιρεία Medochemie, καθώς και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.


Την έκθεση «Τραύμα και Θεραπεία - Κυπριακή  Αρχαιότητα και Σύγχρονη Τέχνη» συνοδεύει ειδική δίγλωσση έκδοση με αναφορές στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τις θερμοφόρες, στο σκεπτικό και τα έργα των καλλιτεχνών από την επιμελήτρια Δρα Νίκη Λοϊζίδη.


+ Πληροφορίες τηλ. 26932017 [Πάφος 2017] και 99527373 [Ex-Artis]


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ