Παράθυρο logo
Συμμετοχή Κύπριου εικαστικού στην Μπιενάλε Θεσσαλονίκης
Δημοσιεύθηκε 21.07.2015
Συμμετοχή Κύπριου εικαστικού στην Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Στην πολύπτυχη δράση «Ταυρο-ετερό-τητα» που φιλοξενείται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο Δημαρχείο της πόλης συμμετέχει ο Κύπριος εικαστικός με έδρα το Λονδίνο Γιώργος Πέτρου, κατόπιν διεθνούς ανοιχτής πρόσκλησης του Πεδίου Δράσης Κόδρα.


Ο Γιώργος Πέτρου παρουσιάζει τέσσερα βίντεο στο πλαίσιο της δράσης «Ταυτο-ετερό-τητα – But still in one piece» που επιμελείται ο Δημήτρης Μιχάλαρος, ο Παναγής Κουτσοκώστας και η Ανθή Αργυρίου. Το ενδιαφέρον του Πέτρου επικεντρώνεται σε θέματα που άπτονται της ταυτότητας και διευρευνά μέσα από βιντεο-εγκαταστάσεις την ιδέα ενός πολυπαραγοντικού εαυτού που βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς διαίρεσης.


Μεγαλώνοντας στην Κύπρο αντιλήφθηκε την ταυτότητα του με βάση διαχωριστικές γραμμές - φυσικές και μη- και η δουλειά του πραγματεύεται τo ανήκειν σε μια κατάσταση όπου η αίσθηση ολοκλήρωσης είναι φαντασιακή. Η ερευνητική πτυχή του έργου του παραλληλίζει την πολιτική κατάσταση στη χώρα με την τεχνολογία του interlace video και καλεί τον θεατή να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο ταυτίζεται, κατανοεί, και επικοινωνεί με εικόνες.


Μία έκθεση, ένα συμπόσιο και μία performance συγκροτούν τον κορμό της «Ταυτο- ετερό-τητας», κάτω από το γενικότερο θέμα της διερεύνησης του φύλου και του ζητήματος του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού. Η διοργάνωση αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ), το Πεδίο Δράσης Κόδρα, το Thessaloniki Pride και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Lynda Benglis (USA), Ursula Biemann (CH), Pauline Boudry & Renate Lorenz (CH-DE / DE), Marianne Darlen Solhaugstrand (NO), Yevgeniy Fiks (RU / USA), Κωστής Φωκάς (GR / UK), Hector de Gregorio (UK), Igor Grubic (HR), David Hockney (UK), Deborah Kelly & Tina Fiveash (AU), Majida Khattari (MA/FR), Carlos Motta (CO / USA), Slava Mogutin (RU/USA), Νατάσσα Παπαδοπούλου (GR), Αντώνης Πρωτοπάτσης (GR), Wolfgang Tillmans (DE/UK), Boryana Rossa - Oleg Mavromatti (BG / USA-RU), Milica Tomic (RS)


Στόχος των διοργανωτών είναι να ανιχνεύσουν και να παρουσιάσουν διαφορετικές εικαστικές μορφοποιήσεις ενός ζητήματος που αποτελεί και σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης, σε  μια εποχή  έξαρσης του νέο-συντηρητισμού, των ρατσιστικών, ομοφοβικών, λεσβιοφοβικών και τρανσφοβικών συμπεριφορών, των επιθέσεων κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και των διακρίσεων στη βάση της φυλής, της εθνότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

«Το ζήτημα της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου και το δικαίωμα του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού επανέρχεται σήμερα ως ζωτικό πεδίο αμφισβήτησης και διεκδίκησης ακόμη και σε κοινωνίες που έμοιαζε κεκτημένο. Η έννοια της ετερότητας, του ξένου ή του διαφορετικού ενυπάρχει μέσα στην ταυτότητα. Το ξένο ή το ανοίκειο είναι κομμάτι του εαυτού και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από ένα μεγάλο σώμα θεωρητικών προσεγγίσεων και καλλιτεχνικών προτάσεων», σημειώνουν οι επιμελητές της έκθεσης και του συνολικού προγράμματος, Συραγώ Τσιάρα και Θοδωρής Μάρκογλου, εκ μέρους του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ.


+ Η έκθεση φιλοξενείται στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 31 Ιουλίου.