Παράθυρο logo
Οργή Σαμαρά για τον δανεισμό γλυπτού του Παρθενώνα
Δημοσιεύθηκε 08.12.2014 15:02
Οργή Σαμαρά για τον δανεισμό γλυπτού του Παρθενώνα

Για πρώτη φορά απ’ όταν μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, ένα από τα μάρμαρα του Παρθενώνα μετακινήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο και δόθηκε με συμφωνία δίμηνου δανεισμού στο Μουσείο Ερμιτάζ, της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία.


Πρόκειται για το ακέφαλο γλυπτό του θεού Ιλισσού, το οποίο μεταφέρθηκε ήδη στη Ρωσία με άκρα μυστικότητα και παρουσιάζεται από χθες στο Ερμιτάζ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 250 χρόνια λειτουργίας του μουσείου. Το γλυπτό θα παραμείνει στην Αγία Πετρούπολη έως τις 18 Ιανουαρίου 2015.
Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου, η οποία υλοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα, προκάλεσε οργή στην Ελλάδα και διεθνώς.


«Πρόκληση»


Την οργή του προς το Βρετανικό Μουσείο εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, για τον δανεισμό του γλυπτού στο Ερμιτάζ.
«Προκαλεί τον ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να ’δανείσει’ ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη», τόνισε σε χθεσινή δήλωσή του ο πρωθυπουργός, με την οποία επισήμανε ότι «το τελευταίο μέχρι σήμερα βρετανικό δόγμα περί ’αμετακίνητων’ γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως «ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!».
Προκλητική χαρακτήρισε την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου και ο υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Κώστας Τασούλας. «Η χώρα μας έχει καλέσει τη Μ. Βρετανία, μέσω της UNESCO, σε διαδικασία διαμεσολάβησης για την επανένωση των Γλυπτών. Τελικός προορισμός γι’ αυτή την επανένωση είναι η Αθήνα και το περίφημο Μουσείο της Ακρόπολης», αναφέρεται στη δήλωσή του.


«Σνομπ» Βρετανοί


Για σνομπισμό εκ μέρους του Βρετανικού Μουσείου έναντι της Ελλάδας έκανε λόγο ο Άντριου Τζορτζ, Βρετανός βουλευτής και επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Αν μπορούμε να δανείσουμε θησαυρούς στην εχθρική Ρωσία, τότε μπορούμε να δανείσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στους φίλους μας και στον τόπο προέλευσής τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής, ασκώντας δριμεία κριτική στο Βρετανικό Μουσείο για τον σνομπισμό του απέναντι στο διαχρονικό ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών. «Αντίθετα, τα δανείζουμε σε μια χώρα η οποία υποστηρίζει επαναστάτες που σκοτώνουν Βρετανούς πολίτες», σημείωσε ακόμη ο Άντριου Τζορτζ.


Γενναιόδωρο;


Σε δηλώσεις του σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την απόφαση του δανεισμού, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ ανέφερε ότι το Ερμιτάζ και το Βρετανικό είναι «τα πρώτα σπουδαία μουσεία του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού» και πως «το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα μουσείο του κόσμου, για τον κόσμο, και τίποτε δεν αντανακλά αυτό το στοιχείο περισσότερο από τον δανεισμό του γλυπτού στο Ερμιτάζ».
Όσο για το πολιτικό υπόβαθρο αυτής της κίνησης, και με δεδομένες τις ψυχρές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μετά τη διένεξη στην Ουκρανία, ο ΜακΓκρέγκορ ανέφερε ότι «οι πολιτικές αμφότερων των μουσείων είναι πως όσο πιο ψυχρές είναι οι σχέσεις των κυβερνήσεων, τόσο πιο σημαντική καθίσταται η σχέση των μουσείων».
Προκλητικά μιλώντας, ο ΜακΓκρέγκορ ανέφερε ακόμη πως «το Βρετανικό Μουσείο είναι ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον κόσμο», διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση από τη στιγμή που οι Έλληνες έχουν ξεκαθαρίσει πως όταν πάρουν τα γλυπτά, δεν πρόκειται να τα επιστρέψουν.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το γλυπτό όπως εκτίθεται στο Ερμιτάζ.