Το Μεγάλο Βραβείο Εικονογράφησης του Adobe Design Achievement Award στην εικονογράφο Δάφνη Χριστοφόρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.10.2015

Η Δάφνη Χριστοφόρου είναι η νικήτρια του Μεγάλου Βραβείου στην κατηγορία Εικονογράφησης (Illustration Category Grand Prize Winner)  από την Adobe Design Achievement Awards για φοιτητές.


Έλαβε μέρος με το έργο της «No, Thing» το οποίο πήρε το Πρώτο Βραβείο του Διαγωνισμού για Φοιτητές στην Εικονογράφηση /Illustration, 2015 του Μουσείου V&A  στο Λονδίνο τον Μάη του 2015.


Η Δάφνη αναλύει το έργο της:


Αυτό το κομμάτι είναι εμπνευσμένο από την έρευνα που έχω κάνει για τη διπλωματική μου εργασία στο MA με θέμα το παράδοξο της οπτικοποίησης της κενότητας στον Βουδισμό, καθώς και στα Ινδικά Chintz υφάσματα και επιστημονικά ντοκιμαντέρ. Η κύρια ιδέα πίσω από αυτό, είναι η τελειότητα (ένα κενό, αλλά σε εγρήγορση μυαλό) και οι νοητικές καταστάσεις που φαίνεται να την επισκιάζουν.




daphne 1

Το κέντρο:
Στη βουδιστικές παραστάσεις του Θιβέτ, ένας αφοσιωμένος λάτρης καβάλα σ 'ένα λευκό ελέφαντα αντιπροσωπεύει την ψυχική ευδαιμονία, δεδομένου ότι ο ελέφαντας είναι σύμβολο του μυαλού και εδώ απεικονίζεται ως υποτακτικός στον αναβάτη (τον αφοσιωμένο λάτρη). Οι Βουδιστές υπογραμμίζουν τη σημασία της πραγμάτωσης και βίωσης της κενότητας όλων των πραγμάτων (τα πάντα είναι παροδικά και τελικά γίνονται τίποτα). Ήθελα να δείξω οπτικά αυτή την ιδέα μέσα από την τοποθέτηση μιας μαύρης τρύπας με το ιδιόμορφο σχήμα της στη μέση της εικόνας. Οι μαύρες τρύπες φαίνεται να είναι η επιτομή της κενότητας στην επιστημονική γλώσσα (καλά, τουλάχιστον στο μυαλό μου). Τις βρίσκω πολύ συναρπαστικές επειδή προβληματίζουν τους επιστήμονες και τους φυσικούς τόσο πολύ ώστε τα μαθηματικά τους δεν φαίνεται να λειτουργούν πια όταν προσπαθούν να χειριστούν την μοναδικότητα του βάθους μιας μαύρης τρύπας.




daphne 3


Επάνω αριστερά:
Εδώ είναι το πρώτο εμπόδιο ενός ήρεμου, κενού μυαλού, το οποίο είναι η σύνδεση με κάτι, η αφοσίωση. Είναι το αίσθημα που δεν μας αφήνει να ξεπερνούμε πράγματα ή ανθρώπους και που απλά τα κρατεί ζωντανά στο μυαλό μας, κάτι που φαίνεται να προκαλεί κάποιο είδος πόνου. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις σχέσεις αγάπης.




daphne 5

Επάνω δεξιά:
Η πλήξη και η ψυχική νωθρότητα. Στο Βουδισμό Ζεν οι καθημερινές δουλειές θεωρούνται ότι είναι εξίσου σημαντικές με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, «βαρετές» ή πληκτικές δραστηριότητες όπως το βούρτσισμα των δοντιών, το κούρεμα του γκαζόν ή το σκούπισμα, θεωρούνται ότι είναι το κλειδί για την απελευθέρωση. Αν το πρόσωπο που ενεργεί είναι πλήρως παρόν ενώ κάνει βαρετά πράγματα, μπορεί να είναι παρόν και σε οποιοδήποτε άλλο χρόνο χωρίς περιττές σκέψεις. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους η πλήξη αποτελεί εμπόδιο στο να απολαύσουν τα πράγματα όπως είναι.




dapne4

Κάτω αριστερά:
Ο φόβος. Έχετε ποτέ βρεθεί να σκέφτεστε για τη ζωή και πράγματα που πρέπει να κάνετε, στη μέση της νύχτας, ενώ βρίσκεστε σε ένα ασφαλές, ζεστό κρεβάτι; Αυτές οι τρομακτικές σκέψεις είναι συχνά περιττές, αλλά προσποιούνται ότι είναι ζωτικής σημασίας και επισκιάζουν ένα γαλήνιο στο βάθος μυαλό.




daphne 2

Κάτω δεξιά:
Πόνος, σωματικός όσο και ψυχικός. Συχνά απεικονίζεται ως ένα βέλος στο μάτι κάποιου, σε εικονογραφίες στο Θιβέτ. Είναι δύσκολο να δούμε καθαρά και να είμαστε ήρεμοι, με ένα βέλος στο μάτι μας!


Στο τέλος τα πάντα (καλά και κακά) φαίνεται να διαλύονται και για πολλούς ανθρώπους αυτό ακούγεται αρκετά απαισιόδοξο. Όταν υπενθυμίζω αυτό στον εαυτό μου, αισθάνομαι ανακουφισμένος /η! Δεν είμαι Βουδίστρια, αλλά πολλές από τις διδασκαλίες τους φαίνεται να βρίσκουν απήχηση μέσα μου. Αν βρείτε την έννοια βαθιά και αρκετά βαριά, τότε ελπίζω, απλά κοιτάζοντας την εικόνα να νιώθετε απόλαυση!


Η Δάφνη συμπλήρωσε τον Ιούνιο το πτυχίο Masters στο Royal College of Art, στο Λονδίνο. Πήρε το δίπλωμα ΒΑ από το πανεπιστήμιο του Brighton στην Εικονογράφηση /Illustration και έχει ήδη βραβευθεί και σε άλλους διαγωνισμούς.


Ανάμεσα στα βραβεία που πήρε είναι τα Sir Quentin Blake Narrative Drawing Prize (2014), V&A Student Illustrator of the Year (2015) και The Daler Rowney Prize for Drawing (2015) .Ενσωματώνει στην δουλειά της στοιχεία από την ανατολίτικη τέχνη των Ινδουιστών, του Θιβέτ και της Ινδικής ζωγραφικής μινιατούρας με ένα σύγχρονο twist. Μπορείτε να δείτε δουλειά της στο feelondemand.com


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ