Παράθυρο logo
Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου / Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ
Δημοσιεύθηκε 22.10.2015
Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου / Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ

Το βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου Λωξάντρα διασκευάζεται σε μορφή θεατρικού κειμένου και ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ.


Γραμμένο το 1963, η Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου, θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου και δραματοποίηση Σάββα Κυριακίδη, και με δεκαπενταμελή θίασο. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.


Σ΄ εκείνη την παλιά Πόλη που υπήρξε κάποτε κι αγαπήθηκε πολύ, έζησε η Λωξάντρα. Στα χνάρια της πραγματικής - φανταστικής ζωής της, μας οδηγεί ένας Χορός νέων ηθοποιών. Η παρουσία του, επαναλαμβανόμενο μοτίβο της παράστασης, συνδέει το χτες με το σήμερα και η ιστορία παίρνει μια άλλη διάσταση.


Σ΄ εκείνη την παλιά Πόλη κάποτε πρόσωπα που ανήκαν σε διαφορετικές εθνότητες ζούσαν το ένα δίπλα στ’ άλλο με ανοχή και κατανόηση. Η προσωρινότητα της ύπαρξης, φόβοι και αγωνίες, μια αβέβαιη πατρίδα, μα το ισχυρότερο απ’ όλα, η αγάπη για τη ζωή. Αυτό το πνεύμα ελευθερίας, κοσμοπολιτισμού κι ανεκτικότητας, διαχέεται σ’ όλο το έργο κι ενσαρκώνεται μέσα από την κεντρική φιγούρα, τη Λωξάντρα. Είναι ένα πρόσωπο που δεν έχει ηλικία, θα μπορούσε να είναι 30, 50 ή 70 χρονών, αρκεί να έχει μεγάλη καρδιά κι ανοιχτή αγκαλιά.









Συντελεστές:


Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου


Δραματοποίηση: Σάββας Κυριακίδης


Σκηνικά-Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής


Μουσική: Δημήτρης Σπύρου


Κινησιολογία: Έλενα Αντωνίου


Σχεδιασμός Φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς


Ακουστικός Σχεδιασμός: Στράτος Σταμάτης


Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):


Θανάσης Δήμου (Θεόδωρος/Ατραξιονίστ Ζαππείου/Χορός)


Λουκάς Ζήκος (Επαμεινώντας/ Καντηλανάφτης/Τραγουδιστής στα Ταταύλα/Χορός)


Βαλεντίνος Κόκκινος (Μπέμπεκας/Μανωλιός/Ατραξιονίστ Ζαππείου/ Λουστράκι/Κούρδος/Χορός)


Ιωάννα Κορδάτου (Σουλτάνα/Χορός)


Ελισάβετ Κωνσταντινίδου (Λωξάντρα/Χορός)


Μάριος Κωνσταντίνου (Ταρνανάς/Κούρδος/Χορός)


Ηρόδοτος Μιλτιάδους (Γιώργος/Αλεκάκης/Κούρδος/Λουστράκι/Χορός)


Μιχάλης Μουστάκας (Δημητρός/Ατραξιονίστ Ζαππείου/Χορός)


Έλενα Παπαδοπούλου (Κοκόνα Ζωίτσα/Κοντύλω/Μαντάμ Φλοράνς/Χορός)


Κρίστη Παπαδοπούλου (Κλειώ/Καμίλλη/Χορός)


Αστέριος Πελτέκης (Γιωργάκης/Τάκης/Τραγουδιστής στα Ταταύλα/Χορός)


Πολυξένη Σάββα (Αγαθώ/Ευφημία/Κοπέλα/Γυναίκα/Χανούμισσα/Κορίτσι στης Μαντάμ Μαρής)


Σπύρος Σταυρινίδης (Αλής/Τούρκος Πρόξενος/Χορός)


Αντωνία Χαραλάμπους (Άννα/Ασπασία/Παναγία/Ελενίτσα στα Ταταύλα/Κορίτσι στης Μαντάμ Μαρής/Κοπέλα/Γυναίκα/Χορός)


Θέα Χριστοδουλίδου (Ελεγκάκη/Μαντάμ Μαρή/Χορός)


Βοηθός Σκηνοθέτης: Μάριος Μεττής


Βοηθός Σκηνογράφου: Ελένη Ιωάννου


Βοηθός Ενδυματολόγου: Νάταλυ Κυρμίζη


Κομμώσεις: Βίκυ Ευσταθίου


Μακιγιάζ: Στέφανη Παναγή


Διευθυντής Σκηνής: Αχιλλέας Αχιλλέως


Βοηθός Σκηνής: Μαρία Χαραλάμπους


+ To Σάββατο, 31 Οκτωβρίου θα δοθεί η επίσημη πρεμιέρα του έργου στη Λευκωσία, στην Κεντρική Σκηνή, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης στο Θέατρο ΘΟΚ. Θα ακολουθήσουν τακτικές παραστάσεις κάθε Παρασκευή & Σάββατο, 8.30μ.μ. και Κυριακή, 6.00μ.μ. Στη Λάρνακα θα δοθούν δύο παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο, την Πέμπτη 14 & την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 8.30μ.μ. Αντίστοιχα στη Λεμεσό στο Θέατρο Ριάλτο την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου στις 8.30μ.μ. και το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου στις 5.00μ.μ. & 8.30μ.μ. και στην Ελ. Αμμόχωστο στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου στις 8.30μ.μ. Πληροφορίες/Εισιτήρια: Λευκωσία (ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ , τηλ. 77772717, Τρίτη- Κυριακή 10.00π.μ. – 1.30μ.μ., 4.00μ.μ. – 6.00μ.μ.), Λεμεσός (ταμείο Θεάτρου Ριάλτο, τηλ. 77777745, Δευτέρα-Παρασκευή 10.00π.μ.-1.00μ.μ., 4.00μ.μ.-6.00μ.μ. και Σάββατο 10.00π.μ.-1.00μ.μ.), Λάρνακα (ταμείο Δημοτικού Θεάτρου, τηλ. 24665795, Δευτέρα-Παρασκευή 10.00π.μ.-1.00μ.μ., 4.00μ.μ.-6.00μ.μ. και Σάββατο 10.00π.μ.-1.00μ.μ.), Πάφος (Πολιτιστικό Τμήμα Δήμου Πάφου, τηλ. 26932014, Δευτέρα-Παρασκευή 7.30π.μ.-2.30μ.μ.), Ελ. Αμμόχωστος (Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας, από το ταμείο το βράδυ της παράστασης).Οι παραστάσεις στις 19 Δεκεμβρίου & 3 Ιανουαρίου στη Λευκωσία και στις 22 Ιανουαρίου στη Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους.