«Λευκωσία: Η ιστορία μιας κοινής και διαφιλονικούμενης πόλης»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.1.2016

Έπειτα από τρία χρόνια εντατικής εργασίας μιας διακοινοτικής ομάδας ερευνητών, ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας (AHDR) έχει τη χαρά να παρουσιάζει, την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, το τελικό αποτέλεσμα του ερευνητικού του προγράμματος «Λευκωσία: Η ιστορία μιας κοινής και διαφιλονικούμενης πόλης».


«Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον μας, αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας»


Το πρόγραμμα «Λευκωσία: Η ιστορία μιας κοινής και διαφιλονικούμενης πόλης» έχει ως στόχο την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της Λευκωσίας μέσα από τη χρήση γραφικά ισχυρών και φιλικών προς τον χρήστη χαρτών αναρτημένων στο διαδίκτυο. Το αποτέλεσμα του προγράμματος είναι μια διαδραστική ιστοσελίδα, διαθέσιμη στα Τουρκικά, τα Ελληνικά και τα Αγγλικά, η οποία ξεναγεί οπτικά τον επισκέπτη της στην πορεία μετασχηματισμού της πόλης, κατά τα τέλη του 19ου και κατά τον 20ό αιώνα, καλύπτοντας τη βρετανική αποικιοκρατική περίοδο και φτάνοντας μέχρι το 1974.


Όπως εξηγεί ο Υπεύθυνος Έρευνας του AHDR, Χρίστος Μάης, «Μέσα από τη χρήση πολλαπλών πηγών, η ιστοσελίδα δεν θα παρουσιάζει απλά την πολιτική ιστορία της Λευκωσίας, αλλά μια γενική εικόνα των κατοίκων της πόλης και της ζωής τους και πώς αυτή έχει αλλάξει στη διάρκεια του 20ού αιώνα».


Η Εκτελεστική Διευθύντρια του AHDR, Shirin Jetha, σημειώνει: «Ο AHDR κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσει μια φιλική προς τον χρήστη ψηφιακή πλατφόρμα δημόσιας ιστορίας κατά τρόπο που να διασφαλίζει τις πολλαπλές της χρήσεις. Προσδοκούμε, λοιπόν, ότι αυτή η πλατφόρμα δεν θα υποστηρίζει μόνο την εργασία ερευνητών, αλλά θα παρέχει τη δυνατότητα στο ευρύτερο κοινό να μάθει την ιστορία ή, για να είμαι πιο ακριβής, τις ιστορίες της Λευκωσίας.»


+ Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Συνεργασίας (οδός Μάρκου Δράκου 28, έναντι Λήδρα Πάλας) στη Λευκωσία, μεταξύ 18:00 και 20:30. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από ερευνητές που εργάστηκαν στο πρόγραμμα, καθώς και τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας της Λευκωσίας. Εκπρόσωποι των άλλων κοινοτήτων της Λευκωσίας θα παραστούν και θα μιλήσουν για το πώς οι δικές τους κοινότητες προσεγγίζουν το πρόγραμμα. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22 445740, στην ηλεκτρονική διεύθυνση ahdr@ahdr.info και την ιστοσελίδα του AHDR www.ahdr.info


Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού της Νορβηγίας 2009–2014, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, και εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος «Σπίτι της Συνεργασίας». Το Σπίτι της Συνεργασίας επωφελήθηκε χρηματοδότησης ύψους €624,725 από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας. Ο στόχος του προγράμματος αυτού είναι να στηρίξει τη λειτουργία και βιωσιμότητα του Σπιτιού της Συνεργασίας, το οποίο θα συμβάλει στην κατανόηση και συνεργασία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Κύπρο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ