Γράφει η Μερόπη Μωυσέως
Την ανάγκη η διεθνής κοινότητα και δη τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συντονιστούν για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών αγαθών ως αποτέλεσμα λεηλασιών σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων, τόνισαν οι συμμετέχοντες σε συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Στρασβούργο.
Το συμπόσιο, το οποίο χαιρέτισαν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ως προεδρεύων της Επιτροπής Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, είχε ως κύριο θέμα συζήτησης την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ αλλά και το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών που αποτελεί μια από τις σημαντικές πηγές χρηματοδότησης του ISIS.
Οι τρεις ομιλητές παρουσιάστηκαν ανήσυχοι σχετικά με την ισοπεδωτική δράση του ISIS, με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για «πολιτιστική γενοκτονία».
Το μέγεθος της καταστροφής αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στις δύο χώρες είναι, είπε ο κ. Κασουλίδης, ο λόγος για τον οποίο η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς βρέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες για την προστασία των ίδιων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Έχουμε ευθύνη»
Προσφωνώντας το συμπόσιο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε την ανάγκη και την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να δράσει ενόψει της μεγάλης κλίμακας και συχνότητας επιθέσεων κατά μνημείων που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι στόχος της καταστροφής είναι αφενός η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσα από το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών και αφετέρου η εκρίζωση του πολιτιστικού και εθνολογικού συνδέσμου των τοπικών πληθυσμών με τις πατρίδες τους.
«Η Κύπρος», σημείωσε ο υπουργός, «είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα αυτό λόγω και της δικής της εμπειρίας» και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να αναπτύξει διεθνείς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όπως τόνισε, το θέμα αυτό αποτελεί και προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ.
Από αριστερά οι Ιωάννης Κασουλίδης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ και Ιρίνα Μπόκοβα. Και οι τρεις αναφέρθηκαν στην παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών από τη Συρία και το Ιράκ ως σημαντικό κομμάτι της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους. Χαιρέτισαν, επίσης, τη νέα σύμβαση που ετοιμάζει η ΕΕ και η οποία θα δίνει στα κράτη τα απαραίτητα εργαλεία πρόληψης και αντιμετώπισης του παράνομου εμπορίου.
