Play on! με έξι νέα κυπριακά θεατρικά έργα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.2.2017

Για τρίτη χρονιά παρουσιάζονται στις 11 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα του προγράμματος Play On!, για τη στήριξη της κυπριακής θεατρικής γραφής.


Μετά τις δύο επιτυχείς διοργανώσεις του προγράμματος, που ξεκίνησε ως συνδιοργάνωση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) και του ΘΟΚ, ο θεσμός συνεχίζεται μόνο από το ΚΚΔΙΘ με σκοπό την εξεύρεση, ανάδειξη και στήριξη έργων γραμμένων από Κυπρίους με τελικό προορισμό το θεατρικό σανίδι.


Έξι νέα κυπριακά θεατρικά έργα θα παρουσιαστούν υπό μορφή σκηνοθετημένων αναγνώσεων σε μια εκδήλωση στις 11 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, στα Λατσιά, Λευκωσία.


Με την ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή καινούργιων θεατρικών έργων που απέστειλε το ΚΚΔΙΘ στα μέσα Ιανουαρίου 2016, υποβλήθηκαν συνολικά 36 (τριάντα έξι) θεατρικά έργα. Ακολούθως, τα υποβληθέντα έργα μελετήθηκαν από την ομάδα συμβούλων επεξεργασίας, αποτελούμενη από επαγγελματίες του θεάτρου και σε πρώτη φάση δόθηκαν αναλυτικά σχόλια για το κάθε έργο, προκειμένου οι συγγραφείς τους να επανεξετάσουν τον τρόπο γραφής τους.


Στη δεύτερη φάση του προγράμματος της τρίτης διοργάνωσης επιλέγηκαν επτά (7) θεατρικά έργα εκ των υποβληθέντων, για να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας με τη βοήθεια των συμβούλων επεξεργασίας κειμένου. Με το τέλος της διαδικασίας επεξεργασίας κειμένου τα έξι (6) εκ των επτά (7) θεατρικών έργων, κρίθηκαν ως έτοιμα για παρουσίασή τους σε σκηνοθετημένες αναγνώσεις ανοιχτές στο κοινό. Τις σκηνοθετημένες αναγνώσεις ανέλαβαν άνθρωποι του θεάτρου και θεατρικά σχήματα/ομάδες της Κύπρου.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΔΙΘ, μέσα από τη διοργάνωση PLAY/PLAY ON! επιχειρείται μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του κυπριακού θεατρικού έργου, καθώς και η ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ της κυπριακής θεατρικής παραγωγής και της συγγραφικής κοινότητας. Απώτερος στόχος η στήριξη της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας, η ανάπτυξη και ενθάρρυνση της ντόπιας δημιουργίας και η διαμόρφωση μιας κυπριακής ταυτότητας στη θεατρική γραφή.


Από τις δύο πρώτες διοργανώσεις ο ΘΟΚ, αλλά κυρίως οι ανεξάρτητες θεατρικές σκηνές, υποδέχθηκαν και στήριξαν με θέρμη και εμπιστοσύνη τα νέα κυπριακά θεατρικά έργα του προγράμματος.


Το πρόγραμμα PLAY δεν οδήγησε μόνο στο ανέβασμα έργων που προέκυψαν μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα, αλλά συνέβαλε και στην ευρύτερη εδραίωση του σύγχρονου κυπριακού θεατρικού έργου, μέσα από το ανέβασμα πληθώρας άλλων θεατρικών έργων.


Το πρόγραμμα, στα πέντε χρόνια δράσης του, κατάφερε να αλλάξει το θεατρικό τοπίο της Κύπρου, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στη νοοτροπία σε σχέση με την πρόσληψη του κυπριακού θεατρικού έργου, τόσο από τους ίδιους τους δημιουργούς όσο και από το κοινό. Έδωσε υλικό σε σκηνοθέτες και συντελεστές του θεάτρου για να εργαστούν και προσέλκυσε νέο κοινό στις θεατρικές αίθουσες.


Κυπριακά θεατρικά έργα και Κύπριοι θεατρικοί συγγραφείς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το πρόγραμμα PLAY έστρεψε τους προβολείς σε αυτούς και δημιούργησε το πεδίο ανάδειξης και προώθησής τους. Την ίδια στιγμή, ενδυνάμωσε τους δεσμούς μεταξύ της κυπριακής θεατρικής παραγωγής και της συγγραφικής κοινότητας.


Η ομάδα συμβούλων επεξεργασίας κειμένου της τρίτης διοργάνωσης απαρτιζόταν από τους: Μαγδαλένα Ζήρα, σκηνοθέτιδα, Λέα Μαλένη, ηθοποιό, σκηνοθέτιδα, Αλεξία Παπαλαζάρου, σκηνοθέτιδα, Ευριπίδη Δίκαιο, ηθοποιό, σκηνοθέτη, Αθηνά Κάσιου, σκηνοθέτιδα, Λέανδρο Ταλιώτη, ηθοποιό, σκηνοθέτη.


Η συντονιστική επιτροπή της τρίτης διοργάνωσης απαρτιζόταν από τους: Μηνά Τίγκιλη, σκηνοθέτη, θεατρολόγο, αντιπρόεδρο/εκτελών χρέη προέδρου του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, Χρίστο Γεωργίου, θεατρολόγο, εκτελεστικό διευθυντή του ΚΚΔΙΘ και Μαγδαλένα Ζήρα, σκηνοθέτιδα, εκπρόσωπο της ομάδας σύμβουλων επεξεργασίας.


Η τρίτη διοργάνωση του προγράμματος PLAY ON! επιχορηγήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (2016) των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.



Το πρόγραμμα


Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 │ Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ




  • 10:00π.μ. – 11:30π.μ.


    Μιλέβα της Ανθής Ζαχαριάδου


    Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Γιώργος Μουαΐμης




  • 11:45π.μ. – 1:15μ.μ.
    Ατλαντίς
    του Αντρέα Δήμου


    Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Κώστας Σιλβέστρος




  • 1:30μ.μ. – 2:15μ.μ.
    Ένας γέρος, μια θάλασσα…
    της Μαρίας Χρυσάνθου


    Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Παναγιώτης Λάρκου




  • 2:15μ.μ. – 2:45μ.μ.
    ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ




  • 2:45μ.μ. – 4:00μ.μ.


    Χώμα της Μελίνας Παπαγεωργίου


    Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Μαγδαλένα Ζήρα




  • 4:15μ.μ. – 6:15μ.μ.
    Η μοναξιά του βασιλιά
    του Γιάννη Αγησιλάου


    Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Ευριπίδης Δίκαιος




  • 6:30μ.μ. – 7:30μ.μ.
    Κατ’ εικόνα
    της Μαρίας Γεωργιάδου


    Σκηνοθετική επιμέλεια ανάγνωσης: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά





+ Είσοδος ελεύθερη. 
Πληροφορίες τηλ. 70002414 │

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ