Παράθυρο logo
«Ανάμισης Ντενεκές» | Επί σκηνής ο Χάρης Χαραλάμπους
Δημοσιεύθηκε 31.01.2016 16:16
«Ανάμισης Ντενεκές» | Επί σκηνής ο Χάρης Χαραλάμπους

Ο Χάρης Χαραλάμπους μεταφέρει -μόνος στη σκηνή- την ιστορία του θρυλικού Γιώργου Πέτικα και μιλά στον «Π»



Στις 15 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από ένα φονικό που έγινε το 1916 στη Χίο και η ιστορία του οποίου μεταφέρεται -κατά κάποιο τρόπο- επί σκηνής σε Λεμεσό και Λευκωσία.


O Γιώργος Πέτικας βρέθηκε στη Χίο από την Αμερική όπου ήταν μετανάστης και ένα βράδυ σκότωσε έναν άντρα για τα μάτια μιας γυναίκας. Απ’ εκείνη τη νύχτα ξεκίνησε η περιπέτειά του. Ανέβηκε στο βουνό, στο Πελλιναίο όρος της Χίου, και κρυβόταν σε μια σπηλιά. «Ανάμισης ντενεκές ήταν το σύνθημα που έδιναν όσοι ήξεραν ότι είναι εκεί και τον επισκέπτονταν. Μέχρι σήμερα έμεινε το όνομα της τοποθεσίας», εξηγεί ο Χάρης Χαραλάμπους, ο οποίος μεταφέρει την ιστορία του Γιώργου Πέτικα επί σκηνής σε σειρά παραστάσεων σε Λεμεσό και Λευκωσία.


Ένας ηθοποιός, πολλοί ρόλοι


«Μέσα από τον ρόλο του αφηγητή περνώ σε όλους τους ρόλους που συναντώ στην ιστορία του Γιώργου Πέτικα. Είναι σαν να φτιάχνω επί τόπου την ιστορία, σαν να είμαι ο ίδιος ο συγγραφέας της και τη ζωντανεύω μπροστά στους θεατές με τα ελάχιστα μέσα.»


Ο μονόλογος «Ανάμισης Ντενεκές» είναι βασισμένος στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη. Τη θεατρική διασκευή συνυπογράφουν ο ίδιος ο Χαραλάμπους και η σκηνοθέτιδα της παράστασης, Μαρία Αιγινίτου.


«Ο ’Ανάμισης Ντενεκές’ είναι ένα πολύ ωραίο και ενδιαφέρον κείμενο που διάβασε πρώτα η Μαρία Αιγινίτου, και μετά μου το πρότεινε αν ήθελα να δουλέψουμε μαζί πάνω στη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος. Έτσι ξεκινήσαμε. Είναι μια πολύ ωραία ιστορία για έναν άνθρωπο που για έναν έρωτα φτάνει στο άλλο άκρο και μετά μετατρέπεται στον Ζορό της Χίου: προστατεύει τον υπόλοιπο κόσμο από τους χωροφύλακες, από τους ληστές, δεν καταφέρνουν να τον πιάσουν ποτέ. Διαφεύγει, πάει στην Κωνσταντινούπολη, κάνει διάφορα, κι έτσι γίνεται θρύλος. Λοιπόν, ταξιδεύοντας εμείς μέσα στην ιστορία, στη μνήμη όλης αυτής της ιστορίας, βλέπουμε την πολύ μεγάλη θέληση ενός ανθρώπου για να ζήσει. Ό,τι κι αν του συμβαίνει. Κι αυτό μπορεί να είναι ένα παράδειγμα για μας. Επιπλέον το να επιστρέφουμε πίσω εκεί όπου όλα άρχισαν, είναι ένα πολύ καλό βήμα για να ξαναξεκινήσουμε. Για να πάρουμε μια ώθηση για να συνεχίσουμε.»


Ως μονόδραμα


Ο συγκεκριμένος μονόλογος είναι ένα θεατρικό είδος πολύ ελκυστικό για τον ηθοποιό γιατί μεταμορφώνεται σε διάφορα πρόσωπα. Ειδικά σε αυτή την παράσταση, που είναι ένα ξεχωριστό είδος μονολόγου, που ονομάζεται μονόδραμα. Όπου ένας ηθοποιός κάνει διάφορους ρόλους, δεν είναι συνέχεια στον ίδιο. Η πρόκληση είναι μεγάλη: πρέπει σε κάθε δευτερόλεπτο να είναι μαζί σου ο θεατής. Δεν πρέπει να χαθεί αλλά να ταξιδέψει μαζί με τον ηθοποιό.»


Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε τον Γενάρη 2015 στην Αθήνα. «Ο κόσμος μάς έλεγε στο τέλος ότι έβλεπε μια ταινία, ότι έβλεπε τον Πέτικα να τρέχει στα βουνά, να τον κυνηγούν οι φύλακες, κι αυτό μάς έδωσε πολύ κουράγιο ότι φτιάξαμε κάτι που αξίζει τον κόπο. Ξεχνιούνται από την πραγματικότητα, ταξιδεύουν με μια ωραία ιστορία και θυμούνται τι έγινε τότε. Γιατί υπάρχει κι αυτό το στοιχείο στην παράσταση: τώρα έχουμε Σύρους πρόσφυγες. Την εποχή του Πέτικα, η Χίος υποδεχόταν τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.»


Ποιος είναι


Ο Χάρης Χαραλάμπους γεννήθηκε στη Λεμεσό. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη. Κάτοχος Πτυχίου Τραγουδιού από το Ελληνικό Ωδείο. Απόφοιτος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παρακολούθησε σεμινάριο υποκριτικής με τον Yoshi Oida και φωνητικής αγωγής με τους Σπύρο Σακκά και Μίρκα Γεμεντζάκη. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Λευτέρη Βογιατζή, Στάθη Λιβαθινό, Άντζελα Μπρούσκου, Τάκη Τζαμαργιά κ.ά. Δίδαξε υποκριτική/αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στην ταινία «El Greco» του Γ. Σμαραγδή και στην ταινία μικρού μήκους «Οι πυραμίδες της Αθήνας» της Γ. Μαρκοπούλου.


+ Θα δοθούν συνολικά τέσσερις παραστάσεις: Στο Θέατρο Ριάλτο τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου στις 20:30. Πληροφορίες τηλ. 77777745. Εισιτήρια προς 12 και 10 ευρώ. E-tickets: www.rialto.com.cy / Στο Θέατρο Δέντρο (Λευκωσία) στις 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου στις 20:30. Πληροφορίες τηλ. 99384606. Εισιτήρια προς 12 ευρώ.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ