Με την ταινία «Τζιάνγκο» αρχίζει η 67η Μπερλινάλε

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.2.2017

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης


Με τη γαλλική ταινία «Τζιάνγκο» του Ετιέν Γκομάρ, που προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα, κάνει την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, επίσημη έναρξη το 67ο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου.


Πρόκειται για μια ταινία γύρω από τον διάσημο κιθαρίστα και συνθέτη Τζιάνγκο Ράινχαρτ, με επίκεντρο τις προσπάθειές του να διαφύγει από το υπό χιτλερική κατοχή Παρίσι το 1943. Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Μπερλινάλε, Ντίτερ Κόσλικ, πρόκειται για «μια ταινία επιβίωσης», γύρω από τον Τζιάνγκο Ράινχαρτ ο οποίος «ήταν ένας από τους πιο λαμπρούς πρωτοπόρους της ευρωπαϊκής τζαζ και πατέρας του Gypsy Swing.» Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ρέντα Κάντεμπ (στο ρόλο του Τζιάνγκο), Σεσίλ Ντε Φρανς και Ούλριχ Μπράντχοφ.


django

Την επίσημη έναρξη θα σημάνουν η Γερμανίδα υπουργός Πολιτισμού Μόνικα Κρούτερς, ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίκαελ Μούλερ, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, σκηνοθέτης Πολ Φερχόφεν και ο διευθυντής του φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ. Θα παραστούν ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές της ταινίας, τα μέλη της κριτικής επιτροπής και δεκάδες προσωπικότητες του ξένου και γερμανικού κινηματογράφου.


Ταινίες από γνωστούς, καθιερωμένους σκηνοθέτες, όπως οι Άκι Καουρισμάκι, Ανιέσκα Χόλαντ, Στάνλεϊ Τούτσι, Σάλι Πότερ, Ντάνι Μπόιλ, Φόλκερ Σλέντορφ, και άλλοι, περιλαμβάνονται στις 24 συνολικά ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ που λήγει στις 19 Φεβρουαρίου.


Οι 24 ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού:


«Για το σώμα και την ψυχή» (On Body and Soul), Ουγγαρία του Ίλντικο Ενιέντι


«Άννα, αγάπη μου», Ρουμανία, του Κάλον Πέτερ Νέτζερ
«Beuys», ντοκιμαντέρ, Γερμανία, του Άντρες Βίελ
«Colo», Πορτογαλία/Γαλλία, της Τερέζας Βιλαβέρντε
«Το δείπνο» (The Dinner), ΗΠΑ, του Λόρεν Μόβερμαν, με τους: Ρίτσαρντ Γκιρ, Λόρα Λίνεϊ, Στίβ Κούγκαν, Ρεμπέκα Χόλιγουντ, Κλόε Σεβινί
«Félicité», Γαλλία/Σενεγάλη/Βέλγιο/Γερμανία/Λίβανος, του Αλέν Γκομίς
«Το πάρτι» (The Party) Βρετανία, της Σάλι Πότερ, με τους: Πατρίτσια Κλάρκσον, Μπρούνο Γκανζ, Τσέρι Τζόουνς, Έμιλι Μόρτιμερ, Κίλιαν Μέρφι, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Τίμοθι Σπολ
«Pokot» (Spoor), Πολωνία/Γερμανία/Τσεχία/Σουηδία,/Σλοβακία, της Ανιέσκα Χόλαντ
«Η άλλη πλευρά» (Toivontuollapuolen/The Other Side of Hope), Φινλανδία, του Άκι Καουρισμάκι
«Μια φανταστική γυναίκα» (Una Mujer Fantástica/A Fantastic Woman), Χιλή/Γερμανία/ΗΠΑ/Ισπανία, του Σεμπάστιαν Λέλο, με τους: Ντανιέλα Βέγκα, Φρανσίσκο Ρέγιες.
«Στην παραλία τη νύχτα, μόνος» (On the Beach, at Nighty, Alone) του Χονγκ Σανγκ-σου (Νότια Κορέα)
«Η μαμή» του Μάρτιν Προβόστ (Γαλλία/Βέλγιο, εκτός συναγωνισμού)
«Το μπαρ» του Άλεξ ντε λα Ιγκλέσια (Ισπανία, εκτός συναγωνισμού)
«Ντζιάνγκο» του Ετιέν Κομάρ (Γαλλία)
«Τελικό πορτρέτο» του Στάνλεϊ Τούτσι (Βρετανία/Γαλλία, εκτός συναγωνισμού)
Hao ji lo (Have a Nice Day) του Λίου Τζιάν (Κίνα, animation)
«Γιοακίμ» του Μαρσέλο Γκόμες (Βραζιλία/Πορτογαλία)
«Λόγκαν» του Τζέιμς Μάνγκολντ (ΗΠΑ, εκτός συναγωνισμού)
«Mr. Long» του Σαμπού (Ιαπωνία/Χονγκ Κονγκ/ΚίναΤαϊβάν/Γερμανία)
«Επιστροφή στο Μοντάουκ» του Φόλκερ Σλέντορφ (Γαλλία/Γερμανία/Ιρλανδία)
«Τ2 – Trainspotting» του Ντάνι Μπόιλ (Βρετανία, εκτός συναγωνισμού) «Viceroy’s House» του Γκούριντερ Τσάντα (Ινδία/Βρετανία, εκτός συναγωνισμού)
«Wild Mouse» του Γιόζεφ Χάντερ (Αυστρία)


Όπως κάθε χρόνο, η φετινή Μπερλινάλε περιλαμβάνει και πολλά άλλα τμήματα, ανάμεσά τους το Ειδικό Τμήμα της Μπερλινάλε (με ταινίες από σκηνοθέτες όπως οι Κέβιν Φορντ, Φερνάντο Τρουέμπα, Ραούλ Πεκ, Αμπάς Κιαροστάμι, Ράινερ Βέρνερ Φάσμπιντερ), το Πανόραμα, το Φόρουμ του Νέου Κινηματογράφου και την προβολή κλασικών ταινιών σε αναπαλαιωμένες κόπιες (με ταινίες σκηνοθετών όπως οι Γούντι Άλεν, Τζέιμς Κάμερον, Τζέιμς Αϊβορι και Τζορτζ Ρομέρο).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ