World Press Photo | Οι καλύτερες φωτογραφίες του 2016

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.2.2017

Όπως ήταν αναμενόμενο, η φωτογραφία του Μπουρχάν Οζμπιλιτσί στην οποία απεικονίζεται ο δολοφόνος του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία απέσπασε το κορυφαίο βραβείο στον διαγωνισμό World Press Photo για το 2016.


Οι κριτές χαιρέτισαν το θάρρος του Οζμπιλιτσί, φωτορεπόρτερ του Associated Press, ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία αυτή στις 19 Δεκεμβρίου την ώρα που ο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, αστυνομικός 22 ετών, πυροβόλησε με εννέα σφαίρες τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα Αντρέι Καρόφ.


Η φωτογραφία αυτή «κατέγραψε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Τουρκίας», δήλωσε ο Οζμπιλιτσί, υπογραμμίζοντας ότι έπρεπε να κάνει τη  δουλειά του: «Ως δημοσιογράφος, δεν μπορούσα να φύγω για να σώσω το τομάρι μου».


webWORLDPRESSPHOTO1


ΑΡΘΡΟ: Γιατί αυτή η φωτογραφία είναι τόσο οικεία και ταυτόχρονα συναρπαστική;



Περισσότεροι από 5.000 φωτογράφοι από 125 χώρες υπέβαλαν στον διαγωνισμό περίπου 80.000 φωτογραφίες. Από αυτές βραβεύθηκαν 45 σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες.


«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, όμως τελικά είχαμε την αίσθηση ότι η εικόνα της χρονιάς ήταν μια εκρηκτική εικόνα που μαρτυρά πραγματικά το μίσος της εποχής μας», σχολίασε η Μέρι Φ. Κάλβερτ, μέλος της κριτικής επιτροπής.


Τα πρώτα βραβεία ανά κατηγορία




  • Σύγχρονα Θέματα




1ο Βραβείο / σόλο: Jonathan Bachman / ΗΠΑ 


webtaking a stand

Η ακτιβίστρια Ieshia Evans δίνει τα χέρια της για να συλληφθεί στη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας στη Λουιζιάνα, ΗΠΑ.


1ο Βραβείο / ιστορία: Amber Bracken / Καναδάς


webstandingrock

Standing Rock: Για σχεδόν 10 μήνες, μέλη της φυλής Standing Rock Sioux και οι υποστηρικτές τους διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση του αγωγού Dakota από την περιοχή τους, που απειλεί την προμήθεια νερού. Οι Αρχές προσπαθούν να λυγίσουν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα, στρατιωτικά οχήματα, ασπίδες, αντλίες νερού και άλλα εργαλεία για τα οποία έχουν κατηγορηθεί για απάνθρωπη συμπεριφορά.





  • Γενικές Ειδήσεις




1ο Βραβείο / σόλο: Laurent Van der Stockt / Γαλλία


weboffensive_on_mosul

Οι Ειδικές Δυνάμεις του Ιράκ διεξάγουν έρευνες σε σπίτι στο Gogjali, μια ανατολική περιοχή της Μοσούλης, αναζητώντας μέλη του ΙΣΙΣ και αποδεικτικά στοιχεία.


1ο Βραβείο / ιστορία: Daniel Berehulak / Αυστραλία


webtheareslaughteringuslikeanimals

Μας σφαγιάζουν σαν ζώα: Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση δολοφονίας του Michael Araja, 29 ετών, καθώς το πτώμα του κείται στο δρόμο μετά από πυροβολισμούς αγνώστων στη Μανίλα, Φιλιππίνες. Ο πρόεδρος της χώρας, Rodrigo Duterte, ξεκίνησε την εκστρατεία κατά των ναρκωτικών μόλις ανέλαβε καθήκοντα στις 30 Ιουνίου 2016. Εκτοτε περισσότεροι από 2000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αστυνομικούς και άλλοι 3500 σε υποθέσεις που παραμένουν άλυτες.





  • Μακροχρόνια πρότζεκτ




1ο Βραβείο: Valery Melnikov / Ρωσία


webblack_days_of_ukraine

 Μαύρες μέρες στην Ουκρανία: Στις 2 Ιουλίου 2014, πολίτες τρέχουν να γλιτώσουν από μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε σπίτι στο χωριό Luhanskaya έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή. Πρόκειται για θύματα της διένεξης μεταξύ των επίσημων ουκρανικών Αρχών και αυτοδηλούμενων δημοκρατιών από το 2014 και έκτοτε, στην περιοχή Donbass.





  • Καθημερινή ζωή




1ο Βραβείο / σόλο: Paula Bronstein / ΗΠΑ


webthesilentvictims of a forgottenwar

Τα σιωπηλά θύματα ενός ξεχασμένου πολέμου: τον Μάρτιο 2016, σε ένα νοσοκομείο της Καμπούλ, η Najiba κρατά στα χέρια της τη δίχρονη ανιψιά της που τραυματίστηκε μετά από έκρηξη. Οι Αφγανοί πολίτες είναι σήμερα σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ' όταν βρίσκονταν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, που τέλειωσε το 2001. Σύμφωνα με στατιστικές των ΗΕ, το πρώτο μισό του 2016 έχουν χάσει τη ζωή τους 1600 άμαχοι ενώ περισσότεροι από 3500 τραυματίστηκαν.


1ο Βραβείο / ιστορία: Tomas Munita / Χιλή


webcuba on the edge of change

Η Κούβα σε περίοδο αλλαγών: Μέρες μετά το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, χιλιάδες Κουβανοί απ' άκρη σ' άκρη θέλησαν να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο ηγέτη στη διαδρομή που ακολούθησε για να σκορπιστούν οι στάχτες του.




  • Φύση




1ο Βραβείο / σόλο: Francis Perez / Ισπανία


webcarettacarettatrapped

Μια χελώνα καρέτα καρέτα πιάστηκε στα δίχτυα ενός ψαρά στην ακτή της Τενερίφης των Κανάριων Νήσων, Ισπανία. Ανεξέλεγκτος εξοπλισμός των ψαράδων στη θάλασσα αποτελεί την αιτία θανάτου πολλών χελώνων όχι μόνο σε αυτή την περιοχή αλλά παντού.


1ο Βραβείο / ιστορία: Brent Stirton / Νότια Αφρική


webrhino_wars

Ένας μαύρος ρινόκερος, από τα σπάνια είδη της οικογένειας των ρινόκερων, είναι νεκρός στο Hluhluwe Umfolozi Game Reserve της Νοτίου Αφρικής. Η αυτοψία έξδειξε ότι η σφαίρα πέτυχε τον ρινόκερο ακριβώς στο κέντρο. Δεν πέθανε αμέσως: διένυσε μικρή απόσταση, έπεσε κάτω και πυροβολήθηκε ξανά από κοντινή απόσταση. Λιγότεροι από 3 χιλιάδες μαύροι ρινόκεροι παραμένουν ελεύθεροι στη φύση αλλά κινδυνεύουν καθώς το κέρατό τους αξίζει περισσότερο από χρυσό και χρησιμοποιείται από την αγορά της Ασίας για ιατρικούς σκοπούς.




  • Άνθρωποι




 1ο Βραβείο / σόλο: Magnus Wennman / Σουηδία


webwhat isis left behind
Τα απομεινάρια του ISIS: H πεντάχρονη Maha και η οικογένειά της έφυγαν από το χωριό τους κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ μια βδομάδα πριν από τη λήψη αυτής της φωτογραφίας. Έφυγαν γιατί δεν είχαν φαγητό και από φόβο για το Iσλαμικό Κράτος, είπε η μητέρα. Τώρα η Maha ξαπλώνει σε ένα βρώμικο στρώμα στον προσφυγικό καταυλισμό της Debaga. «Δεν ονειρεύομαι και δεν φοβάμαι τίποτα πια», λέει στη μητέρα της καθώς αυτή της χαϊδεύει τα μαλλιά.


1ο Βραβείο / ιστορία: Michael Vince Kim / ΗΠΑ


webaenikkaeng

Το λιμάνι του Progreso στην χερσόνησο Yucatan όπου έφτασαν πρώτα οι Κορεάτες. Τελικός προορισμός ήταν η Merida, όπου πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Με εκκίνηση τις ιστορίες απογόνων Κορεατών εργατών στο Μεξικό και την Κούβα, αυτό το πρότζεκτ στοχεύει σε έναν ποιητικό απολογισμό των αναμνήσεών τους. Το 1905, περισσότεροι από 1000 Κορεάτες ταξίδεψαν στο Μεξικό με το απατηλό όνειρο μιας παραδεισένιας γης.




  • Αθλητικά 




1ο Βραβείο / σόλο: Tom Jenkins / ΗΠΑ


webgrandnationalsteeplechase

Η Nina Carberry πετάει από το άλογό της σε μια δύσκολη πτώση στη διάρκεια του Grand National steeplechase τον Απρίλιο 2016 στο Λίβερπουλ της Αγγλίας.


1ο Βραβείο / ιστορία: Giovanni Capriotti / Ιταλία


webboyswillbeboys

Boys will be boys: O Danny Perez, παίκτης του ράγκμπι και ο σύντροφός του Jonathan Buckley αγκαλιάζονται στο μπαλκόνι του σπιτιού τους στο Τορόντο. Την προηγούμενη μέρα ο Πέρεζ συμμετείχε με τους συμπαίκτες του στο pride parade.





  • Έκτακτη επικαιρότητα





1ο Βραβείο / σόλο: Jamal Taraqai / Πακιστάν


webpakistan_bombblast

Στις 8 Αυγούστου 2016 εξερράγη έξω από το νοσοκομείο της Γκέττα στο Πακιστάν μια βόμβα που στοίχισε τη ζωή σε 70 ανθρώπους. Εκεί είχαν βρεθεί δικηγόροι και δημοσιογράφοι για να αποχαιρετίσουν τον Bilal Anwar Kasi, ένα δικηγόρο που είχε δολοφονηθεί μερικές ώρες νωρίτερα.


1ο Βραβείο / ιστορία: Burhan Ozbilici / Τουρκία


Η δολοφονία στην Τουρκία: Ο Μπουρχάν Οζμπιλιτσί απέσπασε το βραβείο έκτακτης επικαιρότητας για ολόκληρη τη σειρά φωτογραφιών του από τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία τον Δεκέμβριο 2016.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ