Τα βραβεία της Μπερλινάλε 2017

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.2.2017
Director Ildiko Enyedi receives the Golden Bear for Best Film 'On Body and Soul' during the awards ceremony at the 67th Berlinale International Film Festival in Berlin, Germany, February 18, 2017. REUTERS/Britta Pedersen/POOL TPX IMAGES OF THE DAY

H ουγγρική ταινία On Body and Soul της Ιλντικό Ενιέντι, απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο του φετινού 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.


Τα βραβεία της Μπερλινάλε ανακοινώθηκαν το βράδυ της Κυριακής με την τελετή απονομής, οπότε έπεσε και η αυλαία του κινηματογραφικού φεστιβάλ.


Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απέσπασε ο Άκι Καουρισμάκι για την ταινία του «Η άλλη πλευρά της Ελπίδας» που ήταν το μεγάλο φαβορί για την Χρυσή Άρκτο.


Η ταινία «Σχετικά με το σώμα και τη ψυχή» (Testrol es lelekrol / On Body and Soul) της Iλντικό Ενιέντι έχει ως πρωταγωνιστές δύο εργάτες σφαγείου που ανακαλύπτουν ότι βλέπουν τα ίδια όνειρα. Είναι η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία της σκηνοθέτιδας η οποία απέσπασε και τη Χρυσή Κάμερα του φεστιβάλ των Καννών το 1989 για την πρώτη της ταινία με τίτλο "My Twentieth Century".


«Παρουσιάζει μια ερωτική ιστορία με ένα πρωτότυπο και παραστατικό τρόπο», γράφει ο σκηνοθέτης Πανίκος Χρυσάνθου, ο οποίος παρακολούθησε το φεστιβάλ και έστελνε ανταποκρίσεις στο Παράθυρο από το Βερολίνο: «Υπάρχουν τρία μοτίβα στην ταινία: Οι εικόνες δυο ελαφιών στο δάσος, ενός αρσενικού και ενός θηλυκού. Οι εικόνες βοδιών που οδηγούνται στη σφαγή σε ένα σύγχρονο σφαγείο. Και οι εικόνες δυο μοναξιασμένων ανθρώπων, που σιγά-σιγά οδηγούνται στο δύσκολο παιχνίδι του έρωτα. Το μοτίβο με τα βόδια σμίγει εύκολα με τους ανθρώπους, καθώς αυτοί εργάζονται στο σφαγείο κι η μοιραία πορεία των ζώων προς τον θάνατο είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Εκείνα όμως τα θλιμένα τους μάτια πίσω από τα κάγκελα του θανάτου δε φαίνονται να είναι τυχαίες καταγραφές μιας καθημερινότητας. Κάπου καθρεφτίζουν και τη μοίρα των ηρώων, που η ζωή τους φαντάζει μια μοιραία πορεία στο πουθενά. Κι οι εικόνες των ελαφιών, που γυρνούν σε ένα χιονισμένο δάσος και κοιτάζουν το ένα το άλλο, πλησιάζουν και αλληλομυρίζονται, μπορεί να αντιπαρατίθενται στους συγγενείς τους, τα βόδια με την άδραστη μοίρα τους. Πού όμως δένει αυτό με την ιστορία των ανθρώπων; Το δέσιμο θα γίνει αργότερα, όταν θα αποκαλυφτεί ότι είναι το κοινό όνειρο των πρωταγωνιστών, αυτό που θα σπάσει τα χείτη της απομόνωσής τους και θα τους φέρει κοντά. Η ταινία χρησιμοποιά τις σκληρές, ωμές εικόνες του σφαγείου προφανώς για να σοκάρει και να προκαλέσει τον θεατή υποβάλλοντάς του τη σκληρότητα του να ζεις στη μοναξιά και την περιφρόνηση των άλλων. Οι ήρωές μας θα τα καταφέρουν στο τέλος. Τα όνειρά τους θα σταματήσουν. Δε νομίζω όμως πως θα εξαφανιστούν και τα θλιβερά βλέμματα των βοδιών μέσα στα σφαγεία.»


Ο Φινλανδός κινηματογραφιστής Άκι Καουρισμάκι κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας αφού συγκίνησε, προκάλεσε και μίλησε με τον δικό του τρόπο για το προσφυγικό με την ταινία «Η άλλη πλευρά της ελπίδας». Συγκεκριμένα η ταινία αναφέρεται με μελαγχολικό τρόπο στη μάχη του νεαρού Χάλεντ, τον οποίο ερμηνεύει ένας Σύρος ηθοποιός ο οποίος μετανάστευσε στη Φινλανδία, ο Σέρουαν Χάτζι, προκειμένου να καταφέρει να γίνει αποδεκτός.


Τρεις μέρες προηγουμένως, ο «μετρ του αποστασιοποιημένου χιούμορ, του αφαιρετικού πολιτικού λόγου και του πεισματικού ροκ εν’ ρολ» ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον κινηματογράφο. «Το έχω ξαναπεί αλλά αυτή τη φορά είναι πραγματικά 'αντίο'. Αυτή η ταινία θα είναι η τελευταία για εμένα», είχε δηλώσει.


Η ηθοποιός Κιμ Μιν Χι από τη Νότια Κορέα έλαβε την Αργυρή Άρκτο καλύτερης ηθοποιού για την ταινία του σκηνοθέτη Χανγκ Σανγκ Σου «On the Beach at Night Alone» και με την Αργυρή Άρκτο καλύτερου ηθοποιού τιμήθηκε ο Αυστριακός Γκεοργκ Φρίντριχ για το ρόλο του στην ταινία «Bright nights».


Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το φεστιβάλ θέσπισε βραβείο ντοκιμαντέρ το οποίο απονεμήθηκε στον Παλαιστίνιο  Raed Andoni για την ταινία του με τίτλο «Ghost Hunting», με θέμα τη ζωή πρώην κρατούμενων στην κυριότερη φυλακή του Ισραήλ.


Πρόεδρος της επιτροπής του φεστιβάλ ήταν ο Ολλανδός Πολ Βερχόβεν, που φέτος σκηνοθέτησε την ταινία «Εκείνη».


Αυτή είναι η λίστα με όλα τα βραβεία:


• Χρυσή Άρκτος καλύτερης ταινίας: "Testrol es lelekrol" (On Body and Soul), Ιλντικό Ενιέντι, Ουγγαρία.


• Μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής, Αργυρή Άρκτος, "Félicité", Αλέν Γκομίς, Γαλλία/Σενεγάλη/Βέλγιο/Γερμανία/Λίβανος


• Αργυρή Άρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας: Ακί Καουρισμάκι, "Toivon tuolla puolen" (Η άλλη πλευρά της ελπίδας), Φινλανδία/Γερμανία


• Αργυρή Άρκτος καλύτερης ηθοποιού: Κιμ Μιν Χι για την ταινία Bamui haebyun-eoseo honja" (On the Beach at Night Alone), Χονγκ Σανγκ Σου, Νότια Κορέα


• Αργυρή Άρκτος καλύτερου ηθοποιού: στον Αυστριακό Γκεόργκ Φρίντριχ για το Helle Nächte" (Bright Nights), Τόμας Άρσλαν, Γερμανία/Νορβηγία


• Αργυρή Άρκτος εξαιρετικής καλλιτεχνικής συνεισφοράς: "Ana, mon amour", Κάλιν Πέτερ Νέτζερ, Ρουμανία/ Γερμανία/Γαλλία


• Αργυρή Άρκτος καλύτερου σεναρίου: "Una mujer fantastica" (Μια φανταστική γυναίκα), Σεμπαστιάν Λέλιο, Χιλή/ΗΠΑ/Γερμανία/Ισπανία


• Βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ: "Pokot" (Spoor), Ανιέσκα Χόλαντ, Πολωνία/Γερμανία/Τσεχία/Ελβετία/Σλοβακία


• Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ (για πρώτη φορά το 2017): "Istiyad Ashbah" (Ghost Hunting) του Ραέντ Αντόνι, Παλαιστίνη


• Βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας: "Estiu 1993" (Καλοκαίρι του 1993), Κάρλα Σιμόν, Ισπανία


• Χρυσή Άρκτος καλύτερες ταινίας μικρού μήκους: "Cidade Pequena" (Small town), Ντιέγκο Κόστα Αμαράντε, Πορτογαλία


• Αργυρή Άρκτος ταινίας μικρού μήκους: "Ensueño en la Pradera", Εστέμπαν Αρανγκοίζ Χουλιέν, Μεξικό

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ