Επιστρέφει για 4η χρονιά το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος, μια ετήσια διοργάνωση της εταιρείας Λουβάνα Δίσκοι που προτείνει εναλλακτικές μεθόδους εκμάθησης και δημιουργίας μέσα από σειρά εργαστηρίων.
Το φετινό Μουσικό Χωριό Φέγγαρος θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Κάτω Δρυς από τις 27 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου.
Σπουδαίοι μουσικοί θα δώσουν το «παρών» τους στη διοργάνωση ως καθοδηγητές εργαστηρίων. Ανάμεσά τους η Μάρθα Μαυροειδή, ο Φώτης Σιώτας, ο Μιχάλης Καπηλίδης, ο Alexi David και o Μανώλης Πάππος. Μαζί τους από την Κύπρο θα ηγηθούν εργαστηρίων ο κιθαρίστας Ερμής Μιχαήλ, η αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή, ο Ρόδος Παναγιώτου - δεξιοτέχνης στα κρουστά και και ο μουσικός Γιώργος Καλογήρου.
Ο σπουδαίος ντράμερ Dave De Rose θα είναι ο καλλιτέχνης του artist residency που εισάγεται για πρώτη χρονιά στη διοργάνωση. Για πρώτη φορά θα γίνει και ένα εργαστήρι αρχιτεκτονικής.
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν δέκα εργαστήρια μουσικής, αφήγησης, αρχιτεκτονικής και το artist residency.
Το χωριό Κάτω Δρυς της επαρχίας Λάρνακας αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για τη φιλοξενία των εργαστηρίων, των διαλέξεων και των παραστάσεων που θα διεξάγονται στα πλαίσια του Μουσικού Χωριού. Συγκεκριμένα, τα εργαστήρια και οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, ενώ βραδινές συναυλίες και παραστάσεις, ανοικτές προς το κοινό, θα ολοκληρώνουν το ημερήσιο πρόγραμμα.
Το πόστερ σχεδίασε ο Φίλιππος Βασιλειάδης.
Στόχοι του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος είναι:
• Η υλοποίηση εκπαιδευτικών διαδραστικών εργαστηρίων (masterclasses), των οποίων εισηγητές αποτελούν καλλιτέχνες με αναγνωρισμένο έργο στα πλαίσια της σύγχρονης ή παραδοσιακής δημιουργίας. Οι θεματικές ενότητες των εν λόγω εργαστηρίων αποβλέπουν σε μια πιο ευρεία και ουσιαστική προσέγγιση των επιμέρους θεματικών, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτότυπους τομείς καλλιτεχνικής ανάπτυξης.
• Η προμελετημένη ή αυθόρμητη εμπλοκή των σπουδαστών και εισηγητών στην ερμηνεία μουσικών,ή άλλων έργων.
• Η επωφελής ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών μεταξύ καλλιτεχνών, φιλότεχνων και συμμετεχόντων.
• Η δημιουργία μιας υβριδικής καλλιτεχνικής κοινότητας, τα μέλη της οποίας θα χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη, τόσο σε επίπεδο συλλογικής δημιουργίας, όσο και στην παραγωγή / διανομή καλλιτεχνικού υλικού.
Tα εργαστήρια
Μάρθα Μαυροειδή - The Happy Hour Choir
Ένα εργαστήρι για την ανθρώπινη φωνή: Κάθε φωνή είναι μοναδική. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ιδιαιτερότητες της φωνής μας και να πειραματιστούμε με αυτήν με δημιουργικό τρόπο. Το εργαστήρι εξερευνά τις δυνατότητες και τα όρια της ανθρώπινης φωνής, αντιμετωπίζοντας την σαν μουσικό όργανο. Ξεκινώντας από απλά φωνητικά σχήματα, θα σχηματίσουμε μία ορχήστρα από φωνές, την The Happy Hour Choir. Η The Happy Hour Choir είναι μία ορχήστρα που μεταμορφώνεται σε όχημα για ένα ταξίδι στον κόσμο της μουσικής. Μια ορχηστρική σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι, ένα τραγούδι από τη Λιλιπούπολη, μια μελωδία από τις ορχήστρες του Αραβικού κόσμου, ένα Βουλγάρικο πολυφωνικό τραγούδι, ένα Ινδικό ρυθμικό σχήμα, ένα παραδοσιακό τραγούδι από τα Δωδεκάνησα, μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για τον επόμενο μουσικό σταθμό. Το εργαστήρι είναι ταυτόχρονα και ένα πείραμα για το πώς συμμετάσχουμε σε ένα σύνολο, πώς συμβάλλουμε με τα προτερήματα και τις αδυναμίες μας σε ένα αποτέλεσμα ομαδικό, ανακαλύπτοντας τη δύναμη της φωνής μας μέσα από την συνύπαρξη με άλλες φωνές. Το εργαστήρι απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να εξερευνήσει τη φωνή του μέσα σε ένα φωνητικό σύνολο, σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες, μουσικούς και μη.
Eρμής Μιχαήλ - Μοντέρνα Κιθάρα Vol. 2
Στόχος του εργαστηρίου είναι οι σπουδαστές να αποκτήσουν μεγαλύτερη τεχνική άνεση στο όργανο, εξερευνώντας τον κόσμο του αυτοσχεδιασμού, και ταυτόχρονα να διευρύνουν τις γνώσεις τους όσον αφορά τον ρόλο της κιθάρας σε ένα μουσικό σύνολο. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, θα δουλεύονται θέματα τεχνικής, αισθητικής, το κτίσιμο μουσικού λεξιλογίου μελωδικά, αρμονικά και ρυθμικά, στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν τον μουσικό να εκφράζεται με μεγαλύτερη ελευθερία. Το εργαστήρι θα παροτρύνει την περαιτέρω συνεργασία μαθητών διαφόρων οργάνων και με άλλα εργαστήρια με σκοπό να σχηματιστούν μουσικά σύνολα. Στόχοι της σύμπραξης αυτής, θα είναι η ομαδική δημιουργικότητα και εξάσκηση της αντίληψης του προσωπικού ρόλου που έχει ο καθένας μέσα στο σύνολο. Το εργαστήρι απευθύνεται σε κιθαρίστες όλων των επιπέδων.
Ρόδος Παναγιώτου - Afro-Brazilian Percussion
Στο εργαστήρι κρουστών οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να γνωρίσουν από κοντά διάφορα αυθεντικά κρουστά όργανα όπως surdo, ganza, caixa, tamborim, agogo bells, repinique, cuica και pandeiro. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα διδαχθούν για το κάθε κρουστό ξεχωριστά, τη ρυθμολογία, την τεχνική και το φρασεολόγιο. Στα μαθήματα θα δοθεί περισσότερη έμφαση στα είδη της Afro-Brazilian μουσικής όπως Samba Batucada και Samba Reggae. Πέραν από το ατομικό μουσικό βίωμα o στόχος του εργαστηρίου είναι να καλλιεργήσει στους σπουδαστές την επικοινωνία και δημιουργικότητα, καθώς και τη δύναμη της κοινής προσπάθειας που αποσκοπεί στην εμπειρία της ομαδικής επιτυχίας. Το εργαστήρι αυτό υπόσχεται μία μοναδική εμπειρία στους σπουδαστές αφού στο τέλος των μαθημάτων θα μπορούν να παρουσιάσουν στο κοινό τη δική τους εκτέλεση, βάσει των όσων διδάχθηκαν. To εργαστήρι απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να εξερευνήσει αυτό το μουσικό είδος και αρέσκεται στον ήχο των κρουστών. Δεν απαιτείται προηγούμενη μουσική παιδεία ή εμπειρία.
Γιώργος Καλογήρου - Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής
«Σ’ ελέγχ’ η πέτρα που κρατείς και κλεί φωνή κι αυτήνη» (Δ. Σολωμός) To εργαστήρι δημιουργικής γραφής θα ασχοληθεί με τις τεχνικές μελοποίησης στίχου ή ποιήματος και με τη στιχουργική τέχνη ως υλικό προς μελοποίηση. Πηγή έμπνευσης θα αποτελέσει η έννοια του τόπου, ως σκηνικό στο οποίο δρα και εξελίσσεται η ζωή και η ιστορία των ανθρώπων του, με τόπο αναφοράς την Κύπρο. Για τους σκοπούς του εργαστηρίου θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία τόσο από την κυπριακή παραδοσιακή μουσική όσο και από την ευρύτερη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη / βελτίωση της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων και η άσκησή τους στη σύνθεση διαφορετικών μουσικών και στιχουργικών στοιχείων, εμπνευσμένοι τόσο από τον τόπο τους όσο και από τις προσωπικές τους μουσικές επιρροές. Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς, ερμηνευτές, συνθέτες, στιχουργούς, ποιητές και σε όποιον άλλον τον ενδιαφέρει η τραγουδοποιΐα στην κοινή νεοελληνική γλώσσα, αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο. Οι μουσικοί μπορούν να συμμετέχουν με οποιοδήποτε μουσικό όργανο.
Φώτης Σιώτας - όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα, όχι μόνο λούπα...
Σύνθεση, ενορχήστρωση και μεταγραφές κομματιών σε συνθήκες πρόβας, με χρήση λουπαδόρων, εφέ, αλλά και ακουστικών οργάνων. Θα δημιουργηθεί μια ομάδα τόσο από άτομα που έχουν σχέση με τα εφέ, όσο και από παίκτες ακουστικών οργάνων. Στόχος είναι να συσταθεί μία ιδιότυπη ορχήστρα που θα μελετήσει μαζί, έτσι ώστε στην πορεία των μαθημάτων να συνθέσει και να μεταγράψει μουσική με τα μέσα που θα αποκτήσει. Ο τρόπος που θα δουλέψουμε: χειρισμός των εφέ και λουπαδόρων, τρόπος χρησιμοποίησής τους σαν μέσο ενορχήστρωσης και παράλληλα το πάντρεμα τους με ακουστικά όργανα. Το εργαστήρι μπορούν να παρακολουθήσουν σπουδαστές που έχουν σχέση με το χειρισμό εφέ και λουπαδόρων, είτε οργανοπαίχτες είτε τραγουδιστές, αλλά και άτομα με ακουστικά όργανα.
Mιχάλης Καπιλίδης - Finding Your Voice
Σαν συνέχεια του περσινού εργαστηρίου, ο Μιχάλης Καπηλίδης θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να πλοηγηθούν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα στο μακρύ ταξίδι για την ανακάλυψη της δικιάς τους φωνής στο όργανό τους. Πιστός στη φιλοσοφία και μέθοδο διδασκαλίας του που αγνοεί οποιοδήποτε μουσικό στυλ (αγνωστικός τρόπος διδασκαλίας), θα δώσει συμβουλές, ασκήσεις, τεχνικές και απόψεις, που μπορεί εύκολα ο κάθε μουσικός να φέρει στα μέτρα του προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του για την προσωπική του έκφραση. Αφορά κυρίως drummers, αλλά και μπασίστες / κιθαρίστες intermediate / advanced επιπέδου.
Alexi David - Eργαστήρι Μουσικής Jazz
Η μουσική jazz διδάσκεται μέσω της προφορικής παράδοσης. Οι σημερινές σχολές εστιάζουν υπερβολικά στην αρμονία (μία ευρωκεντρική αντίληψη), ενώ παραδοσιακά η jazz λειτουργεί με τις ίδιες ελεύθερες αρχές όπως και η αφρικανική μουσική. Στο εργαστήρι θα δημιουργηθούν μουσικά σύνολα ενώ παράλληλα θα γίνεται αναλυτική συζήτηση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρυθμό - αυτό που άλλωστε καθορίζει ηχητικά την jazz μουσική. Θα συζητηθούν οι λόγοι για τους οποίους παίζονταν κάποιες μουσικές αλλά και το νόημά τους. Σκοπός είναι να μάθουμε μια καινούργια γλώσσα, έναν τρόπο ζωής. Οι μουσικοί θα παίζουν κομμάτια κάτα τη διάρκεια των οποίων μπορεί να διακόπτονται για κριτική ενώ το εργαστήρι δεν θα ασχοληθεί καθόλου με sight-reading, o σκοπός είναι να εστιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στο να ακούμε και να μαθαίνουμε με το αυτί. Οι σπουδαστές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για σκληρή κριτική, αν χρειαστεί - ελάτε απελευθερωμένοι από εγωισμούς. Οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τη μουσική jazz, ισχύουν και για την εκμάθηση οποιασδήποτε άλλης γλώσσας. Το ίδιο ισχύει και για τον ομαδικό αυτοσχεδιασμό – ο τρόπος που ο καθένας μας παίζει στη σκηνή αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους στην καθημερινή μας ζωή. Θα επικεντρωθούμε στη μουσική jazz – αυτή που εγώ ο Alexi David, καθορίζω ως τη μουσική που ακούγεται σαν να προήλθε από τον Louis Armstrong. Δεν θα διαθέσουμε καθόλου χρόνο σε μετέπειτα παράγωγα όπως Electric-Fusion, Ελεύθερο Αυτοσχεδιασμό κ.λ.π. Αφορά μουσικούς οποιουδήποτε επιπέδου, καθώς και μη-μουσικούς που ενδιαφέρονται για τον κόσμο της τζαζ μουσικής. Το εργαστήρι θα διδαχθεί στα αγγλικά.
Mαρίνα Κατσαρή - Εργαστήρι Αφήγησης
Η Μαρίνα Κατσαρή επανέρχεται στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος με ένα περιεκτικό εργαστήρι αφήγησης, βιωματικής και εξ ολοκλήρου συμμετοχικής μορφής. Η εισηγήτρια προ(σ)καλεί τους/τις συμμετέχοντες/ουσες να διασχίσουν και να εξασκήσουν στην πράξη τη θεωρία της αφηγηματικής τέχνης, να εντοπίσουν και να αναλύσουν την ανείπωτη δύναμη της προφορικότητας και να εμβαθύνουν στις τεχνικές της ιστόρησης. Επιπλέον, αυτή τη φορά, η Μαρίνα Κατσαρή, ιχνηλατεί τα όρια ανάμεσα στην προσωπική και στη συλλογική αφήγηση, στο «εγώ» και στο «εμείς» των ιστοριών των ανθρώπων, αξιοποιώντας τη δραματοποιημένη αφήγηση. Ακόμα, επιχειρείται μία real-time σύνδεση μεταξύ της καθεαυτής αφήγησης και άλλων παραστατικών τεχνών (μουσική, χορός κ.ά.) Το εργαστήρι απευθύνεται σε επίδοξους/ες αφηγητές/τριες, σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εμψυχωτές, κάθε είδους team-leaders, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου των τεχνών και της δημιουργικής απασχόλησης.
Mανώλης Πάππος - Μπουζούκι
Μέσα από τα χέρια και την αισθητική ενός από τους σπουδαιότερους εν ζωή μπουζουξήδες, θα συζητηθούν τα πάντα γύρω από τα όργανα που χαρακτηρίζουν την λαϊκή παράδοση της Ελλάδας, φανερώνοντας έτσι τις αρετές και τις θετικές πλευρές τους. Το εργαστήρι για μπουζούκι θα αναπτύξει τις δύο σημαντικές ενότητες που αφορούν αυτό το όργανο (και όχι μόνο): τη τεχνική / δεξιότητα και φυσικά τις αρχές του αυτοσχεδιασμού. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί επίσης στους δρόμους, αλλά και την εναρμόνισή τους. Αφορά επαγγελματίες μουσικούς και προχωρημένους σπουδαστές μπουζουκιού, τζουρά και μπαγλαμά.
* Το συγκεκριμένο εργαστήρι θα διαρκέσει 25 ώρες, από τις 27 - 31 Ιουλίου, μόνο απογευματινές συναντήσεις.
Dave de Rose - Artist Residency
Ο Dave de Rose θα παρευρίσκεται στο Μουσικό Χωριό ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης, αφιερώνοντας χρόνο στο να επισκέπτεται όλα τα εργαστήρια αλλά και παίζοντας ουσιαστικό ρόλο στη διοργάνωση των βραδινών jam-sessions. Κατά την αρχική περίοδο του Μουσικού Χωριού, θα επιλέξει ορισμένους σπουδαστές από κάθε εργαστήρι για να δημιουργήσει ένα μουσικό σύνολο, το οποίο θα παρουσιάσει τη δουλειά του την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ Φέγγαρος που θα ακολουθήσει μετά την εβδομάδα του Μουσικού Χωριού. Η ομάδα θα συναντιέται για πρόβες εκτός ωρών των εργαστηρίων, ενώ το ποικίλο υλικό που θα δουλέψει (συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συνθέσεων του de Rose) θα εξυπηρετεί τις ικανότητες των σπουδαστών έτσι ώστε να παρουσιάσει μία τελική παραγωγή που θα αναδεικνύει τις διάφορες πτυχές της εκπαίδευσής τους στο Χωριό. Το μουσικό σύνολο θα συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα της τελικής παρουσίασης, όπως τον προγραμματισμό των προβών, τη διαχείριση όλων των πτυχών της προετοιμασίας (από την παρουσίαση επί σκηνής έως τον ήχο), καθώς επίσης και τη μουσική κατεύθυνση και ενορχηστρώσεις. Οι συμμετέχοντες του συνόλου θα ενθαρρυνθούν να αλλάξουν τις συνθέσεις σε σημείο που να είναι μη-αναγνωρίσιμες, έτσι ώστε να να φτιάξουν μια πρωτότυπη παράσταση που θα προβάλλει τις προσωπικότητες και τη δημιουργικότητά τους.
Eργαστήρι Αρχιτεκτονικής - Χωρικές Συντυσιές III*
Το εργαστήρι βασίζεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας αρχιτεκτονικής εγκατάστασης στον παραδοσιακό πυρήνα της κοινότητας Κάτω Δρύ, που θα λειτουργεί υποστηρικτικά των δραστηριότητων του φεστιβάλ Φέγγαρος. Κύριος σκοπός του εργαστηρίου είναι να διερευνήσει πώς μέσα από μια αρχιτεκτονική επέμβαση ενθαρρύνονται οι δημόσιες δραστηριότητες που πηγάζουν κυρίως από την τυχαιότητα της συνεύρεσης στον χώρο, και παράλληλα πώς σε μια αρχιτεκτονική εγκατάσταση βασισμένη σε ένα υφιστάμενο περιβάλλον μπορούν να φιλοξενηθούν περιοδικές χρήσεις και λειτουργίες που διευκολύνουν τον επισκέπτη του φεστιβάλ. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα περάσουν από το στάδιο του σχεδιασμού στην υλοποίηση της τελικής κατασκευής στο χώρο, σε κλίμακα ένα προς ένα. Την επιστημονική επιμέλεια του εργαστηρίου έχουν οι: Ντέλης Παπαδόπουλος, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Τερέζα Τούρβα, Δημήτρης Θωμόπουλος, Δημήτρης Οικονομίδης, Ελένη Φλουρή και Αντρέας Τσιακλής.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέους αρχιτέκτονες και άλλους επαγγελματίες ή μελλοντικούς επαγγελματίες που ασχολούνται με τον χώρο του design. Το εργαστήρι θα αρχίσει στις 26 Ιουλίου και θα τελειώσει την 1η Αυγούστου με κόστος συμμετοχής €120 (€160 με πέντε μεσημεριανά γεύματα), ενώ στους τους συμμετέχοντες θα παρέχεται δωρεάν διαμονή και πρόσκληση για το Φεστιβάλ Φέγγαρος 2017.
Υποστηρικτής του εργαστηρίου: Πανεπιστήμιο Frederick
Oι εισηγητές
Μάρθα Μαυροειδή
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Έχει σπουδάσει σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, Βυζαντινή μουσική με τον Ιωάννη Αρβανίτη, Βουλγάρικο τραγούδι με την Dessislava Stefanova, την Galina Durmushlyiska, και τηνTzvetanka Varimezova και φωνητική με τον Γιώργο Σαμαρτζή. Έχει σπουδάσει Μουσικολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνομουσικολογία στο SOAS University Of London και στο University of California Los Angeles, και Σύγχρονη Μουσική στο Conservatorium Van Amsterdam. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και ηχογραφήσεις παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες (Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Απέργης, Haig Yazdjian, Ross Daly, Στάθης Κουκουλάρης, Κώστας Θεοδώρου, Χειμερινοί Κολυμβητές, Nedyalko Nedyalkov, Stian Carstensen, Yurdal Tokcan). Με το Μάρθα Μαυροειδή Τρίο έχουν δώσει συναυλίες στη Σουηδία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα, και συμμετείχαν στην διεθνή έκθεση WOMEX το 2012. Έχει συνθέσει μουσική για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκυμαντέρ και παραστάσεις χορού και θεάτρου, και έχει εκδόσει τρείς δίσκους. Έργα έχουν γράψει για αυτήν οι συνθέτες Γιώργος Κουμεντάκης, Γιώργος Χατζημιχελάκης, και Katarzyna Arnhold. Έχει συνεργαστεί με χορωδίες και φωνητικά σύνολα τραγουδώντας, συνθέτοντας και διασκευάζοντας μουσική για φωνές a capella. Έχει διδάξει Βαλκανικό πολυφωνικό τραγούδι στο Μουσικό Χωριό, και τροπικό αυτοσχεδιασμό στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος. Συντονίζει το εργαστήρι φωνητικού συνόλου The Happy Hour Choir, και διευθύνει την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Χολαργού. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Tinos World Music Festival.
Eρμής Μιχαήλ
Ο Ερμής Μιχαήλ γεννήθηκε το 1988 και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στα δεκατέσσερά του χρόνια. Το 2008 έγινε δεκτός στο Kονσερβατόριο του Ρόττερνταμ (Jazz Department, Codarts) για το Bachelor Degree (τζαζ κιθάρα). Το 2010 έλαβε μέρος στο "North Sea Jazz Festival" στην Ολλανδία, ως μέλος του "Rotterdam Conservatory Big Band". Το 2011 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του με άριστα. Το 2012 έλαβε υποτροφία απο το "Ίδρυμα Νικόλας Οικονόμου". Ακολούθως, το 2014 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε τζαζ κιθάρα στο Κονσερβατόριο του Ρόττερνταμ (Codarts). Το 2016 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με αυθεντικές του συνθέσεις. Στο παρόν στάδιο διδάσκει τζαζ κιθάρα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και εμφανίζεται με διάφορα μουσικά σχήματα σε σκηνές και φεστιβάλ στην Κύπρο, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία, σαν κιθαρίστας και ενορχηστρωτής.
Ρόδος Παναγιώτου
Ο Ρόδος Παναγιώτου είναι επαγγελματίας κρουστός, κάτοχος διπλώματος από το Ελληνικό Ωδείο (1998), αλλά και πτυχίου από το Κονσερβατόριο του Ρόττερνταμ, με κατεύθυνση στην Latin-Jazz και World Music (2005). Από το 2007 μέχρι και σήμερα διδάσκει τύμπανα και κρουστά στο Eυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Παράλληλα, είναι μέλος σε διάφορα τοπικά μουσικά σχήματα και παρουσιάζεται σε διάφορες πόλεις στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχει λάβει μέρος σε τοπικές συναυλίες με τους Γιώργο Νταλάρα, Μάριο Φραγκούλη, Κώστα Μακεδόνα, Παντελή Θαλασσινό, Βασίλη Λέκα, Δημήτρη Μπάση, Μανώλη Λυδάκη, Κώστα Χατζή, Βασίλη Σαλέα, Βίκυ Λέανδρος, Νένα Βενετσάνου, Λάκη Χαλκιά, Γλυκερία και Μιλτιάδη Πασχαλίδη. Από το 2006 μέχρι σήμερα συνεργάζεται και συμμετέχει σε συναυλίες με τον μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Γεωργίου, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Τον Ιούνιο του 2009, μετά από αρκετή προετοιμασία, συγκροτεί την ομάδα κρουστών Batukinio, η οποία σήμερα αποτελείται από 35 μέλη. Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν και έλαβαν μέρος στην έναρξη των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που έγινε στην Κύπρο τον ίδιο μήνα. Από τότε, ακολούθησαν εμφανίσεις τους σε πολλές πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο.
Γιώργος Καλογήρου
Ο γνωστός Kύπριος μουσικός, συνθέτης και διδάσκαλος της κυπριακής μουσικής και λογοτεχνίας Γιώργος Καλογήρου γράφει μουσική με φόντο και θέμα την Κύπρο, προσπαθώντας πάντοτε να την παρουσιάσει με μια νέα οπτική γωνία που δεν αφορά μόνο την λυπητερή ιστορία της χώρας. Έχει 3 δισκογραφικές δουλειές και το σύνολο της συνθετικής του εργασίας τον έχει φέρει σε επαφή με τα πιο μεγάλα ονόματα στην παραδοσιακή, λαική και έντεχνη μουσική σε Κύπρο και Ελλάδα και όχι μόνο, διαμορφώνοντας συνεργασίες μαζί τους που διαρκούν χρόνια. Τα τραγούδια του είναι σε στίχους δικούς του, φίλων του στιχουργών, και σε ποίηση δόκιμων ποιητών. Διδάσκει μουσική και λαούτο στα Μουσικά Λύκεια, είναι ο μαέστρος της χορωδίας στην Σωτήρα και έχει χρόνια εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης.
Φώτης Σιώτας
Ο Φώτης Σιώτας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η ενασχόληση του με τη μουσική άρχισε σε ηλικία έξι ετών ,σαν μέλος της παιδικής χορωδίας Αγίας Τριάδος. Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στο βιολί και το τραγούδι. Υπήρξε μέλος πολλών συγκροτημάτων της πόλης, όπως Ποδηλάτες, Boomstate και Ευοί Ευάν. Το 1993 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τόσο σε ζωντανές εμφανίσεις, όσο και στη δισκογραφία, (13000 μέρες, Δρόμοι, Έξω, Βραχνός Προφήτης, Αγρύπνια, Τα ζωντανά, Διάφανος, Η βροχή απο κάτω, Ο Σαμάνος, Ο ελάχιστος εαυτός). Στο "Ελάχιστος εαυτός" έκανε την ενορχήστρωση, καθώς και εκτέλεσε το περισσότερο ηχητικό υλικό. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Γιάννη Αγγελάκα και τους Επισκέπτες, (Απο δώ και πάνω), και με το Νίκο Βελιώτη (Οι ανάσες των λύκων). Έχει παίξει και τραγουδήσει, ακόμη, στα μουσικά παραμύθια του Δημήτρη Μπασλάμ, "Ο Γαργαληστής", "Αγισήλαγος" και "Η θυμωμένη μπετονιέρα". Επίσης συνεργάζεται με τον κιθαρίστα Μπάμπη Παπαδόπουλο στην εργασία του με τίτλο "Στη σπηλιά του δράκου". Από το 2005 έχει δημιουργήσει με τον κιθαρίστα Κώστα Παντέλη το ντουέτο Sancho 003 οι οποίοι κυκλοφόρησαν δύο δίσκους (We buy gold, MUZGA) Έχουν συνεργαστεί, επίσης, με τη χορευτική ομάδα Sinequanon στις παραστάσεις "Ένα ακόμα και φύγαμε", "To lose Lautrec", "O κήπος του προφήτη" και "Θα φύγουμε μαζί". Το 2014 ξεκινά τη συνεργασία του με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη με αφορμή τον δίσκο, [μικρή βαλίτσα]. Το 2016 δημιούργησε μαζί με τους, (Λευτέρη Μουμτζή, Κώστα Παντέλη και Βασίλη Μπαχαρίδη) το γκρουπ Σωτήρες με το οποίο κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο από την Λουβάνα Δίσκοι.
Mιχάλης Καπιλίδης
Ο Μιχάλης Καπηλίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1973. Ξεκίνησε μαθήματα ντραμς σε ηλικία δέκα ετών με τον Κώστα Παγωνίδη στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (1983-89). Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα κρουστών και θεωρητικών μαθημάτων. Σπούδασε επίσης στο Agostini School of Drums με τον Τάκη Μπάρμπα για τρία χρόνια (1991-94). Το 1989, σε ηλικία δεκαέξι ετών, έγινε επαγγελματίας μουσικός. Από το 1991 μέχρι το 1995 ήταν ο ντράμερ του Νίκου Παπάζογλου στις καλοκαιρινές του περιοδείες. Παράλληλα, δούλευε στην μπουάτ ΠΛΑΤΩ της Θεσσαλονίκης, όπου έπαιξε, μεταξύ άλλων, με τους Σ. Μάλαμα, Ε.Τσαλιγοπούλου, Μ. Κανά και Μ. Ρασούλη. Συμμετείχε σε τζαζ, ροκ και μπλουζ σχήματα της πόλης όπως Κ. Μαγγίνας, Blues Wire, Νίκος Ντουνούσης κ.ά. Υπήρξε μέλος του ροκ γκρουπ Νώε, με τους οποίους ηχογράφησε ένα δίσκο για λογαριασμό της Λύρα. Το 1997 έπαιξε με την Έλλη Πασπαλά και το 1998 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Έκτοτε, είναι μόνιμος συνεργάτης του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο στούντιο αλλά και στις ζωντανές του εμφανίσεις. Έχει δουλέψει ακόμα με τους Ε. Αρβανιτάκη, Κ. Τουρνά, Δ. Σαββόπουλο, Σ. Κραουνάκη, Ά. Πρωτοψάλτη, Δ. Γαλάνη κ.ά. Από το 1999 μέχρι το 2003 ήταν μέλος του αγγλόφωνου εναλλακτικού συγκροτήματος CLOSER. Ηχογράφησε μαζί τους το άλμπουμ Suddenly comes. Από το 2005 είναι μέλος της ομάδας του MMS.
Alexi David
Ο Alexi David, γεννημένος στην Κύπρο και μεγαλωμένος στο Brooklyn της Νέας Υόρκης είναι σπουδαστής Charles Mangus. Σπούδαστε στο The New School, όπου δούλεψε και σαν intern στο The Door, ένα κέντρο νεολαίας στο Σόχο κυρίως για εφήβους απο μειωνότητες - όπου τους δίδασκε μουσική σαν ένα τρόπο διαφυγής απο τα προβλήματα της μεγάλης πόλης. Έχει δουλέψει ως freelance μπασίστας στη Νέα Υόρκη με ονόματα όπωςNellie McKay, Terry Waldo’s Gotham City Band, The Fat Cat Big Band, και Junior mance. Το παίξιμο του καλύπτει όλες τις πτυχές τις jazz – από Dixieland στο ελεύθερο/νεουρκέζικο στυλ. Συνεχίζει να δουλέυει σαν μουσικός στη Νέα Υόρκη - παίζοντας διάφορα όργανα με διάφορα σχήματα, καθώς και με. το δικό του προσωπικό τζαζ σχήμα τους "Alexi David’s Patriot Act”, όπου συνδυάζει το ελληνικό ρεμπέτικο με την αμερικάνικη τζαζ. Είναι επίσης συνθέτης και ενορχηστρωτής όλων των ειδών μουσικής.
Mαρίνα Κατσαρή
Η Μαρίνα Κατσαρή είναι επαγγελματίας αφηγήτρια και θεατροπαιδαγωγός. Διδάσκει Δημιουργικό Δράμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Δημιουργική Ιστόρηση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Έχει εισηγηθεί σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια για επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών, εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό παραστάσεων με πολλούς διαφορετικούς συνεργάτες και ομάδες. Παρουσιάζει προσωπικά και συλλογικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία (CVAR, Εθνολογικό Μουσείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου κ.ά). Έχει πλούσια εμπειρία στην προσχολική αγωγή, εργαζόμενη σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αγγλίας (Royal Shakespeare Company nursery school) καθώς και στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της κυπριακής εκπαίδευσης. Ως μουσικός (κλαρινέτο), έχει συμμετάσχει στην Κρατική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και στο Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΘΕΠΑΚ). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος Master of Arts in Drama and Theater Education του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας. Έχει, τέλος, παρακολουθήσει πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων σχετικά με την αφήγηση, το δράμα και το θέατρο στην εκπαίδευση, το κουκλοθέατρο και τη μουσική.
Mανώλης Πάππος
Ο Μανώλης Πάππος είναι ένας από τους κορυφαίους σολίστες του μπουζουκιού, γνωστός στο κοινό από τις πολλές εκλεκτές συνεργασίες του σε συναυλίες και στη δισκογραφία, (Γ. Νταλάρας, Ελ. Τσαλιγοπούλου, Ελ Αρβανιτάκη, Δ. Παπαδημητρίου κ.α. Γεννήθηκε το 1963 στον Πειραιά. Από το 1978 άρχισε να ασχολείται με την λαϊκή και την παραδοσιακή μουσική μαθαίνοντας μπουζούκι, ούτι και κιθάρα. Εργάζεται σαν επαγγελματίας μουσικός από το 1982, παίζοντας σε κέντρα διασκέδασης και σε συναυλίες, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει και σε ηχογραφήσεις δίσκων γνωστών συνθετών και τραγουδιστών. Έχει συνεργαστεί με τον Νίκο Παπάζογλου, την Δήμητρα Γαλάνη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Βιτάλη, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Ορφέα Περίδη κ.ά. Συνεργάστηκε επίσης με τον Μίκη Θεοδωράκη στην όπερα Λυσιστράτη, με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον δίσκο Τραγούδια για τους μήνες, ενώ από το 2004 είναι μόνιμος συνεργάτης της ΚΟΕΜ (Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής) και του Σταύρου Ξαρχάκου. Το 2003 κυκλοφόρησε ο δίσκος Όσα σου μοιάζουν (UNIVERSAL), με τραγούδια σε μουσική δική του και στίχους των Ηλία Κατσούλη, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Χρήστου Σπουρδαλάκη, Θανάση Παπακωνσταντίνου και ερμηνεύτρια την Σοφία Παπάζογλου. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ο δίσκος Αιγαίο (PROTASIS), που περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψαν από κοινού με τον Βασίλη Δρογκάρη για το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κολόζη, Αιγαίο Νυν και Αεί.
Dave de Rose
O Aγγλο-Ιταλός κρουστός, μουσικός παραγωγός και μηχανικός ήχου Dave De Rose είναι ένα πολύ σημαντικό μέλος της αγγλικής και διεθνούς μουσικής σκηνής. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Mulatu Astatke, Moloko, Mark Ronson, Rokia Traore, Jamie Cullum, Corinne Bailey Rae και πολλούς άλλους. ενώ έχει παίξει σε πολλά μεγάλα διεθνή φεστιβάλ σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Eχει στο ενεργητικό του περισσότερους απο 5 δίσκους όπου συμμετέχει είτε σαν μουσικός, είτε σαν συνθέτης. Πρόσφατα έγινε μέλος του κυπριακού σχήματος Τρίο Τεκκέ.
+ Διάρκεια Εργαστηρίων: Περίπου 30 ώρες, πρωϊνές και απογευματινές συναντήσεις.
Κόστος Συμμετοχής: €170 - περιλαμβάνει τριήμερη πρόσκληση στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2017 €210 - περιλαμβάνει πέντε μεσημεριανά γεύματα και πρόσκληση στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2017 *Τα γεύματα θα τα παρέχει το εστιατόριο “Το Σπίτι των Ανέμων”.
Διαμονή: Δωρεάν ελεύθερος κατασκηνωτικός χώρος (με ντους και τουαλέτες) Αγροτουριστικά καταλύματα προς ενοικίαση
Πληρωμή: Τραπεζικό Έμβασμα Διαδυκτιακά εδώ (ισχύει επιπλέον χρέωση για έξοδα Paypal) Μετρητά/Επιταγή στο γραφείο της Λουβάνα Δίσκοι, Λευκωσία Eπικοινωνία: τηλ: (+357) 99735225 email: info@louvana.com.cy
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.