Στην Αθήνα κηδεύεται σήμερα Δευτέρα ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Έλληνας ακαδημαϊκός και ζωγράφος που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα Σαββάτου, 5 Μαρτίου, σε ηλικία 91 ετών.
Ο Παναγιώτης Τέτσης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά από επιδείνωση της υγείας του το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου είχε βραβευθεί με το πρώτο Βραβείο Γιάννη Μόραλη, το οποίο παρέλαβε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο γιος του ζωγράφου.
Ο Παναγιώτης Τέτσης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους που διαμόρφωσαν την ελληνική μεταπολεμική ζωγραφική μαζί με τον Γιάννη Μόραλη. Με πλούσιο πνευματικό, καλλιτεχνικό και διδακτικό έργο, ύμνησε το ελληνικό φως και χρώμα. Εχει δωρίσει πάνω από 200 έργα στην Εθνική Πινακοθήκη.
Σήμερα η κηδεία
Η κηδεία του Παναγιώτη Τέτση πραγματοποιείται τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στις 14:30 από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (οδός Σκουφά, Κολωνάκι). Η ταφή θα γίνει στην Ύδρα, γενέτειρα του ζωγράφου, την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι.
Κληροδότημα στην Εθνική Πινακοθήκη
Ο δάσκαλος και ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, «ο ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα», κληροδότησε 210 έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη και ζήτησε με επιστολή του να διατεθεί το 20% αυτών προκειμένου να εμπλουτιστεί η συλλογή της Πινακοθήκης με έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται το μνημειακό έργο του «Λαϊκή αγορά» στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του.
Παθιασμένος με τη μεγάλη του αγάπη, τη ζωγραφική, ο Παναγιώτης Τέτσης διερεύνησε στο έργο του τη ζωγραφική του βλέμματος με εικόνες βιωμένες, γνήσιες και οικείες, συνδεδεμένες με τη ζωή του. Δεινός κολορίστας, μάστορας της ελαιογραφίας και της ακουαρέλας, αποθέωσε το ζωγραφικό τοπίο και την φύση. Ύμνησε στους πίνακες του τα βράχια και τη θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ύδρας, το φως και το χρώμα.
Με μεγάλη αναδρομική έκθεση του Παναγιώτη Τέτση εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου 2012 το Μουσείο Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, στη Λευκωσία, στην παρουσία του ίδιου του ζωγράφου.
«Να με παίρνουν μια μέρα και να μου λένε πως ιδρύεται ένα ιδιωτικό μουσείο και πως θα εγκαινιαστεί με δικά μου έργα, δεν μου έχει συμβεί ξανά», είχε πει τότε ο Παναγιώτης Τέτσης
