Στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού προσφεύγει το Θέατρο Ένα, θεωρώντας ότι ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τα ελεύθερα θέατρα και άρα δεν είναι δυνατό να έχει την ευθύνη των επιχορηγήσεων.
Σε ανοικτή επιστολή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Θέατρο Ένα, Αντρέα Χριστοδουλίδη, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως ο ΘΟΚ βαθμολογεί τα ελεύθερα θέατρα [δηλαδή εκείνα που δεν ανήκουν στο κράτος αλλά χορηγούνται από αυτό] χωρίς ο ίδιος να κρίνεται από κανένα ενώ παράλληλα, «μονομερώς και χωρίς έλεγχο καθορίζει το ύψος των χορηγιών στο κάθε θέατρο».
Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή Χριστοδουλίδη, η οποία έχει σταλεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ, στην Πρόεδρο Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Λουκία Χριστοδούλου, στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στον Γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, στην Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.
Το ελεύθερο θέατρο στην Κύπρο, επιχορηγείται από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δια ευνόητους λόγους. Και ο ΘΟΚ και το ελεύθερο θέατρο παράγουν το ίδιο προϊόν, επιχειρούν στον ίδιο τομέα, δηλαδή το θέατρο. Αυτόματα είναι φυσικό ο ΘΟΚ να είναι και να γίνεται ανταγωνιστικός με το ελεύθερο θέατρο και αφ’ ης στιγμής ελέγχει τα οικονομικά των θεάτρων, είναι σε θέση να κρίνει και αποφασίζει για το ύψος των χορηγιών στο κάθε θέατρο και αυτό ανεξαρτήτως κριτηρίων που καθορίζει η αγορά αλλά με βάση κριτήρια τα οποία θέτει μονομερώς και χωρίς έλεγχο ο ίδιος ο ΘΟΚ. Βαθμολογεί τα θέατρα, χωρίς ο ίδιος να κρίνεται από κανένα, ο δε ανταγωνισμός είναι αθέμιτος – χορηγία για το «θέατρο ένα» 2016 €180,000 – χορηγία για ΘΟΚ 2016 €4,500,000.
Είναι αναγκαίο όπως οι χορηγίες των ελευθέρων θεάτρων να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο τομέα όπως π.χ Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Έτσι θα μπορεί και ο ΘΟΚ να συγκεντρωθεί στις δικές του παραγωγές και λειτουργείες όπως θα έπρεπε ένα κανονικό Εθνικό θέατρο, το οποίο θα πρέπει να δρα με βάση τους ίδιους κανόνες όπως ακριβώς πράττουν οι ανταγωνιστές του, δηλαδή τα ελεύθερα θέατρα.
Για χρόνια τώρα υπάρχει αυτή η κατάσταση που δυσχεραίνει το έργο των ελευθέρων θεάτρων, ειδικά τώρα με την εφαρμογή ενός καινούργιου σχεδίου («ΘΥΜΕΛΗ») που προδιαγράφει εσκεμμένα το τέλος του ελευθέρου θεάτρου. Παρόλες τις προσπάθειες μας και με το Υπουργείο αλλά και με τη Βουλή δεν βρήκαμε ανταπόκριση γι΄ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε στην επιτροπή αθέμιτου ανταγωνισμού, με την ελπίδα να αναγνωριστεί το πρόβλημα και να επιλυθεί. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσει η απαράδεχτη τακτική, σύμφωνα με την οποία ο ανταγωνιστής, ο ΘΟΚ δηλαδή, θα κατέχει δεσπόζουσα θέση την οποία θα χρησιμοποιεί κατά βούληση, με ενδεχόμενο την κατάχρησή της.