Ψάχνοντας τον Λένιν

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.4.2016

Ο φωτογράφος Νιλς Άκερμαν και ο δημοσιογράφος Σεμπαστιέν Γκομπέρ αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη μάχη της Ουκρανίας με το παρελθόν της, έχοντας δει τα τελευταία εναπομείναντα αγάλματα του Λένιν στην πόλη να ανατρέπονται και να θρυμματίζονται από ακτιβιστές τον Μάρτιο του 2013.


Πέρυσι, η ουκρανική κυβέρνηση απαγόρευσε οποιαδήποτε σύμβολα, αγάλματα, σημαίες, ψηφιδωτά, εικόνες, ύμνους, ονόματα δρόμων ή πόλεων που συνδέονται με τη Σοβιετική Ένωση. Πάνω από 900 αγάλματα του Λένιν έχουν πέσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως Leninopad ( «πτώση του Λένιν»). Μνημεία του Λένιν άρχισαν να απομακρύνονται κυρίως στις δυτικές περιοχές της χώρας ήδη από τη δεκαετία του 1990. Αλλού, τα αγάλματα επέζησαν μέχρι πολύ πρόσφατα, με το μεγαλύτερο άγαλμα του στην Ουκρανίας να έχει ξεριζώθει στην Zaporizhia πριν από  δύο εβδομάδες. Όσο εύκολο είναι να χάσεις την αίσθηση του τι είναι πραγματικό, όταν είσαι μάρτυρας ιστορικών γεγονότων ή συγκρούσεων σε μια οθόνη, είναι επίσης εύκολο να ξεχάσεις τα φυσικά υπολείμματα μετά από μια τέτοια συμβολική χειρονομία όπως είναι η κατεδάφιση ενός μνημείου. Η δημόσια αδιαφορία για ό, τι συνέβη με τα αγάλματα ώθησε τον Άκερμαν και τον Γκομπέρ να εντοπίσουν τα ίχνη των πεσόντων ηγετών.




1500

1501
«Το έργο αυτό ξεκίνησε από περιέργεια», εξηγεί ο φωτογράφος Νίλς Άκερμαν. «Όταν το άγαλμα του Λένιν έπεσε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Μαϊντάν στο Κίεβο, κανείς δεν νοιαζόταν τί απέγινε.»


1502
Πολλά από τα αγάλματα μεταφέρθηκαν σε τοπικές εγκαταλελειμμένες εκτάσεις - ως ιδιοκτησία των δήμων δεν μπορούν να πωληθούν ή να καταστραφούν χωρίς επίσημη άδεια. Εδώ στην Οδησσό, το άγαλμα του Λένιν αντικαταστάθηκε με ένα του Darth Vader


1503
Άρχισαν να συλλέγουν ιστορίες από ανθρώπους που συνάντησαν κατα την διάρκεια. Συνδυάζοντας εικόνες και μαρτυρίες στο εν εξελίξει έργο τους, ελπίζουν να δείξουν τις διάφορες απόψεις σχετικά με την απο-κομμουνικοποίηση στην Ουκρανία σήμερα


1504
Ο Γκομπέρ λέει πώς η αναζήτηση αποκαλύπτει πολλά για τη σύγχρονη Ουκρανία. «Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών στο Χάρκοβο καταλάβαμε την ισορροπία δυνάμεων στην πόλη μεταξύ του δημάρχου και του κυβερνήτη, καθώς και μεταξύ των ακτιβιστών που ενώθηκαν κατά τη στιγμή της Μαϊντάν, αλλά τώρα βρίσκονται ο ένας εναντίον του άλλου. Ψάχνοντας για απομεινάρια αυτής της αποκομμουνικοποίησης , βρήκαμε ίχνη  διαφθοράς και μια σοβιετική νοοτροπία και πνευματική κατάσταση»


1505
«Όπως και με τα εκατοντάδες κενά βάθρα που στέκονται ακόμα σε όλη την Ουκρανία, η σειρά του Λένιν είναι ελλιπής. «Ίσως υπάρχει ένας επιχειρηματίας που κάθεται σε ένα γραφείο κάπου με μία προτομή του Λένιν, όπως ένας κυνηγός θα είχε το κεφάλι ενός ελαφιού στο σαλόνι του. Αυτό είναι αυτό που ψάχνουμε, τον Λένιν στις πιο απροσδόκητες καταστάσεις» λέει ο Άκερμαν


DSC01695_2


ΠΗΓΗ: The Guardian

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ