Χρυσός Φοίνικας στην ταινία «The Square»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.5.2017

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης


Στην ταινία «The Square» του Σουηδού Ρούμπεν Όστλουντ απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας του 70ού κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών.


Πρόκειται για μια σατιρική εικόνα της σύγχρονης μεσοαστικής κοινωνίας, δοσμένη με χιούμορ και σουρεαλιστικές πινελιές. Η ρωσική ταινία «Loveless» του Σεργκέι Σβιαγκίντσεβ, φαβορί για πολλούς για το Χρυσό Φοίνικα κέρδισε τελικά το Βραβείο της Επιτροπής, ενώ η αγγλόφωνη ταινία «Η σφαγή του ιερού ελαφιού» του Έλληνα Γιώργου Λάνθιμου, μοιράστηκε το βραβείο σεναρίου με την Λιν Ράμσεϊ για την ταινία της, «You Were Never Really Here». Η ταινία της Ράμσεϊ κέρδισε ένα ακόμη βραβείο, εκείνο της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας που απονεμήθηκε στον Γιοακίν Φίνιξ.


Έκπληξη προκάλεσε η απόφαση της Διεύθυνσης του φεστιβάλ να δημιουργήσει, για φέτος μόνο, ένα ειδικό βραβείο, για τα 70 χρόνια του φεστιβάλ, το οποίο απονεμήθηκε στην ηθοποιό Νικόλ Κίντμαν, που φέτος εκπροσωπήθηκε με τέσσερις ταινίες στο φεστιβάλ. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της, ο ηθοποιός και μέλος της κριτικής επιτροπής, Γουίλ Σμιθ. Απ’ έξω δεν έμεινε και η ταινία «In the Fade» του Φατίχ Ακίν, που χάρισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στην Νταϊάν Κρούγκερ.


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ:


Χρυσός Φοίνικας: «Το τετράγωνο» του Ρούμπεν Όστλουντ


Μέγα Βραβείο: «120 χτύποι το λεπτό» του Ρομπέν Καμπιλό


Βραβείο σκηνοθεσίας: Σοφία Κόπολα για την ταινία «The Beguiled»


Βραβείο της επιτροπής: «Loveless» του Σεργκέι Ζβιαγίντσεβ


Βραβείο σεναρίου: εξίσου στις ταινίες: «You Were Never Really Here” της Λιν Ράμσεϊ και «Η σφαγή του ιερού ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου


Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Νταϊάν Κρούγκερ (“In the Fade”)


Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Γιοακίν Φίνιξ («You Were Never Really here»)


Βραβείο των 70 χρόνων του φεστιβάλ: Νικόλ Κίντμαν


Βραβείο Χρυσής Κάμερας: «Jeune Femme» («Νεαρή γυναίκα») – πρώτο έργο της Λεονόρ Σεράι.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ