Παράθυρο logo
Λουκία και Μιχαλάκης Ζαμπέλας | 50 χρόνια συλλέκτες
Δημοσιεύθηκε 11.05.2016
Λουκία και Μιχαλάκης Ζαμπέλας | 50 χρόνια συλλέκτες

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την έναρξη της συλλογής τους με έργα τέχνης, η Λουκία και ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας παρουσιάζουν στο μουσείο τους μια έκθεση που εστιάζει στα έργα αυτής της συλλογής.


Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Διεθνή Μέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου, και θα παραμείνει στο Μουσείο Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα μέχρι τις 29 Ιουλίου 2016. 


Η συλλογή της οικογένειας Ζαμπέλα ξεκίνησε το 1966 με πρώτο έργο «Το Κάρο» από τον Έλληνα καλλιτέχνη Δημήτρη Άνθη. Το όραμά τους για τη δημιουργία ενός μουσείου που θα στεγάζει τη συλλογή τους, υλοποιήθηκε το 2012 με το Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα, στόχος του οποίου είναι η θεμελίωση και ανάδειξη της κυπριακής τέχνης σε ένα ευρύ κοινό, τοπικό και διεθνές.


Στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τα καλλιτεχνικά ρεύματα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, και πιο έντονα την κυπριακή κουλτούρα μέσω Κυπρίων εικαστικών.


Νέα έργα από τη συλλογή θα παρουσιαστούν ως μέρος της 50ης επετείου.


Στη γκαλερί του Μουσείου παρουσιάζεται η έκθεση Μητρότητα με ζωγραφικά και γλυπτικά έργα. Έργα Κυπρίων καλλιτεχνών, με μόνη εξαίρεση σχέδιο του Έλληνα ζωγράφου Γιώργιου Γουναρόπουλου, απεικονίζουν την εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την ιδιαίτερη σχέση μητέρας και κόρης και τέλος την Κύπρια μάνα.


«Σε κάθε ένα από αυτά τα έργα ταύτιζα τον εαυτό μου με τη μητρική φιγούρα που απεικονιζόταν. Στόχος στη ζωή μου ήταν να είμαι μια καλή μητέρα των τριών κόρων μου.»


Οι Κύπριοι καλλιτέχνες αντιπροσωπεύουν τους πρωτεργάτες της κυπριακής τέχνης και ενεργούς σύγχρονους εικαστικούς. Παρουσιάζονται έργα από τους:


Κώστας Αβερκίου


Ανδρέας Ασπρόφτας


Φίλιππος Γιαπάνης


Γεώργιος Γουναρόπουλος


Αδαμάντιος Διαμαντής


Ανδρέας Εφεσόπουλος


Βίκτωρ Ιωαννίδης


Στέφανος Καράμπαμπας


Γιώργος Κοτσώνης


Λουκία Νικολαΐδου


Κώστας Οικονόμου


Μελίνα Σουκιούρογλου


Μίκης Φοινικαρίδης


Φώτος Χατζησωτηρίου




Στην παράλληλη έκθεση με τίτλο Διαδοχικές Συνθέσεις εκτίθενται έργα καλλιτεχνών με βάση τη σχέση γονέα-παιδιού. Οι διαδοχικές συνθέσεις που παρουσιάζονται παράλληλα δημιουργούν ένα διάλογο μέσω σύγκρισης. Η βασική ιδέα της έκθεσης είναι η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο ο γονέας-καλλιτέχνης έχει μεταδώσει στο παιδί του την εικαστική γλώσσα για να εκφράζεται με ένα δικό του ανεξάρτητο τρόπο.


Παρουσιάζονται έργα των


Νίτσας Χατζηγεωργίου - Μυρτώς Μαρκίδου


Νίκου - Πωλ Κουρούσιη


Στας - Μάργκαρετ Παράσκου


Τάσου και Καίτης - Πάνου Στεφανίδη


Νίκης Μαραγκού - Κατερίνας Ατταλίδου


Η μόνιμη συλλογή θα είναι ανοικτή στο κοινό για να διακρίνει τη πολυμορφία τεχνοτροπιών, η οποία εκφράζεται μέσα από τις τσιμεντογραφίες του Χριστόφορου Σάββα, το μπατίκ του Glyn Hughes, την τρισδιάστατη σύνθεση ποικίλων υλικών του Στας Παράσχου, τις ναΐφ λαϊκές αναπαραστάσεις του Μιχαήλ Χρ. Κάσσιαλου, χαρακτικά του Πάμπλο Πικάσο και Σαλβαδόρ Νταλί μεταξύ άλλων. Επίσης, ο Θεόδωρος Ράλλης, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης και Κωνσταντίνος Βολανάκης αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα μέσα από τα έργο τους τη νεοκλασική και ρεαλιστική αισθητική του 19ου αιώνα.


Το Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα βρίσκεται έξω από τα τείχη της Λευκωσίας, στο Καϊμακλί.  Μέρος της συλλογής στεγάζεται σε ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικό κτήριο από τον Άθω Δίκαιο και τους συνεργάτες του, συνδυάζοντας τη σύγχρονη με την κυπριακή παραδοσιακή αρχιτεκτονική που διατηρείται μέχρι σήμερα στην περιοχή. Μια ενδιάμεση γέφυρα, μέρος του νέου κτηρίου του 2012, τονίζει επίσης την αξιοσημείωτη τοποθεσία του Μουσείου η οποία έχει θέα την οροσειρά του Πενταδακτύλου.


+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει στις 18 Μαΐου 2016, η ώρα 20:00, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Μειωμένο εισιτήριο για τις υπόλοιπες μέρες μέχρι τις 29 Ιουλίου, 4 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 22456093.  


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: «Το κάρο», του Δημήτρη Άνθη, ήταν το πρώτο έργο στη συλλογή της Λουκίας και του Μιχαλάκη Ζαμπέλα | παραχώρηση Μουσείο Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα