«Τα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.6.2017

Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, 25 χρόνια από τον θάνατο του, ετοιμάζει ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών στις 12 Ιουνίου 2017.


Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του δήμου, στο υπαίθριο αμφιθέατρο Μάριος Τόκας.


Τραγούδια βασισμένα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική από τους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Λουκιανό Κηλαηδόνη και Δήμο Μούτση περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της εκδήλωσης. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Ελενα Γιαννακού και Χρήστος Σιαηλής. Στο μπουζούκι και το μαντολίνο ο Γιώργος Σπύρου. Στο πιάνο ο Κωνσταντίνος Ζορπάς. την επιμέλεια του προγράμματος [κείμενα και τραγούδια] έχει ο Μιχάλης Πουργουρίδης.


«Ποιητής του ενός ποιήµατος και στιχουργός µε καθοριστική επιρροή στην εξέλιξη του στίχου της µεταπολεµικής Ελληνικής µουσικής, ο Νίκος Γκάτσος έκανε την ουτοπία τρόπο ζωής και επιβεβαίωσε µε τρόπο κατηγορηµατικό το αρχαίο ρητό: ουκ εν τω πολλώ το ευ», αναφέρει σε σημείωμά του ο Μ. Πουργουρίδης.


«Ο Νίκος Γκάτσος υπήρξε ένας από τους θεµελιωτές του έντεχνου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού όπως αυτό διαµορφώθηκε στις δεκαετίες '60 και '70 από τους συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Λουκιανό Κηλαηδόνη και Δήμο Μούτση. Οι επιλογές των συνθετών αυτών στην ανανέωση της Ελληνικής µουσικής στηρίχθηκαν στο στίχο των ποιητών και ένας από τους σηµαντικότερους στιχουργούς-ποιητές αυτού του είδους ήταν ο Νίκος Γκάτσος ιδιαίτερα στις δεκαετίες 1960 και 1970. Η σύγχρονη κριτική αναγνώρισε την ποιητική αξία και των µελοποιηµένων στίχων αφού διαπίστωσε ότι τα τραγούδια του Γκάτσου αποτελούν ποιητική κατάκτηση, διαφορετικού βέβαια, είδους καθόλου κατώτερη από τη «λογοτεχνική» του ποίηση».


+ 12 Ιουνίου 2017 στο υπαίθριο αμφιθέατρο «Μάριος Τόκας» του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών, Λεμεσός. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 20:30. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 25821382 και 99679667. 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ