Το σύνολο των αποτελεσμάτων ενός καινοτόμου residency διάρκειας ενός μήνα παρουσιάζεται σε μια έκθεση με τίτλο ‘Cūprum’ από τις 26 Μαΐου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.
Το residency, μια συνδιοργάνωση της Μη Κερδοσκοπικής Ομάδας ABR [Alternative Brains Rule] και της Τράπεζας Κύπρου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και σκοπός του είναι να γίνει θεσμός, θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την διεπιστημονική συνεργασία και τις τοπικές πρώτες ύλες.
Καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας πέρασαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στην Κύπρο, ανταλλάσσοντας σκέψεις για όσα τους εμπνέουν και γνώσεις με ντόπιους δημιουργούς, αρχιτέκτονες και επιστήμονες.
Πρόκειται για τις Σοφία Στέβη, Marlene Stark και Talissa Lallai οι οποίες εργάστηκαν πλάι στους αρχιτέκτονες Κωνσταντίνο Λουκά και Κωνσταντίνο Κυπριανού και με τους επιστήμονες Αχιλλέα Κεντώνη και δρ Γιώργο Κωνσταντίνου.
Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο residency, είχαν την ευκαιρία ν’αναπτύξουν τη δική τους ξεχωριστή, προσωπική σχέση με το νησί και τις διάφορες πτυχές του. Αυτή η αίσθηση της σύνδεσης των καλλιτεχνών με τον τόπο, εξωτερικεύεται και λαμβάνει υλική υπόσταση μέσα στον εκθεσιακό χώρο.
Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ιταλίδας Clarissa Tempestini, η έκθεση θα αποτυπώσει τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ του αρχαίου και του σύγχρονου, καθώς οι συμμετέχοντες εμβαθύνουν στις πολιτιστικές επιρροές που έχουν κατακλύσει το νησί κατά τη διάρκεια της ιστορίας, καθώς και στη μοναδική γεωγραφική θέση της χώρας, στο πολιτικό της περιβάλλον, στους θρησκευτικούς και οικονομικούς παράγοντες που τη διέπουν σήμερα.
«Αυτή η έκθεση στοχεύει στη δημιουργία μιας πειραματικής σύνδεσης, είναι -θα μπορούσαμε να πούμε- μια προσπάθεια να συνδεθεί το μυστήριο που αποπνέει το νησί, με την προσπάθεια των καλλιτεχνών να δουν το κόσμο μέσα από μια νέα οπτική» δηλώνει η Tempestini. Με το ‘Cūprum’ να παραπέμπει στην κλασική λατινική ονομασία για το χαλκό, αυτό που αναγνωρίστηκε στην παγκόσμια ιστορία ως το ‘μέταλλο της Κύπρου’ αποτελεί σήμερα τη βάση για νέες εμπνεύσεις, έννοιες και καλλιτεχνική δημιουργία.
«Στον πυρήνα της έννοιας της σύνδεσης βρίσκεται η αρχέγονη σχέση - η σχέση μεταξύ των ανθρώπων και της γης», τονίζει η Tempestini. «Από εδώ προέρχεται και το όνομα της Κύπρου, από κάτι που προέρχεται από τα σπλάχνα της, ένα υλικό που είναι μέρος του εδάφους της και απαντάται ως αγνό μέταλλο στη φύση: cūprum, ο χαλκός.
Το νησί συνεχώς ανακαλύπτει εκ νέου τον εαυτό του, για να δώσει χώρο σε αμέτρητες επιρροές. Αυτό το χαρακτηριστικό θυμίζει έναν καλλιτέχνη, που θέλει διαρκώς να δει τον κόσμο από μια καινούρια σκοπιά, απορρίπτοντας όλες τις κοινώς αποδεκτές αντιλήψεις και προκαταλήψεις σχετικά με τον κόσμο, καταστρέφοντας και δημιουργώντας, ισχυρά ή ήπια» τονίζει ακόμη η Τempestini.
Πέρα από την έκθεση, οι διοργανωτές θα δημιουργήσουν ένα αρχείο με όλο το υλικό που προέκυψε σαν αποτελέσματα του Residency, θέτοντας τα θεμέλια για ανάλογες δράσεις στη χώρα, χαράσσοντας ταυτόχρονα το δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα της καινοτομίας.
+ Η έκθεση εγκαινιάζεταιτην Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, στις 19:00 και θα διαρκέσει μέχρι 3 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, Λευκωσία
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.