Παράθυρο logo
Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Νίκου Σιαφκάλη
Δημοσιεύθηκε 20.06.2017
Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Νίκου Σιαφκάλη

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και η ΕΔΕΚ εξέδωσαν ανακοινώσεις για τον θάνατο του ηθοποιού και σκηνοθέτη Νίκου Σιαφκάλη.


 

Δημοσία δαπάνη η κηδεία


«Ο Νίκος Σιαφκάλης, στη μακρά του πορεία ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη και εξέλιξη του κυπριακού θεάτρου καθώς υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες και θεμελιωτές του σύγχρονου θεάτρου στον τόπο μας από διάφορες θέσεις, ως σκηνοθέτης, θιασάρχης, καλλιτεχνικός διευθυντής, ηθοποιός, μεταφραστής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.


«Εξόχως σημαντική ήταν η δραστηριότητα που ανέπτυξε μέσω του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του και υπηρέτησε τους σκοπούς του ως μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου αλλά και ως εκτελεστικός διευθυντής του. Ο Νίκος Σιαφκάλης ήταν ο οραματιστής του Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος και του Συμποσίου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, θεσμοί τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συνδιοργανώνει επιτυχώς με το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου εδώ και 20 χρόνια. Για τη σημαντική προσφορά του στο κυπριακό θέατρο, το 2008 ο Νίκος Σιαφκάλης τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών που απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεννόηση με το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου αποφάσισε όπως η φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το οποίο γιορτάζει φέτος 20 χρόνια ζωής, αφιερωθεί στην μνήμη του Νίκου Σιαφκάλη.


Η κηδεία του θα τελεστεί δημοσία δαπάνη».


Οδύνη από ΘΟΚ


«Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει την οδύνη του για τον αδόκητο θάνατο του Νίκου Σιαφκάλη, ενός ξεχωριστού ανθρώπου, θεμελιωτή του κυπριακού θεάτρου και μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του πολιτισμού. Η αγωνιστικότητά του, η αυταπάρνηση και η βαθειά του γνώση για το θέατρο θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για τις επερχόμενες γενιές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΘΟΚ.


«Ο ΘΟΚ είχε την τιμή να συνεργαστεί μαζί του σε σκηνοθεσίες πολυάριθμων παραγωγών ανάμεσα στις οποίες,  Δον Καμίλλο (1973-1974), Θεανώ (1973-1974), Ο Καυκασιανός Κύκλος με την Κιμωλία (1975-1976), Οι Μάγισσες του Σάλεμ (1976-1977), Καποδίστριας (1977-1978), Οι Καλόγεροι (1979-1980), Θανασάκης ο Πολιτευόμενος (1980-1981), Ιωαννίκιος (1982-1983), Ήταν όλοι τους παιδιά μου (1987-1988), Φουλ Μεζέ (1988-1989), Το Παιχνίδι του Έρωτα και του Θανάτου (1989-1990), Ένας Ήρως με Παντόφλες (1989-1990), Στης Κύπρου το Βασίλειο (1991-1992).


Η οικογένεια του θεάτρου εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του».


ΕΔΕΚ: Η στενή φιλία με τον Λυσσαρίδη


Η ΕΔΕΚ, της οποίας ο Νίκος Σιαφκάλης υπήρξε ιδρυτικό μέλος, εξέδωσε επίσης ανακοίνωση με την οποία εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του ηθοποιού και σκηνοθέτη.


«Η συμβολή του Νίκου Σιαφκάλη στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας υπό την ιδιότητα του ηθοποιού και σκηνοθέτη είναι σημαντική. Ήδη από τη δεκαετία του 1960 εμπλεκόταν ενεργά στα θεατρικά δρώμενα αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του.


Ο Νίκος Σιαφκάλης ήταν ιδρυτικό μέλος και στέλεχος της ΕΔΕΚ που τον συνέδεε μακροχρόνια και στενή φιλία με τον ιδρυτή του κόμματος, Βάσο Λυσσαρίδη. Ο Ν. Σιαφκάλης μένει στη μνήμη μας για την πλούσια αντιδικτατορική του δράση που επέδειξε στα χρόνια της επταετούς δικτατορίας. Να υπενθυμίσουμε ότι ήταν ο άνθρωπος που φιλοξένησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον διωκόμενο και καταζητούμενο από τη χούντα των συνταγματαρχών, τον αγωνιστή της Δημοκρατίας, Αλέκο Παναγούλη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει.»