Ψηφιδωτό δάπεδο στο φως στη Λάρνακα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.7.2016

Ένα πανέμορφο ψηφιδωτό δάπεδο αποκαλύφθηκε στην οδό Αγίου Νεοφύτου στη Λάρνακα, στο πλαίσιο εργασιών εκσκαφών για το αποχετευτικό σύστημα της πόλης.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Αρχαιοτήτων, η οποία ακολούθησε μετά από δημοσιεύματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, «η αρχαιολογική έρευνα στον χώρο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και μόνο τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου έχει αποκαλυφθεί.»


Το ψηφιδωτό δεν έχει συντηρηθεί ακόμη, ωστόσο όπως όλα δείχνουν αποκαλύφθηκε σε πολύ καλή κατάσταση.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του τμήματος Αρχαιοτήτων, μπορεί προκαταρκτικά να εκτιμηθεί ότι το ψηφιδωτό απεικονίζει σκηνές με άθλους του Ηρακλή και χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο.


«Από γραπτές πηγές και επιγραφές, γνωρίζουμε ότι, κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, το Αρχαίο Κίτιον έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του ρωμαϊκού πολιτισμού στην Κύπρο, εντούτοις, μέχρι σήμερα τα ρωμαϊκά κατάλοιπα στη πόλη είναι ελάχιστα. Έτσι, το ψηφιδωτό δάπεδο που ήρθε στο φως, καθώς και το κτήριο στο οποίο ανήκει, αποτελούν σημαντική μαρτυρία της ανάπτυξης της πόλης κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.»


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ