Συνέντευξη στην Αργυρώ Αγγελίδη | Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Φωτογραφία: ©2015Ελένη Παπαδοπούλου | Παράθυρο
Η οντότητα ενός κράτους δεν θωρακίζεται μόνο με ισχυρή οικονομία ή με τη δύναμη των όπλων, αλλά με την επένδυση στον πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί την εύκολη λεία όταν μελετούνται περικοπές δαπανών.
Αυτό συμβαίνει με το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Κύπρια» που στηρίζεται πλέον σε δεκανίκια έχοντας απολέσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πέραν του μισού από τον προϋπολογισμό του, σύμφωνα με τον επί τέσσερα χρόνια καλλιτεχνικό του διευθυντή, Άντη Παρτζίλη.
Ανάγκη αυτονόμησης
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο κ. Παρτζίλης σημείωσε πως τα «Κύπρια» πρέπει να αποκτήσουν μια αυτόνομη προσωπικότητα και να μην είναι ένα κομμάτι των δραστηριοτήτων του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Όπως είπε, «θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα το οποίο να έχει το δικό του διοικητικό συμβούλιο, τη δική του οργανωτική ομάδα, με έναν καλλιτεχνικό διευθυντή και ελάχιστα άτομα ως υποστηρικτική ομάδα, κάτι το οποίο θα ανοίξει και τις δυνατότητες του διεθνούς αυτού φεστιβάλ να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται για τον σκοπό παρόμοιας πολιτιστικής ανάπτυξης ώστε, αντί να στοιχίζει περισσότερα στο κράτος, να στοιχίζει λιγότερα».
Σημείωσε ωστόσο ότι αυτή η αυτονομία «για το υπουργείο Οικονομικών φαντάζει κάτι πολυδάπανο, γι’ αυτό και νομίζω ότι πρέπει να ασχοληθούν, να κάνουν μελέτες και να διαπιστώσουν με εύκολο τρόπο ότι δεν είναι τόσο δαπανηρό το να έχει μια αυτονόμηση το φεστιβάλ».
«Δεν γίνεται ο πολιτισμός να είναι ο μόνιμος στόχος αφαίρεσης κονδυλίων», υπέδειξε ο κ. Παρτζίλης, λέγοντας πως τα «Κύπρια» πριν την οικονομική κρίση είχαν προϋπολογισμό 1 εκατομμύριο και 100 χιλιάδες και αυτή τη στιγμή μειώθηκε στις 450 χιλιάδες ευρώ, «που είναι πολύ κάτω από το μισό και, αντί να βλέπουμε παράλληλα με τις ανακοινώσεις ότι η οικονομία μας πάει καλύτερα και ότι η ανεργία πέφτει, να αυξάνονται και τα ποσά για πολιτιστική δημιουργία, αυτά πέφτουν».
Εδώ το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κύπρια 2016