13 ταινίες μικρού μήκους από την Κύπρο στο ISFFC

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.9.2016

Με δεκατρείς ταινίες κυπριακής παραγωγής ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου το 6o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου [ISFFC]


Ξεχωριστές ταινίες από όλο τον κόσμο προβάλλει το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος του. Εκείνες, δηλαδή, τις μικρού μήκους ταινίες που είτε δημιουργήθηκαν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό από Κύπριους σκηνοθέτες και θα διεκδικήσουν τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης.


Ταινίες μυθοπλασίας, πειραματικές, ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια συναποτελούν το πρόγραμμα της έκτης διοργάνωσης, που σηκώνει αυλαία στις 15 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο.



Οι 13 κυπριακές 


Η πολυταξιδεμένη και πολυβραβευμένη ταινία της Μυρσίνης Αριστείδου «Σεμέλη» αλλά και οι νέες ταινίες των βραβευμένων σκηνοθετών Μιχάλη Χαπέσιη και Μίνωα Παπά, δύο ταινίες κινουμένων σχεδίων και μόλις μία από Τουρκοκύπριο σκηνοθέτη, η πολυαναμενόμενη «Σαββατοκύριακο», είναι ανάμεσα στις ταινίες που θα δούμε στο φεστιβάλ.


Συγκεκριμένα, οι ταινίες είναι:





  • 8 Μέρες Παρλόρ, Ζωής Φυλακτίδου 




Το 8 Μέρες Παρλόρ ακολουθεί το έργο του ακαδημαϊκού γλύπτη Λεωνίδα Σπανού που βασίζεται στο νησί της Κύπρου όπου μια παρλόρ κιθάρα δημιουργείται σε περίοδο 8 ημερών. Ο αργός ρυθμός της ταινίας επικεντρώνεται στην τέχνη της κατασκευής και τη σημασία που έχει το υλικό για να δικαιολογεί την ίδια την ύπαρξή του.





  • Αντίδοτον, Μιχάλη Χαπέσιη 




Ένας απλός άνθρωπος, επιστρέφοντας στο αυτοκίνητό του μετά την δουλειά βρίσκει ένα πορτοφόλι στο πεζοδρόμιο. Στην προσπάθειά του να το επιστρέψει περιπλέκεται σε ατέρμονες περιπέτειες...





  • Bad Habits, Αιμίλιου Αβραάμ 




Η ταινία περιστρέφεται γύρω από ένα βιβλιοθηκάριο που κάνει μια ανακάλυψη. Στην προσπάθειά του να επιλύσει το πρόβλημα, μπλέκεται σε μια επικίνδυνη πλοκή που τον θέτει σε κίνδυνο.





  • Εξουσία, Αντώνη Ιωαννίδη 




Ένας κυνηγημένος. Ένας κατηγορούμενος που αθωώνεται. Ένας εκδότης, ένας υπουργός, ένας δικαστής και δυο γυναίκες σε ένα παιχνίδι εξουσίας. Μπορεί η δικαιοσύνη να υπερτερήσει; Μπορεί το κακό να νικηθεί από το καλό ή μήπως τα δύο συγχέονται;





  • Ήμισυ, Αργυρούς Νικολάου 




Η Άσσια, μια ιδιόμορφη καλλιτέχνις, δημιουργεί ένα έργο τέχνης που λαμβάνει αρνητικές κριτικές. Η ίδια επικαλείται το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, αλλά δεν βλέπουν όλοι το ποτήρι μισογεμάτο. Πόσο θα της κοστίσει η καλλιτεχνική της ελευθερία;





  • Last Breath, Ρεβέκκας Στυλιανού (animation) 




Η ταινία περιγράφει την καθημερινότητα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, όπου η αγάπη και η αφοσίωσή τους διαρκεί μέχρι την τελευταία τους πνοή. Η πραγματικότητα και η φαντασία σε αυτή την ταινία μικρού μήκους ενώνονται, δίνοντας έμφαση στα συναισθήματα των δύο  ανθρώπων που μοιράζονται τις ζωές τους.





  • Mad Dogs, Δανάης Παπαϊωάννου 




Τρεις απένταροι φίλοι διασκεδάζουν στην περιφέρεια του χωριού τους. Ενώ πειράζουν ο ένας τον άλλον σχετικά με ερωτικά, λεφτά, και εξουσία, πετυχαίνουν έναν εγκαταλελειμμένο σκύλο. Σε κλάσματα δευτερολέπτων, τα πράγματα ξεφεύγουν, βάζοντας σε κίνδυνο τις σχέσεις τους. To Mad Dogs θέτει ως κεντρικό θέμα την εξουσία, σε ένα μονοπλάνο 12 λεπτών γυρισμένο στην ελληνική επαρχία.





  • Το Ποτάμι, Γεωργίας Νικολάου 




Η ταινία βασίζεται στο διήγημα 'Το Ποτάμι' του Αντώνη Σαμαράκη. Είναι η αρχή της Άνοιξης 1942. Ένας νεαρός στρατιώτης αναζητεί Κάθαρση και την χαμένη του ταυτότητα στα δροσερά νερά του Ποταμού, κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας, αψηφώντας τις διαταγές της Μεραρχίας.





  • Sanctioned, Χάρη Αγιώτη 




Σε μια δυστοπική μελλοντική κοινωνία είναι νόμιμο να αφαιρέσεις ανθρώπινη ζωή αφού κάνεις αίτηση στο Υπουργείο Εγκεκριμένης Ανθρωποκτονίας και σου παραχωρηθεί νόμιμη άδεια για φόνο. Ο Ηλίας επισκέπτεται το Υπουργείο για να υποβάλει την δική του αίτηση.




Μετά από τον θάνατο του πατέρα του, ο Χασάν επιστρέφει στην Κύπρο έπειτα από χρόνια. Καθώς περνάει πολύ χρόνο με τη μητέρα του και τον παιδικό του έρωτα στο χωριό όπου γεννήθηκε, συνειδητοποιεί ότι η πρόκληση του να ζεις σε μια παραδοσιακή κοινότητα είναι τεράστια. Η πίεση που του ασκείται έτσι ώστε να παραστεί στην κηδεία είναι μεγάλη, κάτι που σπρώχνει τον Χασάν να αντιμετωπίσει το παρελθόν του και να αναζητήσει τη συμφιλίωση, όχι μόνο με την οικογένειά του αλλά και με τον ίδιο τον εαυτό του.




Η «Σεμέλη» τονίζει τη λεπτή σχέση μιας κόρης με τον απόντα πατέρα της, όταν ένα σχολικό σημείωμα που χρειάζεται την υπογραφή του γίνεται η αφορμή για τη μικρή Σεμέλη να τον επισκεφτεί στη δουλειά και να προσπαθήσει να ανακαλύψει τον χαμένο δεσμό τους. Αν και ο πατέρας της, ο Άρης, στην αρχή δεν θέλει τη Σεμέλη στα πόδια του, όσο προχωρά η μέρα μοιράζονται πολύτιμες στιγμές που θα θυμούνται για πάντα.





  • The Soup, Νίκου Σύννου (animation) 




Ένας άνθρωπος έχει δύο κοτόπουλα. Όταν ένα κοτόπουλο αρρωσταίνει αυτός σκοτώνει το υγιές κοτόπουλο για να κάνει μια σούπα στο άρρωστο ως θεραπεία.





  • Τανγκό στο Μπαλκόνι, Μίνωα Παπά 




Ο Τζον Γουέξλερ είναι βετεράνος των πολέμων στο Ιράκ και Αφγανιστάν. Επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες δυσκολεύεται να συνηθίσει τη νέα του ζωή σαν απλός πολίτης καθώς το ψυχολογικό και μετατραυματικό στρες που υπέστη στον πόλεμο, τον βασανίζουν συνεχώς. Στο ταξίδι της ψυχικής ανάρρωσης ο Τζον πρέπει να αντιμετωπίσει την έμμονη παρουσία ενός νεαρού Ιρακινού που ίσως να σκότωσε στον πόλεμο.



Τα παράλληλα


Εκτός από τον κύριο κορμό του φεστιβάλ με τις προβολές ταινιών, θα «τρέχουν» παράλληλα προγράμματα, αφιερώματα, masterclasses, μουσικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.


Σκηνοθέτες, παραγωγοί και δημιουργοί της διεθνούς και εγχώριας κινηματογραφικής κοινότητας θα είναι παρόντες στο ετήσιο ραντεβού τους στο Θέατρο Ριάλτο, όπου εδώ και πέντε χρόνια πραγματοποιείται το -κάθε χρόνο και καλύτερο- φεστιβάλ.


Από την αρχή της διοργάνωσης, στο τιμόνι του φεστιβάλ ως καλλιτεχνικοί διευθυντές του είναι οι Κύπριοι σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς. 


Τα βραβεία του φεστιβάλ, για τα οποία θα αποφασίσει Κριτική Επιτροπή που θα ανακοινωθεί αργότερα, είναι: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο.


+ Από τις 15 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού. Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.isffc.com.cy. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 77777745.  


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ