Παράθυρο logo
OPEN CALL:Ένα ριζοσπαστικό εργαστήριο χαρτογραφίας
Δημοσιεύθηκε 18.09.2017 13:56
OPEN CALL:Ένα ριζοσπαστικό εργαστήριο χαρτογραφίας

To Terra Mediterranea: In Action: Ένα ριζοσπαστικό εργαστήριο χαρτογραφίας προσκαλεί πρόσφυγες, μη πρόσφυγες, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, συγγραφείς, ποιητές, ακτιβιστές, κινηματογραφιστές, οικιακούς βοηθούς, κοινωνιολόγους, ριζοσπάστες χαρτογράφους και ταραχοποιούς να συμμετάσχουν σε μια έντονη δραστηριότητα με τίτλο «Ξεκινήστε ένα χάρτη» που θα διαρκέσει από τις 25 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 2017.

Οι δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν επιτόπια έρευνα, συζητήσεις και ομαδική εργασία. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να στείλουν μήνυμα στο info@nimac.org.cy το αργότερο μέχρι 14 Οκτωβρίου 2017, μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό (500 λέξεων) και συνδέσμους (links) έργων τους. Θα επιλεγούν περίπου είκοσι άτομα για να συμμετάσχουν στο εργαστήριο, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Το Terra Mediterranea: In Action είναι ένα πρότζεκτ που περιλαμβάνει μια μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης, ένα διεθνές συνέδριο και μια σειρά από παράλληλες δράσεις με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο. Διοργανώνεται από το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] για το Πάφος2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε επιμέλεια του Δρ. Γιάννη Τουμαζή. To Terra Mediterranea: In Action επιδιώκει να ανιχνεύσει, να διερευνήσει και να παρουσιάσει τις απόψεις σύγχρονων καλλιτεχνών γύρω από το σημερινό γενικευμένο τοπίο οικονομικής, πολιτικής, θρησκευτικής, κοινωνικής, αλλά και βαθύτατα υπαρξιακής κρίσης ταυτότητας μέσα από μια «μεσογειακή» ματιά, πολιτική και ταυτόχρονα ποιητική.

Οι τραγωδίες που συμβαίνουν τελευταία στη λεκάνη της Μεσογείου φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τη σπουδαιότητα αυτής της κλειστής θάλασσας. Η Μεσόγειος μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια «υγρή ήπειρος», η οποία είναι ένας εξαιρετικά πολιτικός και έντονα πολιτικοποιημένος χώρος. Επίσης, μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι η Μεσόγειος είναι για την Ευρώπη το «παράλογο υπογάστριο που φέρνει αναταραχή, παραβίαση συνόρων, αποικιακά φαντάσματα, και μια παράξενη διεκδίκηση για ένα κοινό, μυθικά ένδοξο, αρχαίο παρελθόν». [Διαθέσιμο στο: https://rivistapolitics.wordpress.com/cfp/cfp-­‐5/eng/ (Ανακτήθηκε 14 Σεπτεμβρίου 2017).]

Σήμερα, αυτή η πολύπλευρη και πολύπλοκη οντότητα, που για χρόνια η Δύση είχε αφήσει στο περιθώριο θεωρώντας την ως ένα ανατολικό καταφύγιο διαφθοράς και οπισθοδρόμησης, έχει γίνει ένα προφανές και αναπόφευκτο επίκεντρο πολιτικής δράσης. Ειδικότερα, η έκθεση Terra Mediterranea: In Action στοχεύει να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της αυξημένης προβολής της «περιφερειακής» καλλιτεχνικής δραστηριότητας, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες από την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και από τον ευρύτερο διεθνή χώρο, διαπραγματεύονται το σημερινό παγκόσμιο τοπίο μέσα κυρίως από θέματα ιστορίας, μνήμης και πολιτικής.

Παράλληλα με τη συνεχιζόμενη έκθεση σύγχρονης τέχνης στο NiMAC, το Terra Mediterranea: In Action: Ένα ριζοσπαστικό εργαστήριο χαρτογραφίας θα διερευνήσει εκ βαθέων τις δυνατότητες της τέχνης της χαρτογραφίας στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης εντός και εκτός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώντας τη Μεσόγειο ως το επίκεντρο μιας παγκόσμιας κρίσης, το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στις δράσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και στις πρωτοβουλίες των πολιτών, οι οποίες αμφισβητούν τους περιφραγμένους χώρους του Ευρωπαϊκού Φρουρίου. Το εργαστήριο, που συντονίζει ο Δρ. Pablo DeSoto, θα ασχοληθεί με τη ριζοσπαστική χαρτογράφηση ως πρακτική χαρτογραφίας που ανατρέπει συμβατικές έννοιες για να προωθήσει ενεργά την κοινωνική αλλαγή. Η πρόταση βασίζεται σε προηγούμενες εμπειρίες αντι-­‐χαρτογράφησης, όπως η Κρίσιμη Χαρτογραφία των Στενών του Γιβραλτάρ και του Fadaiat: ελευθερία κινήσεων, ελευθερία γνώσης.

Το εργαστήριο επιδιώκει να διερευνήσει πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι χάρτες για την απεικόνιση του σημερινού γεωπολιτικού σεναρίου στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου, αλλά και με ποιον τρόπο η χαρτογράφηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την οργάνωση πολιτικής δράσης όσο και για τη διαμόρφωση άποψης πιθανών μελλοντικών εξελίξεων στην περιοχή. Θα επικεντρωθούμε σε δύο κύριες θέσεις στην Κύπρο: τον καταυλισμό της Κοφίνου και την περιοχή του Πύργου στα βόρεια του νησιού. Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στον καταυλισμό της Κοφίνου, στοχεύουμε να αποκαλύψουμε τη σχέση του καταυλισμού ως κέντρου υποδοχής στη κυπριακή κοινωνικοπολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Εστιάζοντας στον Πύργο, το κύριο σημείο εισόδου των μεταναστών στην Κύπρο, επιδιώκουμε να έχουμε μια πιο περιφερειακή προσέγγιση – η Κύπρος σε σχέση με τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και το διαιρεμένο κοινωνικο-­‐γεωπολιτικό τοπίο της νήσου. Θα ληφθούν επίσης υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες, όπως η κυπριακή οικονομική κρίση του 2012-­‐13.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

18 Σεπτεμβρίου: Ανακοίνωση ανοικτής πρόσκλησης για συμμετοχή στο εργαστήριο

14 Οκτωβρίου: Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ενδιαφέροντος

16 Οκτωβρίου: Ανακοίνωση επιλεχθέντων για συμμετοχή στο εργαστήριο

Πρόγραμμα Εργαστηρίου

25 Οκτωβρίου, 18:00-­‐21:00: Διάλεξη και εισαγωγή στο εργαστήριο

26-­‐28 Οκτωβρίου: Εργαστήριο

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 


  • Δρ. Pablo DeSoto είναι αρχιτέκτονας και ερευνητής που εργάζεται στο σημείο όπου διασταυρώνεται η αρχιτεκτονική με τα ψηφιακά μέσα, τις περιβαλλοντικές ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες. Η έρευνά του, η οποία βασίζεται στην πρακτική, χρησιμοποιεί αναδυόμενες τεχνολογίες, επιτόπια εργασία, ριζοσπαστική χαρτογραφία και κριτικές επιστημολογίες για την παραγωγή χωρικών γνώσεων και τη διερεύνηση των επειγουσών πολιτικών και περιβαλλοντικών συνθηκών της εποχής μας – σε συνεργασία με πρωτοποριακούς καλλιτέχνες, κοινωνικά κινήματα και άτομα που δραστηριοποιούνται στις χωρικές επιστήμες. Από το 2002, έχει πρωτοπορήσει στη δημιουργία ενός ευρέως φάσματος πρότζεκτ σχετικά με τον ενοχλητικό αντίκτυπο των τεχνολογιών των ψηφιακών μέσων και του διαδικτύου στους δημόσιους χώρους και εδάφη – κυρίως το hackitectura.net, μια ομάδα αρχιτεκτόνων, ακτιβιστών και ειδικών σε θέματα υπολογιστών. Ο Pablo DeSoto συν-­‐επιμελητής των βιβλίων After.Video: Assemblages | Fadaiat, Freedom of Movement and Freedom of Knowledge και Situation Room: Designing a Prototype of a Citizen Situation Room. Είναι επίσης συν-­‐συγγραφέας της Κρίσιμης Χαρτογραφίας των Στενών του Γιβραλτάρ, που χρησιμοποιείται και διδάσκεται σε όλο τον κόσμο. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Αρχιτεκτονικής από το Βασιλικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης και διδακτορικού τίτλου Επικοινωνίας & Πολιτισμού από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο Ο Δρ. DeSoto είναιεπί του παρόντος ερευνητικός συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα DTST, μια συνεργασία μεταξύ της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Ούμεο και του Ιδρύματος Ερευνών Rise Interactive στη Σουηδία. [Ιστότοπος: http://pablodesoto.org]