Ο φαρμακοποιός και ο χωριάτης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.10.2016

Η ΕΘΑΛ πάει Ριάλτο με το έργο «Ο φαρμακοποιός και ο χωριάτης».


Η πρώτη παραγωγή της ΕΘΑΛ για τη θεατρική σεζόν 2016-17 είναι και η πρώτη παράσταση στο πρόγραμμα του Θεάτρου Ριάλτο για τον μήνα Οκτώβριο.


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα παραγωγή της ΕΘΑΛ με το έργο «Ο Φαρμακοποιός και ο Χωριάτης», μιας και αποτελεί το πρώτο κωμειδύλλιο που γράφτηκε στην Κύπρο από Κύπριο -τον Επαμεινώνδα Π. Ευθυμιάδη- και στο κυπριακό ιδίωμα.
Διαδραματίζεται, μάλιστα, στη Λεμεσό του 1891. Στο σημαντικότερο, σήμερα, θέατρο της ίδιας πόλης θα δοθεί το πρώτο ανέβασμα του έργου.


Το κωμειδύλλιο


Με τον Κώστα Βήχα στον ρόλο του χωριάτη και τον Διομήδη Κουφτερό στον ρόλο του φαρμακοποιού, τους δύο κεντρικούς ρόλους του τίτλου, η ΕΘΑΛ ανεβάζει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι το εν λόγω κείμενο, που ανακαλύφθηκε τυχαία πριν από μερικά χρόνια σε παλαιοβιβλιοπωλείο της Κρήτης. Το δύσκολο εγχείρημα του πρώτου ανεβάσματος ανέλαβε ο σκηνοθέτης 'Αδωνις Φλωρίδης, με συνεργάτες τον Νίκο Βήχα στη μουσική και τα τραγούδια, τη Χλόη Μελίδου στην κίνηση, τον Εδουάρδο Γεωργίου στα σκηνικά και κουστούμια και τον Βασίλη Πετεινάρη στους φωτισμούς.


oxoriatis

Η υπόθεση


Με τους Βήχα και Κουφτερό παίζουν επίσης οι Γιάννος Αντωνίου, Πηνελόπη Βασιλείου, Θανάσης Ιωάννου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Αντώνης Κοκιαντώνης, Σάββας Μενοίκου, Στάλω Στυλιανού καιΚωνσταντίνος Σωκράτους. Μαζί μεταφέρουν στη σκηνή την ιστορία του Μανώλη, ενός φτωχού αγρότη που δανείζεται λεφτά για να αγοράσει φάρμακα στην άρρωστη γυναίκα του. Στην πόλη πέφτει θύμα της απληστίας του φαρμακοπώλη Χάφτα. Όταν πληροφορείται για την απάτη, αποφασίζει να επιστρέψει στο φαρμακείο...


ofarmakopios_kai_o_xwriatis

Το υπόβαθρο


Όπως αναφέρει η ΕΘΑΛ σε ανακοίνωσή της, το κωμειδύλλιο του Ε. Π. Ευθυμιάδη αποτελεί το πρώτο κυπριακό θεατρικό κείμενο στο οποίο χρησιμοποιείται η κυπριακή διάλεκτος.
«Είναι η εποχή που το κωμειδύλλιο αναπτύσσεται ως ένα ιδιαίτερο υβριδικό είδος μουσικού θεάτρου -κάτι ανάμεσα σε οπερέτα και μονόπρακτη κωμωδία- σ΄ αυτό το αστικό περιβάλλον καιαποκτά ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό ιδιαίτερα στα λαϊκά στρώματα», εξηγεί. «(Το κωμειδύλλιο) πλαισιώνεται από χαρακτήρες της επαρχίας και ευρωπαϊκή μουσική, συχνά όμως με στοιχεία δημοτικοφανή. Γίνεται χρήση της δημοτικής σε συνδυασμό με τα τοπικά ιδιώματα, κάτι που χρησιμοποιείται για να παραχθεί χιούμορ. Το κωμειδύλλιο ήκμασε στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ού αιώνα, πριν το επισκιάσουν οριστικά η επιθεώρηση και η ευρωπαϊκή οπερέτα. Στη Λεμεσό της Κύπρου, την ίδια περίπου εποχή, ο Επαμεινώνδας Π. Ευθυμιάδης, έχοντας προφανώς επαφή με τα θεατρικά πράγματα της Αθήνας, γράφει το δικό του κωμειδύλλιο, Ο Φαρμακοποιός και ο Χωριάτης».


farmakopios_xoriatis

INFO


Πρεμιέρα στο Θέατρο Ριάλτο στις 6 Οκτωβρίου στις 20:30. Θα ακολουθήσει άλλη μία παράσταση στις 7 Οκτωβρίου, στον ίδιο χώρο και ώρα. Εισιτήρια προς 12 και 6 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 25877827 και 77777745.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ