Νεαροί αρχιτέκτονες σχεδιάζουν «τη διαφορά»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.10.2016

«Σχεδιάζοντας τη διαφορά - Κοινωνική Αειφορία στην Κύπρο» [Designing a Difference -Social Sustainability in Cyprus] είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης που μόλις κυκλοφόρησε και περιλαμβάνει μελέτες φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


Την επιμέλεια της έκδοσης έχουν οι ακαδημαϊκοί Πέτρος Λαπίθης και Άννα Παπαδοπούλου και η δημοσιογράφος Μελίσσα Έκκερς.


Η έκδοση αφορά μελέτες που εξετάζουν το θέμα της κοινωνικής αειφορίας από μια κριτική, δημιουργική και ανθρωπιστική σκοπιά σε μια προσπάθεια κατανόησης των σύγχρονων κοινωνικών διεργασιών και αρχιτεκτονικών προθέσεων.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου:


«Η πολιτιστική κληρονομιά είναι πολυτιμότατο αγαθό του σύγχρονου πολιτισμού, καθώς αναφέρεται στα ανάγλυφα σημάδια της ταυτότητας και της υπερηφάνειας που αντιστέκονται στο χρόνο.


Κουλτούρα και πολιτισμός είναι ουσιαστικά αλληλένδετες έννοιες οι οποίες εκφράζονται τόσο χωρικά, όσο και κοινωνικά.


Η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός γενικότερα τείνει να εστιάζει σε χωρικές ποιότητας, τοποθετώντας έτσι τον αειφόρο σχεδιασμό ανάμεσα στο απτό και το αφαιρετικό, στα πλαίσια του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος. Συνεπώς η έννοια της Κοινωνικής Αειφορίας εισέρχεται στη διαλεκτική της αρχιτεκτονικής ούτως ώστε να προσθέσει ένα συστατικό που αφορά κυρίαρχα την κοινωνική σύνθεση και που συνδέει την αρχιτεκτονική με τον πολιτισμό και την κληρονομιά του.«



Διαβάστε σε χαμηλή ανάλυση το βιβλίο:


https://issuu.com/petroslapithis/docs/designing_a_difference_-social_sust/1


»Αειφορία σημαίνει επιβίωση. Η επιβίωση αυτή, όμως, απαιτεί την εξουδετέρωση των ταξικών, φυλετικών και έμφυλων διαφορών, όπως και την γεφύρωση των χωρικών και αντιληπτικών αποστάσεων, με μέσα την καλή θέληση και τις καλές πρακτικές σχεδιασμού.


Η έννοια της κοινωνικής αειφορίας εναρμονίζει τον αειφόρο σχεδιασμό του φυσικού κόσμου με την έκφραση της κοινωνικής συνείδησης δημιουργώντας χώρους χαράς, ευδαιμονίας και ευεξίας. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συλλογή από φοιτητικές εργασίες που στόχο τους είχαν να εξετάσουν τη θεματική της αειφόρου ανάπτυξης πέρα από τις περιβαλλοντικές συμβάσεις και να σπρώξουν τη σημασίας της κοινότητας ως ένα αναπόσπαστο μέλος της πολιτιστικής αιωνιότητας.»


adaptive_reuse_industrialheritageofcarnayo_demetriouchristina2web
adaptive_reuse_industrialheritageofcarnayo_demetriouchristinaweb
architectureandecology_towardssymbiosis-at-aliki-salt-lake_monica_kakou2web
artandthecommunity_transformingadecliningarea_adamougeorgiaweb
cover_web

Οι συντάκτες του βιβλίου επιθυμούν να ευχαριστήσουν όλους τους φοιτητές του Τμήματος της Αρχιτεκτονικής και Εσωτερικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που συμμετείχαν στη Μονάδα Αειφόρου Σχεδιασμού (Sustainable Design Unit), τη Μονάδα Σχεδιάζοντας τη Βιοποικιλότητα (Design for Diversity Unit) και το εργαστήρι «Κτίζοντας Κοινωνική Αειφορία» (Building Blocks for Social Sustainability.


Ο στόχος του βιβλίου αυτού είναι η μετάδοση γνώσης χωρίς κανένα χρηματικό όφελος. Το βιβλίο είναι στα Αγγλικά και διατίθεται δωρεάν.


Κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το βιβλίο: https://drive.google.com/open?id=0B9m9oHBfzmmlQ1FnRDZFa2NBNVE


Παραγγείλετε το βιβλίο τυπωμένο: https://www.peecho.com/print/en/241550

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ