«ΙΚΕΤΙΔΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΑΣΩΜΑΤΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.11.2016

Η χορογράφος Μάχη Δημητριάδου Lindahl παρουσιάζει το νέο της χορογραφικό έργο με τίτλο «Ικέτιδες», την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 στο θέατρο «Δέντρο», στη Λευκωσία.


Συνεχίζοντας την έρευνά της για την παρουσίαση του αρχαίου ελληνικού δράματος μέσα απο την τέχνη του σύγχρονου χορού, (με πρώτο έργο της την Αντιγόνη που παρουσίασε με την ομάδα της το 2015), η χορογράφος αυτή τη φορά αποπειράται να συνθέσει με βάση την ιστορία των Ικέτιδων του Αισχύλου, ένα έργο σύγχρονο αποτελούμενο απο σπαράγματα ιστοριών, κειμένων και εικόνων, που δίνοντται μέσα απο την μουσική, τον λόγο, την κίνηση και τον χορό.


Πολύτιμος συνεργάτης και έμπειρος συνοδοιπόρος σ΄αυτό το ταξίδι η μεγάλη κυρία του θεάτρου Αννίτα Σαντοριναίου, συμβουλεύει δραματουργικά όσο και σκηνοθετικά και κατευθύνει υποκριτικά την επταμελή ομάδα.


«Αφορμή στάθηκαν οι Ικέτιδες του Αισχύλου», λέει η χορογράφος, «το αρχαιότερο δράμα που έχει διασωθεί καί το πρώτο στην ιστορία της ανθρωπότητας που θέτει το θέμα της βίας κατά των γυναικών, της προσφυγιάς, της αναζήτησης ασύλου, αλλά και των δικαιωμάτων της γυναίκας στην αυτοδιαχείρηση.


Για να γλυτώσουν απο αιμομικτικούς γάμους / βιασμούς από τους Αιγύπτιους ξάδερφούς τους, οι 50 κόρες του Δαναού διασχίζουν τη θάλασσα της Μεσογείου κι έρχονται στην Ελλάδα να ζητήσουν άσυλο και προστασία.


Η ιστορία των Ικέτιδων γίνεται καμβάς, για να απεικονίσουμε παλιές και νέες ιστορίες βίας, ελπίδας, θάρρους, οργής, η απελπισίας.
Κείμενα όπως, η «Πατρίδα» της Ουαρσάν Σαίρ, το «Μικρό ημερολόγιο συνόρων» του Γκαζμέντ Καπλάνι, «Το λουλούδι της ερήμου» της Γουόρις Ντίρι, αφηγήσεις κοριτσιών που γλύτωσαν απο την Μπόκο Χαράμ, νέων γυναικών Γιαζίντι, μαρτυρίες θυμάτων κακοποίησης, γίνονται πηγή έμπνευσης της παράστασης. Οι νεαρές γυναίκες είναι δύο φορές πιό εκτεθειμένες στις άγριες συνθήκες της προσφυγιάς, στον κίνδυνο της εκμετάλευσης και της εμπορίας, στην απάνθρωπη μεταχείρηση που εισπράττουν πολλές φορές κι από την ίδια τους την οικογένεια. Το ανθρώπινο δράμα που ενέπνευσε τον τραγικό ποιητή 2.500 χρονια πριν, δυστυχώς συνεχίζεται.


Κάθε έργο είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, δημιουργικών διαδικασιών, συναντήσεων των ανθρώπων ....από καρδιά σε καρδιά. Ετσι έγινε και με τις Ικέτιδες, γύρω τους συναντηθήκαμε για να αφηγηθούμε τις ιστορίες τους και να τις αγκαλιάσουμε σαν αδερφές απο παρελθόντες και παρόντες χρόνους. Είμαι ευγνώμων πρός όλη την ομάδα μας αλλά ιδιαίτερα προς την Αννίτα Σαντοριναίου που μας έφερε σε επαφή με τον ποιητικό και τραγικό λόγο, μας ενέπνευσε, μας στήριξε και μας καθοδήγησε σε τούτο το εγχείρημα συγκερασμού θεάτρου- χορού, και στάθηκε «η ψυχή μας» στο ταξίδι αυτό».


Το έργο ερμηνεύει επταμελής ομάδα: Anna Julia Brendle, Πωλίνα Ιωάννου, Βίκυ Κάλλα, Αλεξία Νικολάου, Φούλη Στυλιανίδου και Λοΐζος Κωνσταντίνου. Κορυφαία, η ηθοποιός Χριστιάνα Λάρκου.


Μουσική: Γιώργος Κολιάς


Σκηνικά / κοστούμια: Έλενα Κατσούρη


Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης


Χορογραφία/Σκηνοθεσία: Μάχη Δημητριάδου Lindahl


Επεξεργασία κειμένων/Δραματουργία: Αννίτα Σαντοριναίου, Μάχη Δημητριάδου Lindahl, Χριστιάνα Λάρκου


Διδασκαλία υποκριτικής/Καθοδήγηση: Αννίτα Σαντοριναίου


*Η παράσταση είναι για άτομα άνω των 15 ετών.


+ Η παράσταση χορού θα δοθεί την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016, στο θέατρο «Δέντρο» στη Λευκωσία, στις 20:30.


Παραστάσεις:


Θέατρο «Δέντρο», Λευκωσία: 17, 18, 19 & 21 Νοεμβρίου 2016 | 20:30


Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός: 24 Νοεμβρίου 2016 | 20:30


Τιμή εισόδου: 12 ευρώ, 7 ευρώ μειωμένο (για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορευτές)


Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 99384606 και 77777745 ή επισκεφθείτε τη σελίδα στο facebook.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ