Απονέμεται σήμερα το ευρωπαϊκό βραβείο Lux

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.11.2016

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου απονέμεται σήμερα το κινηματογραφικό βραβείο Lux, στο Στρασβούργο.


Το βραβείο, που θέσπισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2007 και που φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια συνεχούς στήριξης της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής δημιουργίας, διεκδικούν τρεις ταινίες: η συμπαραγωγή Γαλλίας, Τυνησίας, Βελγίου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων As I Open My Eyes, η ελβετική-γαλλική συμπαραγωγή My Life As A Courgette και η γερμανική-αυστριακή-ρουμανική συμπαραγωγή Toni Erdmann, που θεωρείται και το φαβορί για το βραβείο.


Η ανακοίνωση του νικητή και η απονομή του Lux θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 12:45 (ώρα Κύπρου) και θα μεταδίδεται ζωντανά από τη σελίδα του "Π" στο facebook.


Το βραβείο θα απονείμει ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς.


Για την τελετή βρίσκονται ήδη από χθες στο Στρασβούργο ο Claude Barras, σκηνοθέτης της ταινίας κινουμένων σχεδίων My Life As A Courgette (και αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ταινία κινουμένων σχεδίων διεκδικεί το βραβείο Lux) και η σεναριογράφος της ταινίας As I Open My Eyes. Σήμερα αναμένεται να φτάσει στη γαλλική πόλη και η σκηνοθέτιδα της ταινίας Toni Erdmann, Maren Ade.


Αναλυτικά οι τρεις ταινίες:


À Peine J’ouvre les Yeux (As I Open My Eyes) της Leyla Bouzid, συμπαραγωγή Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – διάρκειας 102’. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Leyla Bouzid ταξιδεύει του θεατές σε όλη τη Μεσόγειο για να αναδείξει μια νέα γενιά παγιδευμένη ανάμεσα στην ελπίδα και την αγάπη που αισθάνεται για την πατρίδα της και την απελπισία.



Toni Erdmann, της Maren Ade – συμπαραγωγή Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία, διάρκειας 162’. Η ταινία της Maren Ade είναι η τρίτη της ταινία μεγάλου μήκους και στρέφει το βλέμμα προς την κατεύθυνση της σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας σε μια κατ’ εξοχήν πολιτική κωμικοτραγωδία. Μια ταινία πολιτική δήλωση, εξετάζει το πώς το εταιρικό ήθος μπορεί να καταστρέψει τους οικογενειακούς δεσμούς, τη ζωή των ανθρώπων και την ευτυχία. Θέτει ένα βαθύ, εσωτερικό και επίκαιρο ερώτημα: πώς διατηρείται η ανθρωπιά σε ένα απάνθρωπο οικονομικό περιβάλλον;







* Ma Vie de Courgette (My Life as a Courgette), του Claude Barras, συμπαραγωγή Ελβετία, Γαλλία, διάρκειας 66’. Η ταινία του Claude Barras χαρακτηρίζεται ως ποιητικά γλυκόπικρη και είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που διαγωνίζεται για το βραβείο LUX. Η ταινία έχει προσαρμοστεί από το βιβλίο του Gilles Paris από την ταλαντούχα  Céline Sciamma (σκηνοθέτη της ταινίας Girlhood που διαγωνιζόταν για το βραβείο LUX 2014). Απεικονίζει την σκληρή πραγματικότητα ενός ορφανοτροφείου με ευαίσθητο και παιχνιδιάρικο χιούμορ.


 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ