Στο πλαίσιο μίας ειδικής εκδήλωσης εγκαινιάστηκε ο Πολυχώρος «Αττικόν», από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Νίκο Αναστασιάδη, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019.
Στην ομιλία του ο ΠτΔ ανέφερε ότι η αποκατάσταση του κινηματοθεάτρου «Αττικόν», σε συνάρτηση με την ανάλογη ανάδειξη των υπόλοιπων ιστορικών κτηρίων, αλλά και την προώθηση άλλων σημαντικών έργων, «έχουν διαμορφώσει την εικόνα της εν λόγω περιοχής αποκαλύπτοντας την αναβάθμιση και τη συνακόλουθη ποικιλόμορφη ανάπτυξη που σημείωσε γενικότερα η Πάφος τα τελευταία χρόνια».
Το ιστορικό αυτό κτίριο της Πάφου που για δεκαετίες σφράγισε την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο και έναν πολυχώρο πολιτισμού.
Η τελετή των εγκαινίων περιλάμβανε χαιρετισμό επίσης από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας, ομιλία από τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Πανεπιστημίου IDC Herzliya του Ισραήλ, καθηγητή Uriel Reichman, με θέμα «Entrepreneurship and Education: Leadership in an Era of Change», καθώς και προβολή ταινίας μικρής διάρκειας με τίτλο: «Αττικόν: Το παλιό σινεμά της Πάφου». Στον χώρο προβλήθηκαν επίσης αποσπάσματα ταινιών του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου.
Το ιστορικόΤο 1941- 42 ενώ μαίνονταν ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, η Πάφος απέκτησε έναν ακόμη κινηματοθέατρο, το «Αττικόν», ιδρυτής του οποίου ήταν ο νεαρός Νικόλας Ταλιώτης ( 1911- 2012) ο οποίος μετέτρεψε σε κινηματογράφο το υποστατικό ιδιοκτησίας του γνωστού επιχειρηματία και κτηματία Μουσταφά Αχμέτ Ρασίτ Μπέη ( 1896- 1963) το οποίο εχρησιμοποιείτο ως αποθήκη.Πριν από τον Αχμέτ Ρασίτ , ο οποίος απέκτησε την εν λόγο περιουσία το 1941 , ιδιοκτήτες ήταν άλλοι Τουρκοκύπριοι τουλάχιστον από το 1917.
Στην περίοδο 1950-1970 , το «Αττικόν» αποτέλεσε σημαντικό πόλο έλξης της πνευματικής καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής της πόλης, φιλοξενώντας κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, επετειακές εκδηλώσεις, διαλέξεις και άλλες δραστηριότητες.
Εκτός από ελληνικές προβάλλονταν και τούρκικες ταινίες, οι οποίες προσέλκυαν αρκετούς Τουρκοκύπριους από τη Συνοικία Μουττάλου . Μεγάλες στιγμές στην ιστορία του κινηματογράφου ήταν οι παραστάσεις θιάσων και οι συναυλίες ερμηνευτών από την Ελλάδα με δημοφιλή ονόματα, όπως της Σοφίας Βέμπο, του Ανδρέα Μπάρκουλη και του Γρηγόρη Μπιθικώτσιη.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 άρχισε η παρακμή του κινηματοθεάτρου, το οποίο διέκοψε τη λειτουργία του. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο χώρος επαναλειτουργούσε ως «Σινέ Όθελλος» μέχρι και το 2000.
Το 2015 ο Δήμος προωθεί την ανακαίνιση και μετατροπή του παλαιού κινηματογράφου σε σύγχρονο χώρο πολιτιστικής και συνεδριακής υποδομής. Το έργο (Αποκατάσταση του πρώην κινηματογράφου “Αττικόν” ) το οποίο εκτελέστηκε κατά το διάστημα 2016-2018 , συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και την ΚΔ στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας “Bιώσιμη Αστική Ανάπτυξη” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ Aνταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014- 2020” . Το κόστος του έργου , την αρχιτεκτονική μελέτη του οποίου εκπόνησε το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Πάφου , ανήλθε στα 1.900.000 περίπου πλέον Φ.Π.Α.
Μετά την τέλεση των εγκαινίων του ΑΤΤΙΚΟΝ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε σε αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής πλακέτα με το όνομα του ήρωα Ανδρέα Τσιέλεπου που ήταν υπάλληλος της ηλεκτρικής εταιρείας και ο οποίος σκοτώθηκε κατά την Τουρκοανταρσία.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.