Νέα αρχή για το Παγκύπριο Γυμνάσιο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.1.2018

Tη νέα πτέρυγα του Παγκυπρίου Γυμνασίου εγκαινίασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μια εκδήλωση η οποία περιλάμβανε επίσης αποκαλυπτήρια προτομής του Κύπρου Χρυσάνθη στο προαύλιο του σχολείου, αλλά και παρουσίαση της ψηφιοποίησης του αρχείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Toν αγιασμό τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου, ενώ τον ύμνο του Παγκυπρίου Γυμνασίου σε ποίηση Κύπρου Χρυσάνθη και μουσική Γιάγκου Μιχαηλίδη τραγούδησε η χορωδία του σχολείου.


Στην ομιλία του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην αίθουσα τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου για την παρουσίαση της ψηφιοποίησης του αρχείου του σχολείου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η εκδήλωση σηματοδοτεί μια νέα αρχή για το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το σημαντικό αυτό εκπαιδευτήριο της Κύπρου, που μέσα από την πολυσήμαντη πορεία του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας αλλά και του πολιτισμού μας.

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε επίσης και σε προσωπικότητες που πέρασαν από αυτό: «Ξεχωριστό παράδειγμα από τούτο το σχολείο αποτελεί ο Κύπρος Χρυσάνθης, ο οποίος άφησε έντονη τη σφραγίδα του τόσο στην εκπαίδευση ως καθηγητής υγιεινής για πολλά χρόνια όσο και στη λογοτεχνία, στην κυπρολογία, την ιατρική και γενικότερα τα κυπριακά και πανελλήνια επιστημονικά και πολιτιστικά δρώμενα».

Το συνολικό κόστος των εργασιών ανέρχεται περίπου στα 8 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2019. Απαντώντας σε έκκληση της διευθύντριας του Παγκυπρίου Γυμνασίου για στήριξη από την πολιτεία, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση των έργων κτηριολογικής αναβάθμισης και πνευματικής ανανέωσης στο σχολείο, ώστε αυτό να γίνει σύγχρονο, λειτουργικό, με πλήρη τεχνολογική υποδομή και εξοπλισμό και να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια». Η διευθύντρια του σχολείου Σοφία Ιωάννου τόνισε ότι στα 200 χρόνια πορείας του το Παγκύπριο γνώρισε σελίδες δόξας και μεγαλείων αλλά και κινδύνους και απειλές. «Τώρα το σχολείο βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση της μακρόχρονης ιστορίας του». Για να συνεχίσει να ζει και να ανθεί πνευματικά υπάρχει μια προϋπόθεση: ο απόλυτος σεβασμός στην ιδιοπροσωπία του, η στήριξη, γνήσια, ειλικρινής, ανιδιοτελής και έμπρακτη από την πολιτεία και τους θεσμούς». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή σύντομης ταινίας για την ψηφιοποίηση του αρχείου και μουσική από το Σύνολο Εγχόρδων του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ