Με την ανάθεση μελέτης για την ίδρυση και λειτουργία κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου [ΤΕΠΑΚ] προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου μετατροπής του -γνωστού ως- κτηρίου ΣΠΕΛ στη Λευκωσία, σε μουσείο σύγχρονης κυπριακής τέχνης. Στο μεταξύ, η αναδιαμόρφωση και επέκταση του ίδιου του κτηρίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και παραδίδεται στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τον ερχόμενο Μάρτη.
Το κτήριο Οι εργασίες στο κτήριο της ΣΠΕΛ, που πήρε το όνομά του από την πρότερη χρήση του ως αποθήκη σιτηρών, ξεκίνησαν τον περσινό Απρίλη και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης έδειχνε τον Σεπτέμβρη 2017. Με κάποια καθυστέρηση, το κτήριο παραδίδεται τον Μάρτιο.
Το κτήριο της ΣΠΕΛ βρίσκεται επί της λεωφ. Αθηνάς-γωνία οδού Αμμοχώστου, έναντι της Πύλης Αμμοχώστου στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Το κτήριο ανακαινίστηκε, διαμορφώθηκε για τις ανάγκες του μουσείου ενώ η μοναδική νέα παρέμβαση πάνω του αφορά το καφεστιατόριο που τοποθετήθηκε στην οροφή του κτηρίου. Το συνολικό κόστος από τη διαμόρφωση του κτηρίου ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ.
Αργεί η λειτουργία
Παρά το ότι το κτήριο είναι έτοιμο, οι διαδικασίες για το άνοιγμα του μουσείου αργούν ακόμη. Αυτή την περίοδο το Εργαστήρι Οπτικής Κοινωνιολογίας και Μουσειολογίας του τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, με επικεφαλής τη δρ Θεοπίστη Στυλιανού Λάμπερτ, ετοιμάζει τη μελέτη ίδρυσης και λειτουργίας κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπως ανατέθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες.
Οι προτάσεις της μελέτης -η οποία θα καθορίζει το θεσμικό καθεστώς, το οργανόγραμμα και τη λειτουργία του μουσείου με προτάσεις και για τα υπόλοιπα μουσεία που υπάγονται στις ΠΥ- αναμένεται να δοθούν εντός του χρόνου. Ταυτόχρονα θα κινηθούν οι λοιπές αναγκαίες διαδικασίες: δημιουργίας της οπτικής ταυτότητας του μουσείου, σχεδιασμού της επίπλωσης και του φωτισμού, προκήρυξης προσφορών για το καφεστιατόριο, μεταφοράς των αρχείων, ανάπτυξης λογισμικού για τη διαχείριση των συλλογών και βεβαίως πρόσληψης του προσωπικού που θα στελεχώνει το μουσείο, μεταξύ πολλών άλλων.
Αυτή τη στιγμή, το μόνο διαθέσιμο -εγκεκριμένο- κονδύλι αφορά τον εξοπλισμό του κτηρίου. Όλα τα υπόλοιπα θα εγκριθούν στον προϋπολογισμό του 2019 με το αισιόδοξο σενάριο να θέλει το μουσείο να λειτουργεί σε ένα χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα αποτελεί παράρτημα της Κρατικής Πινακοθήκης [το υφιστάμενο κτήριο βρίσκεται στην οδό Στασίνου] και θα φιλοξενεί έργα σύγχρονης κυπριακής τέχνης από την Κρατική Συλλογή, από τη δεκαετία του ’50 και εντεύθεν, περιλαμβανομένων έργων που κάνουν χρήση μη συμβατικών και νέων μέσων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.