Τα βραβεία του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.3.2019

Στην ταινία «Συνήγορος» των Ρέιτσελ Λι Τζοόυνς και Φιλίπ Μπελές, πορτρέτο μιας  θαρραλέας Ισραηλινής δικηγόρου, που εδώ και 50 περίπου χρόνια υπερασπίζεται με πάθος Παλαιστινίους πολιτικούς κρατούμενους, απονεμήθηκε ο Χρυσός Αλέξανδρος καλύτερου ντοκιμαντέρ του φετινού 21ου διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


Η ταινία παρουσιάζει με εξονυχιστική λεπτομέρεια και στοιχεία τον επίπονο, τολμηρό αγώνα της Ισραηλινής Λέα Τσέπελα που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα παλαιστίνιων αγωνιστών. Η ταινία κέρδισε ένα ακόμη βραβείο, το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας που απονέμει επιτροπή των κριτικών της FIPRESCI, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου.

Στα «Απολιθώματα» του Πάνου Αρβανιτάκη, απονεμήθηκε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η κάμερα του σκηνοθέτη περιφέρεται μέσα από τοπία που μοιάζουν εξωγήινα για να μας παρουσιάσει τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή της Εορδαίας, την παρέμβαση βασικά στους χώρους, μετατρέποντας τους σε ένα γυμνά,  αφιλόξενα, σεληνιακά τοπία, έμμεσο σχόλιο πάνω στο πώς ο άνθρωπος παρεμβαίνει στη φύση και στο περιβάλλον, χωρίς σχεδιασμό ή σκέψη για το μέλλον. Εικόνες που μιλούν από μόνες τους, χωρίς παρέμβαση του σκηνοθέτη, με τους εργάτες να συνεχίζουν τη δουλειά τους άλλοτε πάνω σε πόλους (με κάποιες σκηνές να θυμίζουν ταινία του Αγγελόπουλου), άλλοτε μέσα και έξω από τα τεράστια μηχανήματα, στα λιγνιτωρυχεία της Δυτικής Μακεδονίας, σε φωτογραφημένα με ποιητική διάθεση πλάνα, με κυρίαρχο πάντα το τοπίο κι όπου οι άνθρωποι μοιάζουν με μικρά όντα (σαν μυρμήγκια).

Στο ντοκιμαντέρ «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης» της Ηλιάνας Δανέζη (βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου – ΠΕΚΚ), παρακολουθούμε το ψυχεδελικό ροκ συγκρότημα με τον ίδιο τίτλο, που με ένα και μόνο δίσκο του κατάφερε να συναρπάσει το νεανικό κοινό στην περίοδο 1973-76, και στη συνέχεια να γίνει ανάρπαστο ανάμεσα στους συλλέκτες που σήμερα πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για να το αποκτήσουν. Ένα ξεχωριστό  συγκρότημα, που η παρουσία του περιορίστηκε σε μια σύντομη περίοδο, περίοδο όπου η νεολαία εξεγειρόταν και μπορούσε με ευκολία και με  θράσος θα έλεγα, να εκφραστεί, με το ενδιαφέρον για τη μπάντα να ξαναζωντανεύει πρόσφατα όταν ο Jay-Z και η Rihanna χρησιμοποίησαν κομμάτι τους στο τραγούδι Run This Town, με αποτέλεσμα να κερδίσουν 2 βραβεία Έμι, το μοναδικό ελληνικό συγκρότημα που κέρδισε το βραβείο αυτό. Η Δανέζη συνομιλεί με τα τρία από τα τέσσερα μέλη (ο ένας δεν είναι πια στη ζωή) της μπάντας, που από τότε έχουν στραφεί σε διάφορες άλλες δουλειές, χρησιμοποιώντας έντεχνα το χρόνο – τότε και σήμερα – για να μας μιλήσει (και έμμεσα να σχολιάσει), για τις δυο τόσο διαφορετικές εποχές της Ελλάδας.

Στην κυπριακή ταινία «Birth Days», η σκηνοθέτρια Δανάη Στυλιανού παρακολουθεί την εμπειρία της γέννας (από την προετοιμασία μέχρι την ίδια τη γέννα) μέσα από ένα αριθμό γυναικών, οι οποίες, αποφασισμένες να αποφύγουν τις ανεξέλεγκτες ιατρικές παρεμβάσεις που τους προσφέρει η σύγχρονη ιατρική, κάνουν το δικό τους ταξίδι, με την παροχή μαιευτικής φροντίδας, για να μπορέσουν τελικά να γεννήσουν με μεγαλύτερη ηρεμία και ασφάλεια το παιδί τους. Μια όμορφη ταινία που σε παρασύρει με τις εικόνες της αλλά και τα πρόσωπα των γυναικών και των ανθρώπων γύρω τους, που με αγάπη, πείσμα και επιμονή ακολουθούν τη δική τους πορεία προς τη θαυμάσια, μοναδική αυτή εμπειρία, που λέγεται γέννα.


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000€ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

Συνήγορος σε σκηνοθεσία Ρέιτσελ Λι Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές (Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία).

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€  απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

Ταξιδιώτης του μεσονυχτίου σε σκηνοθεσία Χασάν Φαζιλί (ΗΠΑ, Κατάρ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο)

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ VR

Το βραβείο ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ που δίνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, απονέμεται στο ντοκιμαντέρ VR:

Ωδικό πτηνό σε σκηνοθεσία Λούσι Γκρίνγουελ (Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2019

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες άνω των 50’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Η μπάντα σε σκηνοθεσία Νίκου Ασλανίδη (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή -«Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»- στο ντοκιμαντέρ Η σιωπή των Άλλων σε σκηνοθεσία Αλμουδένα Καρασέδο, Ρόμπερτ Μπέιχαρ (Ισπανία)

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες κάτω των 50’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Τα καναρίνια σε σκηνοθεσία Γιώργου Κυβερνήτη (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ Χτες/Αύριο σε σκηνοθεσία Ραούλ Ρίμπενμπαουερ (Ισπανία)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Σ’ επαφή σε σκηνοθεσία Πάβελ Ζιμίλσκι (Πολωνία, Ισλανδία).

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ, απονέμει φέτος δυο βραβεία.

Απονέμει το πρώτο βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών που απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer. Το βραβείο απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

Η μπάντα σε σκηνοθεσία Νίκου Ασλανίδη (Ελλάδα)

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο καλύτερο project του EDN Docs in Thessaloniki για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται από την ΕΡΤ.
Το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο project:

Intimate Outsiders, σκηνοθεσία Roser Corella, παραγωγή Roser Corella, Ana Catalá, Moving Mountains Films (Γερμανία)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΚ

Στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απονέμει:

Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, στο ντοκιμαντέρ:

Απολιθώματα σε σκηνοθεσία Πάνου Αρβανιτάκη (Ελλάδα)

Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε project που συμμετέχει στο πρόγραμμα Agora Docs in Progress. Το βραβείο απονέμεται στο project:

54ο Δημοτικό Σχολείο σε σκηνοθεσία και παραγωγή Δήμητρας Κουζή – Ελλάδα (Kouzi Productions).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ #γυναικεία ηδονή σε σκηνοθεσία Μπάρμπαρα Μίλερ (Ελβετία, Γερμανία)

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση
απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Σογιαλισμός σε σκηνοθεσία Ενρίκο Παρέντι και Στέφανο Λιμπέρτι (Ιταλία)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

Το βραβείο FIPRESCI σε ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος απονέμεται στην ταινία:

Συνήγορος σε σκηνοθεσία Ρέιτσελ Λι Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές (Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία).

Το βραβείο FIPRESCI σε ελληνικό ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:

Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ:

Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης σε σκηνοθεσία Ηλιάνας Δανέζη (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του Women in Film & Television απονέμεται σε γυναίκα σκηνοθέτρια ταινίας που προβάλλεται στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ και προωθεί μη στερεοτυπικές αντιλήψεις του φύλου.
Το βραβείο απονέμεται στην Μπάρμπαρα Μίλερ για το ντοκιμαντέρ #γυναικεία ηδονή (Ελβετία, Γερμανία)

(ΚΥΠΕ/ΝΦ/ΑΧΡ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ