Τι θα δούμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.3.2019

Δεκατέσσερις παραστάσεις από έξι ομάδες σε τρεις ανοιχτούς θεατρικούς χώρους παρουσιάζει το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2019, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα ποικιλόμορφο και εξωστρεφές πρόγραμμα με σημαντικές διεθνείς [4] και εγχώριες παραγωγές [2].


Συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Υφυπουργείου Τουρισμού, το Φεστιβάλ δίνει έμφαση στην ποιότητα και στη συνεργασία με σημαντικούς θεατρικούς οργανισμούς και παρέχει για μία ακόμη χρονιά βήμα στην κυπριακή δημιουργία μέσα από ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με παραστάσεις σύγχρονης αισθητικής και καλλιτεχνικής προσέγγισης στο αρχαίο δράμα.

Για συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση υποβλήθηκαν συνολικά 52 προτάσεις, εκ των οποίων 8 προτάσεις από κυπριακά θεατρικά σχήματα και 44 προτάσεις από θεατρικά σχήματα εκτός Κύπρου, συγκεκριμένα από 24 χώρες.

Στη φετινή, 23η διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», έξι θεατρικά σχήματα επιλέγηκαν από την επταμελή Επιτροπή Επιλογής για την παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στην Αγλαντζιά, από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 27 Ιουλίου 2019.

Οι έξι παραγωγές της φετινής διοργάνωσης

Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 28 Ιουνίου 2019 με την πρώτη σλοβενική παραγωγή της ευριπίδειας τραγωδίας Τρωάδες από το Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας, σε σκηνοθεσία Jaša Koceli, ενώ θα ακολουθήσει παράσταση της ίδιας παραγωγής στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 30 Ιουνίου.

Συνέχεια με το Θέατρο Έρως Αμμόχωστος και την παραγωγή Εκάβη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Μουαΐμη και την Αννίτα Σαντοριναίου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 2 Ιουλίου, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 4 Ιουλίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 6 Ιουλίου.

Ακολουθεί η συμπαραγωγή των Maltravieso Teatro και La Almena Producciones της Ισπανίας, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου της Μέριδα, Ιππόλυτος του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Emilio del Valle. Η ισπανική παραγωγή θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 8 Ιουλίου και στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 10 Ιουλίου.

Hippolytus_Spain_GreekDramaFest 2019_1


Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών της Ιταλίας (Fondazione INDA), επιστρέφει στο Φεστιβάλ μετά από 5 χρόνια παρουσιάζοντας την αριστοφανική κωμωδία Λυσιστράτη σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Tullio Solenghi για δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 12 και 13 Ιουλίου.

LISISTRATA LAYOUT INDA 2019




Η διεθνώς πολυβραβευμένη Izumi Ashizawa σκηνοθετεί τη δεύτερη κυπριακή συμμετοχή στο Φεστιβάλ, Βάκχες του Ευριπίδη παραγωγή του Belacqua Theatre, που θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στις 18 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 20 Ιουλίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 22 Ιουλίου.

Με την παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, κλείνει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, με δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 26 και 27 Ιουλίου.

ifigeneia


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στόχος των διοργανωτών, για ακόμη μία χρονιά, είναι η συνέχιση της ανοδικής και επιτυχούς πορείας που καταγράφει το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», η διασφάλιση της καλλιτεχνικής ποιότητας του προγράμματος παραστάσεων, η ουσιαστική συνεισφορά στο διεθνές και τοπικό πολιτιστικό τοπίο και η προσέγγιση όλων των κατηγοριών κοινού.

Επιπρόσθετα, επιθυμία των διοργανωτών είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, για την αναβάθμιση και καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας καθώς και για την ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού, με τον υπερτιτλισμό των ελληνόφωνων παραγωγών στην αγγλική γλώσσα και των ξενόγλωσσων παραγωγών στην ελληνική και αγγλική.»

Η Επιτροπή Επιλογής

Την επταμελή Επιτροπή Επιλογής των παραστάσεων αποτέλεσαν δύο εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι Αριστόδημος Αναστασιάδης, Μορφωτικός Λειτουργός Α΄/ προεδρεύων της επιτροπής και Γεωργία Χόπλαρου, Μορφωτικός Λειτουργός, δύο εκπρόσωποι του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), οι Λάκης Γενεθλής, Σκηνογράφος, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ και Λέα Μαλένη, Σκηνοθέτις, ηθοποιός, μέλος Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ, η Ειρένα Επαμεινώνδου, Τουριστική λειτουργός εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού, και δύο αριστίνδην μέλη, διορισθέντα από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού: ο Αντώνης Τσακμάκης, Αν. καθηγητής Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Ελλάδα Ευαγγέλου, Θεατρολόγος, δραματουργός. 

Το πρόγραμμα παραστάσεων

  • Εθνικό Θέατρο Νόβα Γκόριτσα Σλοβενίας


Τρωάδες του Ευριπίδη

  • Παρασκευή 28 Ιουνίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

  • Κυριακή 30 Ιουνίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά


με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

  • Θέατρο Έρως Αμμόχωστος, Κύπρος


Εκάβη του Ευριπίδη

  • Τρίτη 2 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

  • Πέμπτη 4 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

  • Σάββατο 6 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά


με αγγλικούς υπέρτιτλους

  • Maltravieso Teatro και La Almena Producciones, Ισπανία


Ιππόλυτος του Ευριπίδη

  • Δευτέρα 8 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

  • Τετάρτη 10 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά


με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

  • Fondazione INDA (Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος - Φεστιβάλ Συρακουσών), Ιταλία


Λυσιστράτη του Αριστοφάνη

  • Παρασκευή 12 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

  • Σάββατο 13 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου


με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

  • Belacqua Theatre, Κύπρος


Βάκχες του Ευριπίδη

  • Πέμπτη 18 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά

  • Σάββατο 20 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

  • Δευτέρα 22 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου


με αγγλικούς υπέρτιτλους

  • Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος


Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη

  • Παρασκευή 26 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

  • Σάββατο 27 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου


με αγγλικούς υπέρτιτλους

+ Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος από 28 Ιουνίου μέχρι 27 Ιουλίου 2019. Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00. Πληροφορίες: 7000 2414 και www.greekdramafest.com

Τιμές εισιτηρίων:

  • Κανονικό €12

  • Μειωμένο €6 (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)

  • Ενιαίο €45 (ανά άτομο για παρακολούθηση έξι παραστάσεων)


Δωρεάν είσοδος για τα Μέλη του ΚΚΔΙΘ με την επίδειξη της ανανεωμένης Διεθνούς Κάρτας Μέλους του ΔΙΘ για το 2019 και για ΑμεΑ, με την προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο.

Έναρξη πώλησης εισιτηρίων στις 10 Μαΐου 2019 από την Sold Out Tickets

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ